Jump to content

Zamek klapy bagażnika czasem nie działa.


thorxahest
 Share

Recommended Posts

Cześć, może ktoś ma jakiś pomysł.

Mam kłopot z zamkiem bagażnika. Czasem nie działa i nie można otworzyć bagażnika. Dzieje się tak od dawna, nie zauważyłem żadnego schematu - zdarza się od czasu, do czasu, niezależnie czy temperatura wysoka czy niska. Reszta zamków zawsze działa.

Przeważnie pomagało (o dziwo) ponowne odpalenie samochodu albo przejechanie kawałek, pozamykanie, pootwieranie auta kilka razy, ale ostatnio nie mogłem otworzyć bagażnika przez 4 dni, nic nie pomagało, zamek nie reagował - później nagle zaczął działać znów.

Klamka nie wraca do końca, ale pamiętam, aby zawsze ją poprawić przed otwarciem.

Link to comment
Share on other sites

Miałam podobnie w OBK, ale nigdy mi się aż tak nie blokował, żebym nie mogła otworzyć bagażnika.

Nic nie pomagało, po jakimś czasie po prostu wymieniłam zamek. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Z klamki od bagażnika należy regularnie korzystać aby nie staneła dęba... można psikać delikatnymi smarami aby na pręcie nie powstawała korozja...

zamek może być zużyty mechanicznie bądź może być problem z wiązką, przewodami które biegną do zamka.

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 13.12.2020 o 10:44, Runner napisał:

Próbowałeś: klamkę poprawić (docisnąć do końca), zamknąć auto z pilota, docisnąć klapę przy zamku równocześnie otwierając z pilota?

Zawsze działa, jeżeli nie, zamek do rozebrania.

Tak, próbowałem, do tej pory dociskania, poprawiania klamki itp, pomagały i po kilku minutach otwierałem, ale teraz już myślałem, że nie otworzę - jakby przymarzły drzwi, ale mrozu nie było. Z klapy korzystam niemal codziennie, także się nie zastała - po prostu czasem nagle odmawia posłuszeństwa.

Psikałem na sprężynę pod klamką WD, pomogło, klamka raczej wraca, ale często jej trzeba pomóc.

 

Dziękuję za sugestie, rozbiorę i nasmaruję co się da porządnie w najbliższych dniach, pooglądam wiązki - ale obstawiam, że wina zamku i tej klamki nieszczęsnej, bo tak to by całkiem nie działał, gdyby wiązka się przetarła.

Link to comment
Share on other sites

Przyczyną może też być przetarcie przewodu w miejscu gdzie wchodzi spod dachu do klapy. Z obu stron są gumowe osłony tych przewodów. Od wielokrotnego zginania pomału pękają i objaw jest że właśnie działa/nie działa zależy jak od wstrząsów podczas jazdy skontaktuje albo nie.

 

Zdjąć osłonę prześledzić którą osłoną przechodzi, zdjąć ją z obu stron i dokładnie obejrzeć przewód, sprawdzić zginając w rękach naciskając pilota czy przypadkiem w jakiejś pozycji nie przestaje działać zamek. Jeżeli tak jest prawidłowym sposobem naprawy jest wymiana całego odcinka w osłonie na nowy.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zamek nasmarowałem porządnie smarem silikonowym w spray po ostatnim poście (dodatkowo sprężynę klamki), był trochę pobrudzony smarem/kurzem, chodził dość opornie - od tamtej pory działa, nawet w okresie ostatnich większych mrozów, także na razie ok :)

Dodatkowo niestety odkryłem, że u mnie centralka klapy tylnej padła, trudno określić kiedy, bo zorientowałem się o tym przypadkiem w ostatnim okresie, nie wiem czy po tym smarowaniu.

Sprawdziłem po kolei od najłatwiejszych:

 

1. różne kombinacje z akumulatorem, zamykaniem pilotem/kluczykiem, białą wajchą zamka klapy

 1a. Odkryłem, że po ustawieniu wajchy w położeniu poziomym, po zamknięciu klapy, już nie da się jej otworzyć  od  zewnątrz (jest zamknięta na stałe), dopiero po przesunięciu jej "na skos" o 15st w standardowe ustawienie - otwieranie działa z obu stron.

 1b. Dodatkowo nie działa u mnie w ogóle centralny z kluczyka, zamykają się tylko drzwi kierowcy -  centralny działa jedynie z pilota i po zamknięciu od wewnątrz przyciskiem LOCK na drzwiach- może ktoś ma koncepcję w tej kwestii?

2. podpiąłem z akumulatora kable do białej wtyczki silniczka - siłownik zaskakiwał, bez problemu

3. sprawdziłem prąd we wtyczce - brakIMG_20210123_133832_2.thumb.jpg.0c9ec87a9911bc5e7267e8366e168ab2.jpg

IMG_20210123_130421_6.thumb.jpg.35e01008ecd0fc142fb15f795f287c92.jpg

 

4. rozebrałem osłonę kabli w klapie, 3 urwane - dwa czarne (grubszy i cieńszy), nie wiem od czego, bo wszystko działa i jeden żółto-seledynowy - właśnie od silniczka centralki.

5. rozciąłem gumę wzdłuż, żeby dostać się kabli dosztukowałem, polutowałem, zaizolowałem - centralka znów działa :) Na szczęście kable wystawały trochę i nie trzeba było demontować podsufitki. Czarne kabelki po połączeniu nie przyniosły zauważalnego efektu.

IMG_20210123_131714_9.thumb.jpg.f773c28bc10199edb9650cedecbc2f62.jpg

 

IMG_20210123_132130_9.thumb.jpg.5512b18850ef4649b2db7e21e25ff4b0.jpg

 

IMG_20210123_212834_7.thumb.jpg.6fbe5c9b6235665f63302b36c40f1479.jpg

 

Edited by thorxahest
Link to comment
Share on other sites

jeśli coś mogę dodać od siebie to harmonikę w tym miejscu przy łączeniu klapy z karoserią dobrze jest z  powrotem wkleić na kleju może być to klej to klejenia lamp...

u mnie i W Legacy  w OBK pojawił się problem z przeciekaniem pomimo że została prawidłowo wciśnięta harmonika w otwór technologiczny 

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, thorxahest napisał:

 1b. Dodatkowo nie działa u mnie w ogóle centralny z kluczyka, zamykają się tylko drzwi kierowcy -  centralny działa jedynie z pilota i po zamknięciu od wewnątrz przyciskiem LOCK na drzwiach- może ktoś ma koncepcję w tej kwestii?

Tak ma być ;) Taka specyfika Subaru

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

W dniu 24.01.2021 o 09:11, SubaruLPG napisał:

jeśli coś mogę dodać od siebie to harmonikę w tym miejscu przy łączeniu klapy z karoserią dobrze jest z  powrotem wkleić na kleju może być to klej to klejenia lamp...

u mnie i W Legacy  w OBK pojawił się problem z przeciekaniem pomimo że została prawidłowo wciśnięta harmonika w otwór technologiczny 

Dziękuję Kolego za uwagę, myślę, że siedzi dość szczelnie, guma jest jeszcze elastyczna, ale jakimś delikatnym uszczelniaczem nie zaszkodzi poprawić.

 

W dniu 24.01.2021 o 13:39, Oczkoo15 napisał:

Tak ma być ;) Taka specyfika Subaru

Ciekawe, właśnie też się doszukałem postu z zakresu TTTM :D  Pozdrawiam

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...