Krzyszluk Posted February 7, 2021 Share Posted February 7, 2021 Witam. Zauważyłem, że silnik bardzo powoli się nagrzewa do optymalnej temperatury. Muszę przejechać około 15 kilometrów, więc chyba coś jest nie tak. Rozumiem, że są teraz duże mrozy. Wcześniejsze auto, które miałem znacznie szybciej się nagrzewało a także żony Toyocie zajmuje to o wiele mniej czasu. Może ktoś miał taki przypadek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted February 7, 2021 Share Posted February 7, 2021 Pewnie termostat winny. Sprawdź węże przy chłodnicy, powinny być zimne dopuki silnik się nie zagrzeje. Tzn przez np pierwsze 2km jazdy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bajer98 Posted February 7, 2021 Share Posted February 7, 2021 Może być tak, że termostat się zaciął i masz non stop otwarty tzw. duży obieg. Najprostszym i najtańszym sposobem jest wymiana na nowy. Możesz wymienić go samemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyszluk Posted February 8, 2021 Author Share Posted February 8, 2021 Dzisiaj jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki odpaliłem samochód (-16 stopni) i szybko się nagrzał. U poprzedniego właściciela auto stało 3 miesiące nie jeżdżone. Może faktycznie termostat się przyciął. Po 10 godzinach ponownie odpaliłem auto i równie szybko zrobiło się ciepło. Dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted February 8, 2021 Share Posted February 8, 2021 Wymień go, bo zatnie Ci się na małym obiegu i zagotujesz silnika. Pół biedy w okolicy domu, ale w trasie to średnio będzie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyszluk Posted February 8, 2021 Author Share Posted February 8, 2021 Tak zrobię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts