Jump to content

Wymiana radia w Forku XT z 2015 roku

mackowiakp

Recommended Posts

Mam Forka XT z 2015 roku, kupiony w salonie w grudniu na wyprzedaży. Piszę o tym bo prawdopodobnie jest to produkcja z końca roku co może okazać się istotne.

Z salonu odebrałem go już z wymienionym oryginalnym radiem na radio Blaupunkt Cape Town. Oryginalne nie miało navi. Blaupunkt okazał się kompletną pomyłką. Najpierw padło sterowanie z kierownicy, potem każde navi zaczęło się wieszać, nie wyświetla obrazu z kamery cofania mimo iż kamera na pewno sprawna. A teraz odbiera chyba tylko z 5 stacji a i tak gubi je, podobnie jak gubi WiFi. Tragedia za ponad 4,5 tys.

Zakupiłem - ale jeszcze nie dostałem - coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/radio-android-subaru-forester-wrx-xv-crosstrek-64g-9677203829?

Dedykowane radio do tego rocznika Forka + okablowanie + moduł CANBUS + kamera cofania HD

Z tego co czytałem to Subaru akurat w 2015 roku zmieniło w Forku sterowanie radiem z kierownicy z CANBUS na rezystancyjne.
Mam następujące pytania

- jak sprawdzić bez rozmontowywania paneli jaki jest zastosowany rodzaj sterowania z kierownicy?
- jeżeli potrzeba to jak podłączyć moduł CANBUS (nowe radio ma sterowanie rezystancyjne). Ewentualnie jakiś schemat?
- czy w tym modelu samochodu sterowanie klimą jest mechaniczne poprzez linki (jak widziałem na filmach na YouTube) czy czysto elektroniczne (jak w nowszych modelach) no i jak to sprawdzić bez demontaży?

Bardzo będę wdzięczny za pomoc.

Edited by mackowiakp
błąd stylistyczny

• 2 weeks later...

Nie tylko. Ja użytkowałem z powodzeniem przez ponad 2 lata radio Eunavi. Teraz od 2 miesięcy mam Idoing i też daje rade.

• Like 1

Jak coś to kupuj chinola na alliexpres z wysyłką z Europy (przyjdzie do tygodnia i jest o połowę tańszy niż na allegro). Wybieraj z PX6, lub z PX5 i minimum 4GB ramu.  Seicane czy Yensun dają radę. (Seicane daje gwarancje na rok - przynajmniej tyle). Tylko dobierz dokładnie model do swojego auta (aby dali odpowiednie przejściówki). Najlepiej wymontować obecne radio porobić zdjęcia wtyczek i przesłać im w celu potwierdzenia.