sosmar Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 Witam ciepło wszystkich. Padł mi fabryczny akumulator 48 ah , ładuje go pod prostownikiem ale chciałbym kupić nowy. Co polecacie? Auto, forester xt,sj 2016. Szukałem w lupce ale jakoś mi się nie udalo,z góry dziękuję za rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacocz Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 Mam zwykłą Vartę chyba blue od 4 lat i zapomniałem że w aucie jest akumulator . Żałuje że po misiącu od zakupu nie wywaliłem fabrycznego . Nie ma co przepłacać . Link to comment Share on other sites More sharing options...
sosmar Posted February 13, 2021 Author Share Posted February 13, 2021 Z fabrycznym nie miałem problemu aż do dzisiaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
mio1 Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 Ja nie mam XT a normalnego wolnossaka i mam u siebie 62Ah od fabryki a Ty masz 48 Ah? Jesteś pewny ,że to był fabryczny akumulator? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sosmar Posted February 13, 2021 Author Share Posted February 13, 2021 Kupiłem od dealera jako demo 3 miesieczne więc wydaje mi się że fabryczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 2 godziny temu, sosmar napisał: Witam ciepło wszystkich. Padł mi fabryczny akumulator 48 ah , ładuje go pod prostownikiem ale chciałbym kupić nowy. Co polecacie? Auto, forester xt,sj 2016. Szukałem w lupce ale jakoś mi się nie udalo,z góry dziękuję za rady. Masz system Start/Stop ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mechanik Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 1 godzinę temu, carfit napisał: Masz system Start/Stop ? W XT tego nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tswiatlo Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 Ja do swojego FXT 2013 wstawiłem akumulator marki Forse. Start po całej nocy na dworze w -20? Bez zająknięcia. To jest akumulator ukraiński, testowany w temperaturach rzędu -60. Bije na głowę wszelkie boshe czy varty.Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 Godzinę temu, mechanik napisał: W XT tego nie było. No tak racja ! na szczęście 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gourmet Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 1 godzinę temu, tswiatlo napisał: Ja do swojego FXT 2013 wstawiłem akumulator marki Forse. Start po całej nocy na dworze w -20? Bez zająknięcia. To jest akumulator ukraiński, testowany w temperaturach rzędu -60. Bije na głowę wszelkie boshe czy varty. Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Zgoda, też mam Forse i żadnych problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fala Posted February 13, 2021 Share Posted February 13, 2021 Godzinę temu, gourmet napisał: mam Forse i żadnych problemów. Brzmi idyllicznie, wręcz utopijnie 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sosmar Posted February 14, 2021 Author Share Posted February 14, 2021 Start/stop nie ma ale auto jezdzone przede wszystkim w mieście na krótkich dystansach. Staram się zawsze zagrzac silnik do chociaż 80 stopni ale tak naprawdę nie ma się gdzie podladowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cougar Posted February 18, 2021 Share Posted February 18, 2021 (edited) W dniu 14.02.2021 o 09:17, sosmar napisał: Start/stop nie ma ale auto jezdzone przede wszystkim w mieście na krótkich dystansach. Staram się zawsze zagrzac silnik do chociaż 80 stopni ale tak naprawdę nie ma się gdzie podladowac Niestety też mam podobnie.., i niestety w tym przypadku nawet jak kupisz "Atomowy" aku to i tak wypada raz na tydzień podładować prostownikiem do pełna.. (bez względu na porę roku!) Inaczej szybko "zajeździsz" każdy Aku. Ja w swoim XT mam wstawiony 60 Ah i jest ok. Ostatnio słyszałem wiele dobrego o Aku Ukraińskich - Amega 7.., podobno super jakość a i ceny przystępne.. Jak obecny będę wymieniał, to właśnie na taki.. Edited February 18, 2021 by Dzik44 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sosmar Posted February 25, 2021 Author Share Posted February 25, 2021 dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miałki Posted February 25, 2021 Share Posted February 25, 2021 W dniu 13.02.2021 o 23:32, Fala napisał: Brzmi idyllicznie, wręcz utopijnie Kupiłem Duracell 60 Ah. Sprawuje się wyśmienicie. Można przypiąć powyższe epitety. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cougar Posted February 26, 2021 Share Posted February 26, 2021 (edited) W dniu 25.02.2021 o 11:47, sosmar napisał: dzięki Errata - drobny błąd, przepraszam.. Amega jest fajna ale (sprawdziłem osobiście) nie wejdzie do oryginalnej podstawy aku w naszych Forkach.. No chyba że ktoś się będzie upierał i mocno bawił w "rzeźbienie" Jest za długi.., także odpada. Ale jest inny, 100zł droższy, ale jeszcze lepszy. Grom 65Ah EFB (będzie mój, jak stary padnie..) Ten pasuje idealnie.. Edited February 26, 2021 by Dzik44 Link to comment Share on other sites More sharing options...
luksp Posted February 28, 2021 Share Posted February 28, 2021 W dniu 13.02.2021 o 15:38, sosmar napisał: Witam ciepło wszystkich. Padł mi fabryczny akumulator 48 ah , ładuje go pod prostownikiem ale chciałbym kupić nowy. Co polecacie? Auto, forester xt,sj 2016. Szukałem w lupce ale jakoś mi się nie udalo,z góry dziękuję za rady. a tam masz korki i dostęp do elektrolitu? może wymiana kwasu będzie najtańszym rozwiązaniem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sosmar Posted February 28, 2021 Author Share Posted February 28, 2021 Dzięki ale jest już nowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts