Jump to content

Impreza GH - olej do 4EAT wersja US

Michał_Jaw

Recommended Posts

Cześć

Takie może proste pytanie ale na wszelki wypadek :

Mam Lanosa z automatem 4EAT (do silnika 2.5 N/A) - przyszedł czas wymiany oleju. Problem jest taki że wszystkie ATF w specyfikacji Subaru które widziałem są czerwone a to co mam na bagnecie jest takie żółto słomkowe (no teraz trochę przybrudzone  ale wcześniej było czyste). Nie mam jak ustalić co było nalane bo wcześniejszy właściciel nie wie a serwis który to robił nie pamięta (czy jakoś tak :-) ).

Pytanie teraz czy przy wymianie lać ATF-HP i będzie ok, czy to będzie mieszalne ? Niby pozostaje wymiana dynamiczna ale różne są opinie zwłaszcza w skrzyni która ma już trochę nalatane.

Druga sprawa w tych rocznikach (2008) jest filtr w skrzyni ten plastikowy czy metalowy ? - wolę go kupić nim się zdejmie miskę :-)

2 minuty temu, Michał_Jaw napisał:

Tak dokładnie :

SUBARU Automatic Transmission Fluid Type-HP
albo
IDEMITSU ATF HP

Tak na moje to najlepiej lać to, co producent zalecił, albo chociaż co spełnia normę. W moich 4EAT (ale starszych) stosuje z sukcesami Valvoline ATF (spełnia normę Subaru ATF-HP), do 5EAT lałem ori ATF-HP.

Kolorem bym się tak nie przejmował. Olej w skrzyni w moim Legacy zmieniał kolor z czerwonego na żółtawy nawet po kilku tysiącach kilometrów.

Wiadomo lać będę to co zalecają - kwestia co to może być to w skrzyni i czy się wymiesza z nowym olejem (w Jeepie ATF+4 po 50 tyś km nadal jest czerwony z tym że ciemniejszy, choć może ten w Subaru blednie).

Szukając po necie znalazłem taką informację ale to dla 5eat (z drugiej strony ten sam olej):

"TechTips, Sept 2007

Please be aware that the 5EAT fluid (ATF-HP) will change from a dark reddish color to a yellowish color during normal operation. This is considered a normal characteristic for HP type fluid. HP fluid also has a distinctive odor to it which is also normal"

Co by potwierdzało to o czym pisałeś że robi się żółty.

P.S.
Ten Valvoline ATF całkiem ciekawie wygląda, rzeczywiście spełnia wg producenta ATF-HP, w USA często piszą jeszcze o Ravenol SU5.

Edited by Michał_Jaw

20 minut temu, Michał_Jaw napisał:

Valvoline ATF całkiem ciekawie wygląda, rzeczywiście spełnia wg producenta ATF-HP, w USA często piszą jeszcze o Ravenol SU5.

Valvo ATF (jeszcze jako MaxLife) leje do 4EAT Phase 1 w SVXie, do której niby oryginalnie był Dex II. Dużo lepiej chodzi na syntetycznym Valvo - płynniejsze zmiany biegów etc. Próbowałem Dexa II, Dexa III i Valvo ATF, w tym zestawieniu Valvo jest nie do pobicia.

• Like 1