Jump to content

Zasilanie pompy paliwa

Panbenonium

Recommended Posts

Witam

Spotkał sie ktoś z opinią, że po wymianie seryjnej pompy na wydajniejszą, trzeba też wymienić przewody zasilające na grubsze z uwagi na zbyt duży spadek napięcia podczas dużego obciążenia (granice 9-10 V) ?

Troche w tym logiki jest, inf zaczerpnięte od pewnego Pana, który programuje Subaru. Dzwoniłem do niego, żeby umówić termin i właśnie zapytał mi się, czy jak zmieniłem pompę, to czy zmieniłem tez kable zasilające, bo wydajniejsza pompa może mieć na seryjnych przewodach za duży spadek napięcia, co w konsekwencji prowadzi, to niebycia wydajniejsza pompą. Tak w skrócie :ph34r:

Ciekawe czy ta teoria jest podparta jakimiś pomiarami. Owszem instalacja w starszych samochodach bywa kapryśna i np lampy dostają 13V zamiast napięcia które panuje w instalacji. Nic prostszego, zmierz napięcie jakie teraz masz na pompie. Jeśli będzie bliskie napięciu ładowania to zostaw.

Nie mam doświadczenia w grzebaniu w ECU i układzie paliwowym, ale nie słyszałem żeby się wymieniało okablowanie do tego. Ludzie uturbiają 1.6 z BWM i jakoś kabli innych do pompy nie ciągną.