Jump to content

Nowy akumulator do FXT 2016

sosmar

Recommended Posts

Witam ciepło wszystkich. Padł mi fabryczny akumulator 48 ah , ładuje go pod prostownikiem ale chciałbym kupić nowy. Co polecacie? Auto, forester xt,sj 2016. Szukałem w lupce ale jakoś mi się nie udalo,z góry dziękuję za rady.

2 godziny temu, sosmar napisał:

Witam ciepło wszystkich. Padł mi fabryczny akumulator 48 ah , ładuje go pod prostownikiem ale chciałbym kupić nowy. Co polecacie? Auto, forester xt,sj 2016. Szukałem w lupce ale jakoś mi się nie udalo,z góry dziękuję za rady.

Masz system Start/Stop ? 

Ja do swojego FXT 2013 wstawiłem akumulator marki Forse. Start po całej nocy na dworze w -20? Bez zająknięcia. To jest akumulator ukraiński, testowany w temperaturach rzędu -60. Bije na głowę wszelkie boshe czy varty.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, mechanik napisał:

W XT tego nie było. 

No tak racja ! na szczęście :) 

• Upvote 1

1 godzinę temu, tswiatlo napisał:

Ja do swojego FXT 2013 wstawiłem akumulator marki Forse. Start po całej nocy na dworze w -20? Bez zająknięcia. To jest akumulator ukraiński, testowany w temperaturach rzędu -60. Bije na głowę wszelkie boshe czy varty.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Zgoda, też mam Forse i żadnych problemów.

Godzinę temu, gourmet napisał:

mam Forse i żadnych problemów.

Brzmi idyllicznie, wręcz utopijnie ;)

• Haha 2

W dniu 14.02.2021 o 09:17, sosmar napisał:

Start/stop nie ma ale auto jezdzone przede wszystkim w mieście na krótkich dystansach. Staram się zawsze zagrzac silnik do chociaż 80 stopni ale tak naprawdę nie ma się gdzie podladowac 

Niestety też mam podobnie.., i niestety w tym przypadku nawet jak kupisz "Atomowy" aku to i tak wypada raz na tydzień podładować prostownikiem do pełna.. (bez względu na porę roku!)

Inaczej szybko "zajeździsz" każdy Aku.

Ja w swoim XT mam wstawiony 60 Ah i jest ok.

Ostatnio słyszałem wiele dobrego o Aku  Ukraińskich - Amega 7.., podobno super jakość a i ceny przystępne..

Jak obecny będę wymieniał, to właśnie na taki..:)

Edited by Dzik44

W dniu 25.02.2021 o 11:47, sosmar napisał:

dzięki

Errata - drobny błąd, przepraszam..

Amega jest fajna ale (sprawdziłem osobiście) nie wejdzie do oryginalnej podstawy aku w naszych Forkach.. 

No chyba że ktoś się będzie upierał i mocno bawił w "rzeźbienie"

Jest za długi.., także odpada.

Ale jest inny, 100zł droższy, ale jeszcze lepszy. Grom 65Ah EFB (będzie mój, jak stary padnie..;))

Ten pasuje idealnie..

Edited by Dzik44

W dniu 13.02.2021 o 15:38, sosmar napisał:

a tam masz korki i dostęp do elektrolitu? może wymiana kwasu będzie najtańszym rozwiązaniem ?