Bizuma Posted February 14, 2021 Share Posted February 14, 2021 Witam, pewnie powinienem zadać to pytanie zanim się za to zabraliśmy ale stało się. Moim pierwszym autem była impreza I 1.6 z 1996 roku. Taki budżet . Oczywiście duchowe przywiązanie do swojego pierwszego autka, jak i faktu, że to mimo wszystko jest to subaru zrobiło swoje więc zakupiłem subaru gl 1.6 (również rok 1996) i przeniosłem napęd z kombi (awd) do swojego sedana (fwd). Tak oto jestem właścicielem imprezy w sedanie z reduktorem. Dodam, co chyba istotne, że absolutnie wszystko pasowało (nawet zegary z sedana wyświetlają informacje o reduktorze), żadnych cięć, żadnych wierceń, żadnych spawów. Tylko masa czyszczenia i piaskowania. Jedyna przeróbka to lekkie zmiany w układzie wydechowym bo się nie mieścił. Teraz pojawia się pytanie, czy będzie to powodowało jakieś problemy z przeglądem? Mogę, i czy powinienem zgłosić to gdzieś do urzędu? Jak w takiej sytuacji wygląda to od strony prawnej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzixd Posted February 14, 2021 Share Posted February 14, 2021 7 minut temu, Bizuma napisał: Witam, pewnie powinienem zadać to pytanie zanim się za to zabraliśmy ale stało się. Moim pierwszym autem była impreza I 1.6 z 1996 roku. Taki budżet . Oczywiście duchowe przywiązanie do swojego pierwszego autka, jak i faktu, że to mimo wszystko jest to subaru zrobiło swoje więc zakupiłem subaru gl 1.6 (również rok 1996) i przeniosłem napęd z kombi (awd) do swojego sedana (fwd). Tak oto jestem właścicielem imprezy w sedanie z reduktorem. Dodam, co chyba istotne, że absolutnie wszystko pasowało (nawet zegary z sedana wyświetlają informacje o reduktorze), żadnych cięć, żadnych wierceń, żadnych spawów. Tylko masa czyszczenia i piaskowania. Jedyna przeróbka to lekkie zmiany w układzie wydechowym bo się nie mieścił. Teraz pojawia się pytanie, czy będzie to powodowało jakieś problemy z przeglądem? Mogę, i czy powinienem zgłosić to gdzieś do urzędu? Jak w takiej sytuacji wygląda to od strony prawnej? Nie będzie problemów z przeglądem. Jakbyś silnik zmieniał to wtedy powinieneś zmienić wpis w dowodzie rejestracyjnym. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bizuma Posted February 14, 2021 Author Share Posted February 14, 2021 @Dzixd dzięki za szybką odpowiedź, teraz przynajmniej zasnę spokojniejszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
DETT Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 W dowodzie rejestracyjnym nie jest nigdzie określone czy auto jest FWD, RWD czy 4WD. Zgłaszać się powinno zmianę pojemności skokowej silnika, zmianę rodzaju paliwa (ON->Pb, Pb->Pb/LPG), ilość miejsc w aucie. Ubezpieczalnia to jednak co innego, dla nich do obliczania OC może to być ważne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matiz Posted March 3, 2021 Share Posted March 3, 2021 Bizuma, zajrzyj PW, poszukuje skrzyni z FWD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts