Jump to content

Wymiana oleju, a gwarancja.

Recommended Posts

Witam,

Niebawem dobiję w swoim Outbacku do przebiegu 60 tyś km i w związku z harmonogram przeglądów będą wykonywane wymiany płynów eksploatacyjnych wraz z olejem w automatycznej skrzyni biegów.

O ile się dobrze zorientowałem to ASO oferuje tylko wymianę statyczną, ja natomiast wolałbym przeprowadzić dynamiczną i stąd moje pytanie, czy jeżeli pojadę do zewnętrznej firmy wykonać taką usługę to naruszę warunki gwarancji ? 

Pozdrawiam 

Ty tak na powaznie? :)

Na jakiego grzyba w OBK ktory ledwo jedzie wymieniac olej w skrzyni po tym przebiegu? 

W XT 14 ktore mialem na 100% przy tym przebiegu nie bylo wymiany oleju w skrzyni,tylko tylni dyfer. 

W XT 18 dobijam 60 tys km w 3 lata i na 100% nie zmienie oleju w CVT przy tym przebiegu. Auto jezdzone przez zone w trybie emeryckim,zadnych ekstralnych warunkow wiec po co?

Obstawiam ze w okolicach przegladu na 105 tym km czyli po ok 4,5-5 roku z autem nalezalo by to zrobic. 

• Haha 1

Ten harmonogram twierdzi rowniez ze wystarczy statyczna wymiana w ASO.

Wymiana dymaniczna poza ASO pewnie warunkow gwarancji nie zlamie ale jak cos bedzie nie tak ze skrzynia to ASO/SIP szybko podniosa argument ze ta wymiana zostala wykonana zle itd itp.

Jesli dobrze pamietam nie ma w PL zadnego warsztatu ktory ma podpisana umowe z SIP na obsluge gwarancyjna ich aut poza oficjalna siecia.

Cos jak gest handlowy w SBD,nie masz jednej pieczatki radzisz sobie sam.

Co do samej zasadnosci wymiany to jestem lekko sceptyczny ale wiem ze olej lepiej wymieniac czesciej niz rzadziej,jasna sprawa.

Silnikowy wymieniam w XT szybciej niz producent zaleca.

Olej w CVT mial byc wieczny ale po kilku przypadkach awarii w USA zalecono go zmieniac. Byly wpisy tu na forum iz olej wymieniony po 75 tys km lub 90 tys km  byl jeszcze calkiem sprawny i mial kolor zblizony do nowego.

Reasumujac nie dajmy sie zwariowac ze tylko dynamiczna wymiana poza ASO  w naszych uzywanych ciezkich warunkach (ekstremalne mrozy,ciagnieciecie przyczep) samochodach uratuje skrzynie od awarii:)

Duze znaczenie ma tez sposob uzytkowania skrzyni. W zeszlym roku bylem na SJS w Kielcach.

Bylem ostatni w kolejce aut a przedmna jezdzil mlody chlopiec w OBK. Przez caly dzien naliczylem lekko ponad 100 zmian polozenia lewarka z D na P i na odwrot. W 90% sytuacj ktore byly na torze wystarczylo uzyc funkcji AVH. A potem mamy glosy ze Subaru produkuje kiepskie skrzynie ale uzytkownicy sa cacy i super.

12 minut temu, Lisek napisał:

Olej w CVT mial byc wieczny

Najlepszy żart. Kiedyś rozmawiałem z gościem co robi tylko automaty. Mam skrzynię (GM 6T45) która jest niby bezobsługowa - na pytanie czy faktycznie nie trzeba wymieniać oleju odpowiedział - dla mnie bardziej opłacalny jest remont skrzyni niż wymiana oleju. O nic więcej nie pytałem.

I dlatego też pozwoliłem sobie zadać to pytanie na oficjalnym forum importera gdzie pracują przedstawiciele Subaru Polska czy jeżeli mam taki kaprys, aby wymienić olej w CVT i wolałbym zrobić to dynamicznie poza ASO na podzespołach i płynach zgodnych ze specyfikacją producenta to w razie ewentualnej awarii w okresie gwarancji SIP może jej nie uznać. 

Zamiast zadawać to pytanie to najpierw przeczytaj dokładnie wątek olejowy i np. techniczny Forka ( który śledzę na bieżąco). Tam to pytanie jest zadawane i udzielane odpowiedzi od dobrych kilku lat . Tam też na precyzyjną , jednoznaczną odpowiedz od Dyrekcji  oczekują te same kilka  lat . Generalnie czym częściej wymienisz tym lepiej . Najlepiej co tankowanie razem z silnikowym . I nie ma problemu że dynamicznie  :evil2:

4 godziny temu, McSudi napisał:

I dlatego też pozwoliłem sobie zadać to pytanie na oficjalnym forum importera gdzie pracują przedstawiciele Subaru Polska czy jeżeli mam taki kaprys, aby wymienić olej w CVT i wolałbym zrobić to dynamicznie poza ASO na podzespołach i płynach zgodnych ze specyfikacją producenta to w razie ewentualnej awarii w okresie gwarancji SIP może jej nie uznać. 

Od pewnego czasu, kiedy to CVT Subaru niespodziewanie straciły status wiecznych i bezobsługowych w większości ASO pojawiły się automatycznie maszyny do wymiany dynamicznej. A może kolejność była odwrotna?

Tak, czy inaczej może masz w okolicy jeszcze jakieś inne ASO, które ma w ofercie taką usługę?

ASO nie, ale mam zaprzyjaźniony warsztat, w którym od lat serwisuje auta po okresie gwarancyjnym, a ostatnio zakupili maszynę do dynamicznej wymiany. W innym swoim samochodzie z klasycznym automatem już przeprowadziłem wymianę tym sposobem i jestem bardzo zadowolony z efektu.

W dniu 24.06.2019 o 11:53, DZIAŁ TECHNICZNY napisał:

Producent nie przewidział wymiany płynu w skrzyni CVT, poza ciężkimi warunkami pracy jak np. holowanie przyczepy, jazda w terenie itp.

W tego typu przypadkach obligatoryjna wymiana przewidziana jest co 45tys km.

W naszej ocenie najlepszym sposobem jest dynamiczna wymiana płynu (oleju). Tą metodą wymieniamy 100% zawartości skrzyni biegów.

W przypadku grawitacyjnej metody wymiany płynu w CVT, może uda nam się jednorazowo wymienić 60% ilości płynu (oleju) znajdującej się w skrzyni. 

Natomiast nasze zalecenie co do wymiany płynu w skrzyni CVT przedstawia się następująco:

DT, zaleca wymianę płynu w skrzyni CVT co 60tys km (oczywiście poza przypadkami jak powyżej).

Jeszcze raz pragniemy podkreślić, że jest to tylko Nasze zalecenie, a nie wymóg Producenta!   

Dział Techniczny zabierał już głos w podobnym temacie!

• Upvote 1