Henryk82 Posted November 27, 2020 Posted November 27, 2020 Dzisiaj o 11 był webinar robiony przez DB schenker jednego z większych przewoźników kontenerów na świecie. Okazuje się że przez covida w USA ludzie zaczęli siedzieć w domach i robić przy nich porządki przez co zaczęli zamawiać towary z chin w bardzo dużych ilościach co spowodowało zablokowanie statków w amerykańskich portach i czekają minimum 3 tygodnie na rozładunek, a z powodu braku pracowników porty nie wyrabiają się z rozładunkiem i załadunkiem. Kolejny problem to Anglia która z powodu brexitu zwiększyła zamówienia surowców do tego stopnia że statki tez czekają ponad 3 tygodnie na rozładunek a cena transportu kontenera do europy z chin wzrosła z 2 tys USD do 8 tys USD i codziennie rośnie. Przez te dwa kraje wypadło z obiegu światowego 1/3 kontenerów a nowych się nie produkuję w takim tempie aby uzupełnić te stany. Ponoć chcąc cos transportować drogą morska czy kolejową trzeba rezerwować kontener do 7 - 8 tygodni wcześniej. Sytuacja ta ponoć trwać do minimum maja 2021. https://www.dbschenker.com/de-en/meta/customer-information
Eryk Posted November 27, 2020 Posted November 27, 2020 To ma sens... Ceny roznych towarow w US wzrosly pomimo niskich cen ropy, co najczesciej powodowalo nagly wzrost cen. Surplus kontenerow w US jest od minimum 20 lat, bo jednak US wiecej importuje w kontenerach niz w nich eksportuje.
Henryk82 Posted November 27, 2020 Author Posted November 27, 2020 Pomimo tego ze USA mniej oddawało jak brało to doszło do takiej sytuacji teraz , że jak 2 razy w tygodniu wypływały statki z pustymi kontenerami to teraz jeden na 2 tygodnie bo czekają aż z całego kraju zbiorą te kontenery. Zamówiłem kilka dupereli z alliexpresu i niektóre maja nadal status w przygotowaniu do wysyłki pomimo że minęło już ponad 3 tygodnie.
ewemarkam Posted November 27, 2020 Posted November 27, 2020 Do mnie paczka doszła wczoraj, a zamawiałem we wrześniu. Ale znów HIDy przyszły mi po 11 dniach. 13.11 do 24.11. Takze sam po prawdzie nie wiem od czego to zależy.
miki84 Posted November 27, 2020 Posted November 27, 2020 3 minuty temu, ewemarkam napisał: Do mnie paczka doszła wczoraj, a zamawiałem we wrześniu. Ale znów HIDy przyszły mi po 11 dniach. 13.11 do 24.11. Takze sam po prawdzie nie wiem od czego to zależy. Czasem jest wysyłka z magazynów z Europy i towary przychodzą szybko.
Henryk82 Posted November 27, 2020 Author Posted November 27, 2020 Dokładnie tak, z Hiszpanii z Niemiec z Czech przyszły mi paczki zamówione 11 listopada ale mam dwie z października które utknęły bo z Chin.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.