Skocz do zawartości

Legacy III kontrola trakcji.

Markowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, od jakiegoś czasu zmagam się z problemem kontroli trakcji, przy lekkim skręcie w prawo wyskakuje błąd VDC i ABS. Po podłączeniu komputera diagnozującego nie ma błędów :-(. Przy długich łukach skręcających w prawo kontrola trakcji zaczyna działać, nawet przy małych prędkościach. 

Opublikowano

Skoro zapalają się kontrolki to musi być błąd. Jedź na inny tester.

Stawiam na któryś czujnik w kole ale bez punktu zaczepienia wymienisz pół auta i go nie naprawisz. Komp na dzień dobry.

Opublikowano
4 godziny temu, ewemarkam napisał:

Ja znów stawiam na czujnik kąta skrętu.

Ja obstawiam podobnie. Kierownica nie była ściągana? Albo ustawiana zbieżność? Bywa, że spece od geometrii potrafią zdjąć kierę i przestawić o jeden/dwa ząbki na wieloklinie "żeby grało". ;)

Czujnik ABS w którymś kole też mógłby być, ale to nie byłoby raczej związane ze skrętem, a bardziej z prędkością lub wilgocią zakłócającą pracę czujnika. Jak się ułamie kabel przy samym czujniku np. albo jak obudowa czujnika jest fizycznie uszkodzona/pęknięta.

Opublikowano
7 minut temu, pablonas napisał:

Legacy 3 ma czujnik kąta skrętu? :blink:

Tak. Trzeba na to uważać jak się zdejmuje kierę, żeby potem wstawić ją tak samo. A jeśli trzeba było ja przestawić o ząbek/dwa to jest stosowna procedura kalibracji. Nie wiem dokładnie jak wygląda, bo na szczęście nie było mi to potrzebne, ale chyba trzeba się posłużyć komputerem diagnostycznym. Są wątki w tym temacie, może nawet przez interfejs OBD/Bluetooth i apke na smartfona da się to sprawdzić i skalibrować, ale jak mówię - nie znam szczegółów procedury.

Opublikowano

Problem wystąpił po ustawieniu zbieżności, dziś wymieniłem opony i felgi, jak na razie błąd się nie pojawił. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...