Jump to content

Wspomaganie przy ruszaniu pod górę Forester SH


Valdes73

Recommended Posts

Witam,

Auto jest po regeneracji przekładni kierowniczej, dalem zrobic kompleksowo czyli demontaż, regeneracja i montaż. Teraz pytanie. Przed oddaniem do warsztatu sprawnie działał mechanizm wspomagania ruszania pod górę, teraz, po odbiorze z warsztatu  działa w drugą stronę,  czyli przy ruszaniu pod górę tyłem,  czyli na wstecznym biegu. Co tam mogło pójść nie tak? 

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, Valdes73 napisał:

Witam,

Auto jest po regeneracji przekładni kierowniczej, dalem zrobic kompleksowo czyli demontaż, regeneracja i montaż. Teraz pytanie. Przed oddaniem do warsztatu sprawnie działał mechanizm wspomagania ruszania pod górę, teraz, po odbiorze z warsztatu  działa w drugą stronę,  czyli przy ruszaniu pod górę tyłem,  czyli na wstecznym biegu. Co tam mogło pójść nie tak? 

Może moduł Hill Holder się zawiesił i pomoże reset z aku. 

Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, Jurando napisał:

Może moduł Hill Holder się zawiesił i pomoże reset z aku. 

Zrobiłem reset, za godzinkę sprawdzę, bo póki co nie mam pod ręką żadnej górki :D A nie ma tam takiej możliwości, że przy montażu coś odwrotnie założyli? Z tego co pamiętam zanim oddałem Hill hold nie działał przy podjeżdżaniu na wzniesienie  tyłem,  przodem owszem i dlatego to od razu zauważyłem 

Edited by Valdes73
Link to comment
Share on other sites

To ciekawe. Wiem tylko tyle że w Forkach SH jest moduł G-sensor który wykrywa pochylenia i komunikuje się z modułem kontroli trakcji VDCs. A ten hamuje Forka chyba przez hydraulikę. Kontrola VDCs podobnie dohamowuje koła przy poślizgach. Może po prostu moduł jest uszkodzony albo źle przymocowany. Moduł powinien być pod środkową konsolą obok ręcznego i dźwigni zmiany biegów. 

Link to comment
Share on other sites

Jest jeszcze czujnik kąta skrętu (steering angle sensor) Który też współpracuje z systemem VDCs. Może jest źle założony przy ingerencji w układ kierowniczy. Tak czy inaczej hill Holder powinien działać w obie strony. 

Edited by Jurando
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Reset z aku nie pomógł,  bede musial im auto  przy okazji zawieźć zeby zobaczyli co tam mogli nie tak podłączyć przy składaniu. Przez telefon nie mieli zielonego pojęcia o czym mówię ;)

Podsunę im Twoje sugestie Jurando, dzięki. 

Edited by Valdes73
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...