Jump to content

Naprawa zderzaka

buc niskopienny

Recommended Posts

Trochę połamałem zderzak i mocowanie lampy przedniej. Może ktoś naprawiał coś podobnego i może polecić w mazowieckim? Jest trochę firm naprawiających podobne rzeczy ale jeśli ktoś już gdzieś robił i może polecić to poproszę. Robiłem już podobną naprawę w ASO i tam niestety klejenie nie wchodzi w rachubę. Uszkodzenie nie jest duże i szkoda mi wyrzucać sprawną lampę i nieco pokiereszowany zderzak.

@buc niskopiennyRozważ zakup spawarki do plastiku. Za 150 zł można kupić wystarczającą na domowe potrzeby. Zwraca się przy kilku elementach, a wystarczy trochę potrenować na starym zderzaku, by nabrać wprawy. Oczywiście w zakresie w miarę normalnych pęknieć/obłamań itp., a nie jakiejś rzeźby, bo to na początku jest trudne, ale jakieś mocowania zderzaka, czy lamp to bez problemów sam ogarniesz:)

• Thanks 1

4 godziny temu, Lipton napisał:

@buc niskopiennyRozważ zakup spawarki do plastiku. Za 150 zł można kupić wystarczającą na domowe potrzeby. Zwraca się przy kilku elementach, a wystarczy trochę potrenować na starym zderzaku, by nabrać wprawy. Oczywiście w zakresie w miarę normalnych pęknieć/obłamań itp., a nie jakiejś rzeźby, bo to na początku jest trudne, ale jakieś mocowania zderzaka, czy lamp to bez problemów sam ogarniesz:)

Zgadzam się. Jak masz trochę smykałki, to na 100% sobie poradzisz z naprawa zderzaka(wiadomo... Ładna chwilę trzeba popraktykowac)  Dodatkowo później naprawisz wszystko co się połamie i jest plastikowe (prawie za frico). Patrzysz jaki materiał np ABS , PP, czy inne... (Zazwyczaj jest z tyłu napis z czego to zrobione). Dobierasz odpowiednią "łaskę" spoiwa i fruuu... (To tak w skrócie opis)  Ps ile razy mi już się ta spawarka przydała... Jest mała ,kompaktowa, z regulacją temp. Służy za spawarkę do plastiku, miniopalarke, minisuszarke . Ps. Nie trzeba zawsze się pchac z tym grubym kulfonem, do opalania farby... ;P

• Thanks 1

44 minuty temu, Qubu666-Baja napisał:

Dodatkowo później naprawisz wszystko co się połamie i jest plastikowe (prawie za frico)

No i jeszcze piwko od kolegów za pomoc można otrzymać:)

Tak, jak mówisz... :) Ps. A  babuni ,jak "berło" od klozetu się złamie, to po naprawie, jeszcze obiadek ,surówa i kompocik się znajdzie, dla sprytnego wnusia ;P (dobra... koniec jaj. Nie robię offtopa. ;)

• Haha 1

1 godzinę temu, Qubu666-Baja napisał:

Tak, jak mówisz... :) Ps. A  babuni ,jak "berło" od klozetu się złamie, to po naprawie, jeszcze obiadek ,surówa i kompocik się znajdzie, dla sprytnego wnusia ;P (dobra... koniec jaj. Nie robię offtopa. ;)

Dobra, przemyślę zakup spawarki:D

Raj z tą spawarką. Kupiłem "kratkę" halogenów OBK 2001 ze złamanymi mocowaniami za 30zł (dwa lata temu akcja była i było to wg mnie prawie za frico) . Wzór kształtu mocowań miałem z drugiej kratki, całej... Pobawiłem się ,pobawiłem , dremelem wyszlifowalem na kształt oryginału, test wytrzymałości(bez wzmocnień ,zbrojenia) i debiut udany "od strzała". Kratkę sprawną kupiłem drożej ,ale "pic" polegał na dostępności tych kratek. Jakoś wtedy było ich mało i drogie, a ta spawarka załatwiła temat "spłaty" od razu po wyjęciu z pudła. Czas i siano na +. Ps. Będziesz zadowolony z decyzji o  kupnie, na bank. Powodzenia

Edited by Qubu666-Baja