Sunny Cruise Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 (edited) Witam szanowne grono. Jestem nowy na forum, w związku z tym proszę o wyrozumiałość. Stalem się nieszczęśliwym posiadaczem SD z 2011 r. Pewnego dnia stało się najgorsze ( padł silnik). Z racji ze jeździło mi się nim całkiem fajnie, postanowiłem go reanimować z tym, ze nie chce już diesla. Pomyślałem ze fajnie byłoby włożyć 3.0 h6 z legacy z roku 2008. I tu pojawia się moje pytanie, czy ktoś to już robił? Czy to jest wykonalne i ewentualnie co muszę zmienić? pozdrawiam Michał Edited January 26, 2021 by Sunny Cruise Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markowy Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 19 minut temu, Sunny Cruise napisał: Czy to jest wykonalne Wszystko jest wykonalne, pytanie jak dużo mamisz pieniędzy? Swapy to niewdzięczne działania, wiązka z komputerem, cały wydech. Najlepiej jak byś miał cały samochód z wybranym silnikiem i jeden warsztat który to ogarnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 Naprawdę.... Chyba co tydzień pojawia się podobny temat. @Sunny Cruise Życze miłej lektury Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzixd Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 Godzinę temu, Sunny Cruise napisał: Czy to jest wykonalne i ewentualnie co muszę zmienić? Wykonalne. Absurdalne nakłady pracy, bo robisz pełną przekładkę, ale wykonalne. Cała wiązka elektryczna, ECU, zegary, silnik z osprzętem, przewody paliwowe, bak, przekładnia kierownicza. Zakup sprawnego dawcy po kolizji od 10,15k w górę, jak masz pecha to będzie UPG. Przełożenie tego wszystkiego, tyle co za przekładka od 5-10 tysięcy w górę I do rzeczoznawcy, a potem do urzędu żeby ci zmienili dane pojazdu. I potem jak sprzedajesz takiego składańca, to taniej niż oryginalne h6. Rozsądniej sprzedać dieselka i kupić sobie takiego z h6 oryginalnie. Godzinę temu, Sunny Cruise napisał: I tu pojawia się moje pytanie, czy ktoś to już robił? Jestem w trakcie, ale idzie to jak krew z nosa. Godzinę temu, Sunny Cruise napisał: Stalem się nieszczęśliwym posiadaczem SD z 2011 r. Pewnego dnia stało się najgorsze ( padł silnik). Ale czekaj czekaj masz nowszą generację legacy? To już w ogóle rzeźba będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiwi 4ester Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 30 minut temu, ewemarkam napisał: Naprawdę.... Chyba co tydzień pojawia się podobny temat. @Sunny Cruise Życze miłej lektury Jak zwykle świeżynka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunny Cruise Posted January 26, 2021 Author Share Posted January 26, 2021 Dziękuje wszystkim którzy potraktowali mój post poważnie. Markowy i Dzixd Wam szczególnie Bardzo mi pomogliście w podjęciu decyzji ............ Subaru idzie na sprzedaż. Temat uważam za zamknięty Link to comment Share on other sites More sharing options...
house_1 Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 21 godzin temu, Dzixd napisał: To już w ogóle rzeźba będzie. Zwłaszcza z mocowaniem silnika z BL/BP "w powietrzu" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzixd Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 4 minuty temu, house_1 napisał: Zwłaszcza z mocowaniem silnika z BL/BP "w powietrzu" . to się przyspawa na stałe, Link to comment Share on other sites More sharing options...
czort Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 Korzystając z okazji zapytam o rzecz, która mnie zawsze ciekawiła. A można ten silnik skutecznie wyremontować i pozbawić usterek? Albo kupić nieuszkodzony i usprawnić, żeby nie padł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
house_1 Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 11 godzin temu, czort napisał: A można ten silnik skutecznie 11 godzin temu, czort napisał: pozbawić usterek? Tak. Robi to Stacja Demontażu Pojazdów . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzixd Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 Korzystając z okazji zapytam o rzecz, która mnie zawsze ciekawiła. A można ten silnik skutecznie wyremontować i pozbawić usterek? Albo kupić nieuszkodzony i usprawnić, żeby nie padł? Jakich usterek? To źle użytkowanie powoduje awarię. Przecież nie ma oficjalnie stwierdzonej wady fabrycznej. :Giggle:Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunny Cruise Posted January 28, 2021 Author Share Posted January 28, 2021 Szanowne grono, wrócę jeszcze so tematu. znalazlem człowieka który zajmuje się przekładkami silników Zaproponowal mi 2.5 156km co sądzicie o takim rozwiązaniu???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamul Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 18 minut temu, Sunny Cruise napisał: Szanowne grono, wrócę jeszcze so tematu. znalazlem człowieka który zajmuje się przekładkami silników Zaproponowal mi 2.5 156km co sądzicie o takim rozwiązaniu???? Pewnie kwestia opłacalności i stanu silnika do przełożenia będzie miała tu kluczowe znaczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koziolek Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 39 minut temu, Sunny Cruise napisał: Szanowne grono, wrócę jeszcze so tematu. znalazlem człowieka który zajmuje się przekładkami silników Zaproponowal mi 2.5 156km co sądzicie o takim rozwiązaniu???? W tym silniku od razu musisz wymienić Uszczelki pod głowicą, nie będziesz musiał później wyjmować. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mnobody Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 (edited) 55 minut temu, Sunny Cruise napisał: Szanowne grono, wrócę jeszcze so tematu. znalazlem człowieka który zajmuje się przekładkami silników Zaproponowal mi 2.5 156km co sądzicie o takim rozwiązaniu???? Skoro chcesz reanimować, to chyba lubisz to jak ten samochód jedzie. A taka benzyna będzie miała zauważalnie mniej momentu obrotowego. Czyli mniej frajdy z jazdy. Jeśli dobrze wygooglałem, 2.0D ma 350Nm. A np. H6 3.0 ma 297Nm. Także idealnie było by H6 z dołożonym kompresorem H6 3.6 ma 350Nm Edited January 28, 2021 by Mnobody Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunny Cruise Posted January 28, 2021 Author Share Posted January 28, 2021 8 minut temu, koziolek napisał: W tym silniku od razu musisz wymienić Uszczelki pod głowicą, nie będziesz musiał później wyjmować. Tak właśnie zaproponował mechanik który podejmuje się prac, a czy masz wiedzę jak taki samochód będzie przyspieszał?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hookie Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 Jak to Subaru, przeciętnie. Ja na 2.5 165 KM w Legacy IV Wagon nie narzekam, ale dieslem nie jeździłem. Muł trochę jak na dzisiejsze standardy, ale znowu bez przesady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 Mi sie wydaje ze najprosciej, bezproblemowo to zalozyc nowy silnik diesla. Moze troche drozej wyjdzie, ale baz szukania czesci, bez zmian w papierach itp. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunny Cruise Posted January 28, 2021 Author Share Posted January 28, 2021 6 minut temu, Mnobody napisał: Skoro chcesz reanimować, to chyba lubisz to jak ten samochód jedzie. A taka benzyna będzie miała zauważalnie mniej momentu obrotowego od diesela. Czyli mniej frajdy z jazdy. Nie wiem czy go lubię, kupiłem go za grosze ( za 30% tego co stoją na Olx uszkodzone) i chciałbym go przywrócić do stanu uzywalności Obliczylem ze po wymianie silnika auto będzie mnie kosztowało 17000 Wiec wydaje mi się ze nie stracę gdybym chciał go sprzedać a przynajmniej nie dużo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunny Cruise Posted January 28, 2021 Author Share Posted January 28, 2021 13 minut temu, owad napisał: Mi sie wydaje ze najprosciej, bezproblemowo to zalozyc nowy silnik diesla. Moze troche drozej wyjdzie, ale baz szukania czesci, bez zmian w papierach itp. Z tej rady nie skorzystam wymiana na nowy przekracza wartość auta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mnobody Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 1 minutę temu, Sunny Cruise napisał: Z tej rady nie skorzystam wymiana na nowy przekracza wartość auta 14 minut temu, Sunny Cruise napisał: Obliczylem ze po wymianie silnika auto będzie mnie kosztowało 17000 Wiec wydaje mi się ze nie stracę gdybym chciał go sprzedać a przynajmniej nie dużo Swapa można długo sprzedawać. Albo tanio. I to pod warunkiem, że wszystko pójdzie zgodnie z planem i nie będzie usterek 'poswapowych'. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mnobody Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 17 minut temu, Sunny Cruise napisał: kupiłem go za grosze Najmniej stracisz jak pozbędziesz się go teraz Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 13 minut temu, Sunny Cruise napisał: Z tej rady nie skorzystam wymiana na nowy przekracza wartość auta skoto go kupiles za 1/3 wartosci uszkodzonego to kazdy silnik przewyzszy jego wartosc.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
koziolek Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 26 minut temu, Sunny Cruise napisał: Obliczylem ze po wymianie silnika auto będzie mnie kosztowało 17000 Nie ma takiej możliwości, żebyś za tą kwotę sprzedał auto po swapie z D na Pb, tańsze są oryginalne 2.0 Pb. Przy sprzedaży obstawiałbym kwotę 10000, o ile znajdziesz kupca i zalegalizujesz zmianę silnika w Urzędzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunny Cruise Posted January 28, 2021 Author Share Posted January 28, 2021 17 minut temu, Mnobody napisał: Najmniej stracisz jak pozbędziesz się go teraz Chcesz kupić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts