KocembaX Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 Posiadam impreza gh 2.0RS, na ciepłym silniku gdy auto stoi na luzie i ma poniżej 1k obrotów, auto zaczyna mocno drgac. W czym może być problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rutra80 Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 Pewnie wypadają zapłony. Do sprawdzenia świece, kable/cewki, kompresja, wtryski... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 24, 2021 Author Share Posted February 24, 2021 Świece ostatnio wymienione wraz z rozrządem niecały miesiąc temu w Carfit Nowy Sącz, więc taki serwis jak ten chyba powiedziałby mi że coś jest dodatkowo zużyte, ale sprawdzę to jeszcze, wielkie dzięki. Jest możliwość że poprzedni właściciel włożył jedną masę i to może być powodem silnych drgań? Jednak dopiero pierwszy raz one się pojawiły. Z góry dzięki za każdą informację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 U mnie kiedyś nowa świeca powodowała wypadanie. Także nie ma reguły. Błędy masz? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 24, 2021 Author Share Posted February 24, 2021 (edited) brak jakichkolwiek błędów. Edit:wyskoczył błąd właśnie check engine, świeci się kontrolka trakcji oraz miga lampa cruise Edited February 24, 2021 by KocembaX Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 24, 2021 Author Share Posted February 24, 2021 Po wizycie w carfit diagnoza nie jest w pełni wystawiona. We wt mają sprawdzać luzy zaworowe, kompresję i szukać przyczyny. Orientuje się ktoś ile kosztują cewki oraz wtryski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 A jaki bląd wyskoczył? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedimy99 Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 Jak jest LPG , to luzy zaworowe w pierwszej kolejności. Auto w dobrych rękach więc będzie dobrze. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 24, 2021 Author Share Posted February 24, 2021 lpg jest nowy, ma ledwo tydzień, błąd dotyczył 3go tłoka, nie pracuje. Świece wymieniane miesiąc temu razem z rozrządem. Mam nadzieję że skończy się na cewce, chociaż w ej204 może chodzić niestety o luzy. Byłem dzisiaj w carfit i termin mam dopiero na wtorek, cena za regulacje zaworów to 2 tysiące..... nie wiem jak w przypadku cewki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SubaruLPG Posted February 25, 2021 Share Posted February 25, 2021 jaki błąd 3 cylindra misfire? może być to wina luzów zaworowych, może być dół silnika zniszczony, wtryskiwacz na tym cylindrze może być z złej formie i po przejściu na LPG wywala błąd. raczej nie doszukiwałbym się problemów w instalacji gazowej sprawdzić jednak nigdy nie zaszkodzi. Regulacja w tym silniku nie jest na śrubkę ale cena usługi będzie zależeć od tego ile trzeba kompensować luzów. Wtryskiwacze można próbować czyścić w myjce ultradźwiękowej. (nie są to ultra precyzyjne układy) Swoje w EJ25 czyściłem jest poprawa ale dalej w niskich partiach obrotowych silnik nie pracuje idealnie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 25, 2021 Author Share Posted February 25, 2021 Instalacja lpg w 100%ok, dzisiaj po godzinie 16 będę wymieniał cewkę i świecę, sprawdzę jeszcze raz ten błąd i podam jego oznaczenie. Jeżeli cewka i świeca okażą się nie wadliwe to pewnie będzie rzecz o których pan mówi. Dziękuję za pomoc!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted February 25, 2021 Share Posted February 25, 2021 Zamień miejscami cewki i swiece 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 25, 2021 Author Share Posted February 25, 2021 tak zamierzałem. dla pewności jeszcze kolejność cylindrów to: 3-4 1-2 Prawda?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted February 25, 2021 Share Posted February 25, 2021 Przod auta 2-1 4-3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 25, 2021 Author Share Posted February 25, 2021 P0303 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rutra80 Posted February 25, 2021 Share Posted February 25, 2021 To wypadanie zapłonów na 3 cylindrze czyli tym od kabiny po stronie pasażera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 25, 2021 Author Share Posted February 25, 2021 Tak, już zrobiłem dostęp co cewki. Po 16 biorę się za zapsrawdzenie jej i świecy. Dziękuję wszystkim za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 25, 2021 Author Share Posted February 25, 2021 Co to błąd B0000?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KocembaX Posted February 25, 2021 Author Share Posted February 25, 2021 Po wymianie cewki silnik chodzi jak w zegarku. Świece były całe. Prawdopodobnie cewka odeszła na emeryturę. Dziękuję wszystkim jeszcze raz za pomoc. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SubaruLPG Posted February 25, 2021 Share Posted February 25, 2021 błąd czujnika prędkości pojazdu? Jeśli odpinałeś akumulator to korekty poszły długoterminowe na 0 i czasem daje to chwilową poprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts