Jump to content

większy intercooler do FA20 - czy to ma sens

MartiniOCP

Recommended Posts

Hej

Pytanie jak w temacie - czy jest sens wrzucania większej chłodnicy powietrza od turboworks? Znalazłem takie coś na sieci

https://allegro.pl/oferta/intercooler-turboworks-subaru-wrx-forester-xt-2-0t-9774508310?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Części+samochodowe+-+Układ+chłodzenia+silnika&gclid=Cj0KCQiA4L2BBhCvARIsAO0SBdYh1TM8_WNNP8awM1jA0n2wVojB3_i3PjnbHwc6cg252jnh9K9gdB4aAnxnEALw_wcB

- kusi, nie tyle ceną, co dostępnością. Inne opcje to COBB, Grimmspeed albo jakiś Maperformance ale są to części zza oceanu i czas oczekiwania oraz debilne koszty wysyłki zniechęcają do zakupu. Mam już od nich accessport oraz dolot ale może ktoś z doświadczonych fachurów orientuje się czy TurboWorks jest coś warte. Na zdjęciach wygląda jak kopia od MAperformance i innych takich. Przyznam, że wydajność fabrycznego intercoolera jest raczej słaba i auto często się ogranicza co mnie mocno irytuje.

Jeszcze jedno - na zdjęciach na jednym w wejść/ wyjść jest jakby port no...no właśnie na co? Blow off? W markowych tego nie ma - są proste rury.

Dzięki z góry za pomoc. 

Mam chłodnicę wody od TURBOWORKS w swoim SG, jestem zadowolony. Sporo osób jeździ na ich produktach i sobie chwalą. Stosunek jakości do ceny jest bardzo przyzwoity. Mechanik który składał mój silnik był zaskoczony że chińczyk może być tak dobrze wykonany. Wiem że pytasz o IC ale obstawiam że kupując nie będziesz rozczarowany.

• 1 year later...

Odkopię.

Kupiłem jakiś czas temu poniższy intercooler TurboWorks (do WRX MY17) i musiałem go zwrócić. Mocowania zupełnie nie pasowały - trzebaby mocno kombinować, a gęstość żeberek była znacznie mniejsza niż w OEM, zatem żadna korzyść z większych wymiarów. Do tego był jeszcze problem szczelnego zaślepienia portu pod BOV, bo w komplecie nie ma zaślepki.

Zostałem przy oryginale, ale jeśli ktoś chce lepiej, to raczej zostają produkty z US.

IMG_20220724_171659.thumb.jpg.0a20c8296e2603f460537d40298d4b73.jpg

Edited by Kambol