buc niskopienny Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Trochę połamałem zderzak i mocowanie lampy przedniej. Może ktoś naprawiał coś podobnego i może polecić w mazowieckim? Jest trochę firm naprawiających podobne rzeczy ale jeśli ktoś już gdzieś robił i może polecić to poproszę. Robiłem już podobną naprawę w ASO i tam niestety klejenie nie wchodzi w rachubę. Uszkodzenie nie jest duże i szkoda mi wyrzucać sprawną lampę i nieco pokiereszowany zderzak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Na Radzymińskiej jest zakład zajmujący się spawaniem plastików i naprawą zderzaków. Naście lat temu robili mi coś w Primerze. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gourmet Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Mogę go polecić. Prawie sąsiad, kleił mi kilka rzeczy, bez uwag do roboty. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipton Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 @buc niskopiennyRozważ zakup spawarki do plastiku. Za 150 zł można kupić wystarczającą na domowe potrzeby. Zwraca się przy kilku elementach, a wystarczy trochę potrenować na starym zderzaku, by nabrać wprawy. Oczywiście w zakresie w miarę normalnych pęknieć/obłamań itp., a nie jakiejś rzeźby, bo to na początku jest trudne, ale jakieś mocowania zderzaka, czy lamp to bez problemów sam ogarniesz:) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qubu666-Baja Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 4 godziny temu, Lipton napisał: @buc niskopiennyRozważ zakup spawarki do plastiku. Za 150 zł można kupić wystarczającą na domowe potrzeby. Zwraca się przy kilku elementach, a wystarczy trochę potrenować na starym zderzaku, by nabrać wprawy. Oczywiście w zakresie w miarę normalnych pęknieć/obłamań itp., a nie jakiejś rzeźby, bo to na początku jest trudne, ale jakieś mocowania zderzaka, czy lamp to bez problemów sam ogarniesz:) Zgadzam się. Jak masz trochę smykałki, to na 100% sobie poradzisz z naprawa zderzaka(wiadomo... Ładna chwilę trzeba popraktykowac) Dodatkowo później naprawisz wszystko co się połamie i jest plastikowe (prawie za frico). Patrzysz jaki materiał np ABS , PP, czy inne... (Zazwyczaj jest z tyłu napis z czego to zrobione). Dobierasz odpowiednią "łaskę" spoiwa i fruuu... (To tak w skrócie opis) Ps ile razy mi już się ta spawarka przydała... Jest mała ,kompaktowa, z regulacją temp. Służy za spawarkę do plastiku, miniopalarke, minisuszarke . Ps. Nie trzeba zawsze się pchac z tym grubym kulfonem, do opalania farby... ;P 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
buc niskopienny Posted March 19, 2021 Author Share Posted March 19, 2021 Dzięki za info. Sprawdzę obie opcje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipton Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 44 minuty temu, Qubu666-Baja napisał: Dodatkowo później naprawisz wszystko co się połamie i jest plastikowe (prawie za frico) No i jeszcze piwko od kolegów za pomoc można otrzymać:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qubu666-Baja Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Tak, jak mówisz... Ps. A babuni ,jak "berło" od klozetu się złamie, to po naprawie, jeszcze obiadek ,surówa i kompocik się znajdzie, dla sprytnego wnusia ;P (dobra... koniec jaj. Nie robię offtopa. ) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
buc niskopienny Posted March 19, 2021 Author Share Posted March 19, 2021 1 godzinę temu, Qubu666-Baja napisał: Tak, jak mówisz... Ps. A babuni ,jak "berło" od klozetu się złamie, to po naprawie, jeszcze obiadek ,surówa i kompocik się znajdzie, dla sprytnego wnusia ;P (dobra... koniec jaj. Nie robię offtopa. ) Dobra, przemyślę zakup spawarki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qubu666-Baja Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 (edited) Raj z tą spawarką. Kupiłem "kratkę" halogenów OBK 2001 ze złamanymi mocowaniami za 30zł (dwa lata temu akcja była i było to wg mnie prawie za frico) . Wzór kształtu mocowań miałem z drugiej kratki, całej... Pobawiłem się ,pobawiłem , dremelem wyszlifowalem na kształt oryginału, test wytrzymałości(bez wzmocnień ,zbrojenia) i debiut udany "od strzała". Kratkę sprawną kupiłem drożej ,ale "pic" polegał na dostępności tych kratek. Jakoś wtedy było ich mało i drogie, a ta spawarka załatwiła temat "spłaty" od razu po wyjęciu z pudła. Czas i siano na +. Ps. Będziesz zadowolony z decyzji o kupnie, na bank. Powodzenia Edited March 19, 2021 by Qubu666-Baja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts