Jump to content

Układ wydechowy (wszystko OEM) - Pytania. OBK 2001

Qubu666-Baja

Recommended Posts

Zrobiło się ciepło i zdecydowałem, że muszę flansze na połączeniu elastycznym wydechu nowe dospawać, bo jednej już prawie nie było , jest dziura i przegląd się zbliża, więc kilka bodźców mam, do naprawy tego tematu. Póki co robię, jak fabryka przykazała i "odświeżam" układ faryczny, żeby był spokój. Kolektor Różnoodległościowy jest na liście ;) i jest okazja , żeby to teraz "machnąc", ale chcę to na spokojnie "dziubnąć" i są priorytety na liście do wykonania(i kupienia) typu "musowo do zrobienia" , "mniej musowo" , czy "bez musu" ;) . Dziś mamy wydech OEM do roboty, ze statusem "musowo".

Jak to w samochodzie, który kiedyś w wodzie jeździł wydech do delikatnej regeneracji i wyskoczyły tematy...

1. odkręcałem nakrętki od flansz kolektora i mam sytytuacje , jak na zdjęciu. Nawet nie wiedziałem, że to szpilki są wkręcone, ale to nie problem, nakrętkę odkręcę i szpilka będzie cała, ale jak wkręcacie taką szpilę w blok? ona nawiercona nie jest, to jak ? po prostu palcem wkręcić? kolektor nasadzić na szpilkę i ok momentem dokręcić? niektóre nakrętki zeszły same (też musiałem siły użyć) mam takie cztery "sytuacje"

2. drugi temat pytanie o flanszę na połączeniu elastycznym. Jedna jest prostopadle przyspawana do rury, no i ok... tu sprawa wydawała mi sie oczywista, ale druga flansza była przyspawana pod kątem. spaw wyglądał na oryginał "niegrzebany",ale chcę potwierdzić , czy fabryka tak robiła. z taką flansza wszystko grało tj ustawiony wydech był , tak na oko fabrycznie spasowany, aleeee różne cuda się dzieją i dlatego wolę zapytać i zrobić, jak trzeba.

3. trzeci "temacik". stary od kiedy zaczęto stosować sondy lambda... ;) sonda nr1 była ruszana za mojej kadencji, "pyk" odkręcona (jak to fajnie wg książki moment trzymać i po dwóch latach odkręcić na luzie). sonda nr2 trzyma.... palnikiem grzałem i to długo... nic. "penetrus" odrdzewiacz i stoi "na dębowo"...  nasadkę, do sondy mam ,ale dopiero jutro (jak się uda) , to ją użyję.

Nowe flansze muszę dospawać , sondy chciałem ruszyć i ściągnąć  , bo różnoodległościowy kolektor z Legacy 1 na bank będzie wstawiany, więc czy tak, czy siak, sondy "na przeszczep" potrzebuje odkręcić i dać do tamtego kolektora, więc będę walczyć z odkręceniem.

Pytanie jest takie:

- jak to jest z tym spawaniem ? jak nie uda mi się odkręcić sondy, to spawać i nic z sondą się złego nie stanie? pospawam i sonda będzie chodzić normalnie ,czy jest taka delikatna wew., że spawanie jej zaszkodzi i nada się tylko na śmietnik?

4 pytanie: czy ten spróchniały łącznik to oryginał? był na połączeniu między całym wydechem, a tłumikiem. okalało łącznik -  warga do wypukłego zakończenia tłumika (od strony całego ukł. wydechowego) wchodzącego w wargę.  to OEM, czy samopał?  (zjęcia tego łącznika jeszcze dodam później...

Ps ja sobie na spokojnie poszukam zdjęć wydechu, ale może ktoś wie i zajmie to 5 sekund. Z góry dzięki

EDIT:  mam zdjęcie tego łącznika , nowego , razem z tymi gadżetami z P i L - czyli pytanie  nr 4 jest nieaktualne, bo nos mi mówi na 99% z tego co widać to ktoś "samopał" i "rzeźbę" zrobił (Ok... i tak sam będę lepić , żeby działało solidnie w okresie max. 1 rok)  Jak możecie , to tylko potwierdzicie, że nos dobrze podpowiada, albo nie.

obraz.thumb.png.c5b5071cf94735598001d0537af66cc6.png

. rura.thumb.jpg.2a5094475d7feff9dfd180331f4523ab.jpgrura.thumb.jpg.2a5094475d7feff9dfd180331f4523ab.jpg

nakrętka , szpilka.jpg

kąt ustawienia flanszy.jpg

łącznik 1.jpg

łącznik.jpg

Edited by Qubu666-Baja

• Qubu666-Baja changed the title to Układ wydechowy (wszystko OEM) - Pytania. OBK 2001
W dniu 30.03.2021 o 22:36, Qubu666-Baja napisał:

. drugi temat pytanie o flanszę na połączeniu elastycznym.

ja w OBK tą flansze wyciąłem, wspawaliśmy plecionkę i obejmę, jak ta z ostatniego zdjęcia

167328187_272830307663536_5230791527765177418_n.thumb.jpg.5fc8bdf4eda959c2380e90274102f709.jpg

Może te fotki coś Ci pomogą, mimo że pochodzą z Legacy 3, a nie OBK.

OEM wydech w Legacy 3 wygląda tak:

YmTuPnv.jpg

Flansza między katem, a pierwszym tłumikiem faktycznie jest pod niewielkim kątem w stosunku do tej króciutkiej rury, do której jest przyspawana.

Natomiast połączenie kat->pierwszy tłumik jest oryginalnie realizowane przez flansze ze sprężynami, niektórzy mówią na to "tulipan", nie wiem jak to się fachowo nazywa.

46826-1.jpg.598df34b827313efa555a5ef616a6146.jpgTakie coś, same flansze są z tłoczonej cienkiej blachy, nie z "grubej płyty". Pomiędzy flansze wchodzi jeszcze taka gruba, chropowata uszczelka.

Cała środkowa rura tak wygląda w oryginale:

QJpPkyN.jpg

Kończy się to dokładnie pod dyfrem.

To lejkowe złącze o opinką na pewno jest jakąś formą sztuki ludowej.

Edited by DETT
  • Thanks 1

• 1 month later...
W dniu 1.04.2021 o 08:05, DETT napisał:

1. Może te fotki coś Ci pomogą, mimo że pochodzą z Legacy 3, a nie OBK.

2. To lejkowe złącze o opinką na pewno jest jakąś formą sztuki ludowej.

Sorry, że tak późno odpowiadam, ale jest co kręcić na dwie ręce. Robota bazowa, robota z furmaną itd. Cały czas robota... ;)

Odp:

1. Wychodzi na to , że "Legaś" , OBK i "Baja" mają takie same wydechy (przynajmniej na pierwszy rzut oka tak jest)

2. Dokładnie... też widocznie flansza spróchniała i ktoś wstawił ten łącznik, który... spróchniał ;)  wspawany wcześniej łącznik,  był praktycznie cały ok ( w jednym miejscu lekko podspawałem) opaskę trzeba było dać tylko nową.

Gdzieś mam zdjęcia jak to wszystko "uratowałem" ;) to wrzucę...  Generalnie jest zrobione i po przeglądzie. Błąd nie wyskakuje P0420 , bo już taka jama była , że zmieniała parametry. "Check" wyskakiwał, jak się "nazbierało" wachnięć o normy.

PS jak znajdę zdjęcia