Jump to content

Programowanie szyb

Zaksi

Recommended Posts

• 6 months later...
W dniu 5.03.2021 o 17:53, Zaksi napisał:

Przepraszam Was ale z szybami sobie poradziłem, pozostaje jeszcze środkowy ekran.

Jak sobie poradziłeś z szybami, bo mam taki sam problem. Podnosi się i opuszcza tylko szyba kierowcy...

• 1 month later...
W dniu 4.10.2021 o 20:44, AndyArt napisał:

Jak sobie poradziłeś z szybami, bo mam taki sam problem. Podnosi się i opuszcza tylko szyba kierowcy...

Nie masz włączonej blokady szyb dla dzieci przyciskiem na panelu sterującym szybami?

Niestety potrzeba wiecej szczegolow. Gdzie tkwi problem? 

Dziala tylko szyba kierowcy - tylko z panelu kierowcy, ale czy pasazerowie moga opuscic swoje szyby?

Jesli pasazerowie nie moga opuscic szyb swoimi przyciskami - problem lezy w panelu kierowcy - albo blokada jest uruchomiona, jak pisze @WOJO, albo jest problem z podlaczeniem wiazki, badz z uszkodzonym panelem.

Byly rozbierane drzwi i rozlaczana wiazka? Najczesciej po takim zabiegu zapomina sie zaprogramowac szyby, a to prosty zabieg, pod warunkiem, ze szyby dzialaja z osobna i brak jest problemow elektrycznych, np uszkodzen panelu lub wiazki.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
W dniu 5.03.2021 o 17:49, Zaksi napisał:

Zmieniałem akumulator w Outbacku 2015r i poza szybą kierowcy inne nie działają.

Witam, nie chcę zakładać  nowego tematu a problem mam taki jak napisał kolega zaksi w pierwszym poście, więc odświeżam temat i proszę o podpowiedzi. Wymiana tylko akumulatora nic nie było robione przy drzwiach. Trwa to od miesiąca. 

Po odlaczeniu/padnieciu akumulatora musialem u siebie na nowo zaprogramowac szyby we wszystkich drzwiach. Z panelu kierowcy nie moglem otworzyc zadnej poza swoja, ale rowniez tylko skokowo, nie automatycznie. 

Jesli nie ma usterki elektrycznej, szyby programuje sie w nastepujacy sposob: 

1. Wlaczamy zaplon i zaczynamy od szyby kierowcy:

2. Nacisnac i trzymac przycisk „w dol” az szyba zjedzie na dol i przytrzymac jeszcze przez 2 sek. 
3. Nastepnie ciagnac i trzymac przycisk „w gore” az szyba sie zamknie calkowicie; przytrzymac 2 sek. Mozna skontrolowac, czy szyba bedzie otwierala sie calkowicie i automatycznie. Jesli dziala, przechodzimy do nastepnej szyby. 
4. Szyba pasazera - programujemy z fotela pasazera powtarzajac procedure pkt. 2 i 3.

5. Szyby pasazerow na tylnych siedzeniach - analogicznie pkt. 2 i 3. 
6. Kontrola dzialania szyb z panelu kierowcy. W razie czego powtorka pkt. 2 i 3 z panelu kierowcy. 

7. Wylaczamy zaplon. 

Powinno zadzialac, jesli to tylko sprawa „rozprogramowania”. Przerabialem dwa razy. 

Edited by Christoph
  • Upvote 1

19 godzin temu, Christoph napisał:

Po odlaczeniu/padnieciu akumulatora musialem u siebie na nowo zaprogramowac szyby we wszystkich drzwiach. Z panelu kierowcy nie moglem otworzyc zadnej poza swoja, ale rowniez tylko skokowo, nie automatycznie. 

Jesli nie ma usterki elektrycznej, szyby programuje sie w nastepujacy sposob: 

1. Wlaczamy zaplon

2. Zaczynamy od szyby kierowcy:

Nacisnac i trzymac przycisk „w dol” az szyba zjedzie na dol i przytrzymac jeszcze przez 2 sek. 
3. Nastepnie ciagnac i trzymac przycisk „w gore” az szyba sie zamknie calkowicie; przytrzymac 2 sek. Mozna skontrolowac, czy szyba bedzie otwierala sie calkowicie i automatycznie. Jesli dziala, przechodzimy do nastepnej szyby. 
4. Szyba pasazera - programujemy z fotela pasazera powtarzajac procedure pkt. 2 i 3.

5. Szyby pasazerow na tylnych siedzeniach pkt. 2 i 3. 
6. Kontrola z panelu kierowcy poszczegolnych szyb. W razie czego powtorka pkt. 2 i 3 z panelu kierowcy. 

7. Wylaczamy zaplon. 

Powinno zadzialac, jesli to tylko sprawa „rozprogramowania”. Przerabialem dwa razy. 

Dzięki za podpowiedzi, zadziałało.