Jump to content

Wzrost cen na towary importowane w 2021?

Henryk82

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj o 11 był webinar robiony przez DB schenker jednego z większych przewoźników kontenerów na świecie. Okazuje się że przez covida w USA ludzie zaczęli siedzieć w domach i robić przy nich porządki przez co zaczęli zamawiać towary z chin w bardzo dużych ilościach co spowodowało zablokowanie statków w amerykańskich portach i czekają minimum 3 tygodnie na rozładunek, a z powodu braku pracowników  porty nie wyrabiają się z rozładunkiem i załadunkiem. Kolejny problem to Anglia która z powodu brexitu zwiększyła zamówienia surowców do tego stopnia że  statki tez czekają ponad 3 tygodnie na rozładunek a cena transportu kontenera do europy z chin wzrosła z 2 tys USD do 8 tys USD i codziennie rośnie. Przez te dwa kraje wypadło z obiegu światowego 1/3 kontenerów a nowych się nie produkuję w takim tempie aby uzupełnić te stany. Ponoć chcąc cos transportować drogą morska czy kolejową trzeba rezerwować kontener do 7 - 8 tygodni wcześniej.  Sytuacja ta ponoć trwać do minimum maja 2021.

https://www.dbschenker.com/de-en/meta/customer-information

Posted

To ma sens... Ceny roznych towarow w US wzrosly pomimo niskich cen ropy, co najczesciej powodowalo nagly wzrost cen.  Surplus kontenerow w US jest od minimum 20 lat, bo jednak US wiecej importuje w kontenerach niz w nich eksportuje.

Posted

Pomimo tego ze USA mniej oddawało jak brało to doszło do takiej sytuacji teraz , że jak 2 razy w tygodniu wypływały statki z pustymi kontenerami to teraz jeden na 2 tygodnie bo czekają aż z całego kraju  zbiorą te kontenery.

Zamówiłem kilka dupereli z alliexpresu i niektóre maja nadal status w przygotowaniu do wysyłki pomimo że minęło już ponad 3 tygodnie. 

Posted

Do mnie paczka doszła wczoraj, a zamawiałem we wrześniu. Ale znów HIDy przyszły mi po 11 dniach. 13.11 do 24.11. Takze sam po prawdzie nie wiem od czego to zależy.

Posted
3 minuty temu, ewemarkam napisał:

Do mnie paczka doszła wczoraj, a zamawiałem we wrześniu. Ale znów HIDy przyszły mi po 11 dniach. 13.11 do 24.11. Takze sam po prawdzie nie wiem od czego to zależy.

Czasem jest wysyłka z magazynów z Europy i towary przychodzą szybko. 

Posted

Dokładnie tak, z Hiszpanii z Niemiec z Czech przyszły mi paczki zamówione 11 listopada ale mam dwie z października które utknęły bo z Chin.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...