togus Posted November 10, 2020 Share Posted November 10, 2020 (edited) Panowie mam problem, myślałem że to kwestia napędu i źle dobranego przełożenia po instalacji vlsd. Auto jakby coś przytrzymywalo do 2,2 k obrotów potem idzie. Sprawdzałem dziś błędy po drodze wypadło : P0420 Raw code: 0420 ECU: E1 Status: Oczekujaca OBDII: Catalytic converter system, bank 1 - efficiency below threshold Wiem, ze mam gdzieś nieszczelność w układzie wydechowym ale chyba to nie to. W innym samochodzie miałem problem z oberwanym katalizatorem gdzie auto tez gubilo moc nie chciało jechać. Czy tutaj może być problem ? Edited November 11, 2020 by togus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczepan 5557 Posted November 13, 2020 Share Posted November 13, 2020 Ten błąd zapisuje się jako jeden czy wyskakuje z jakimś innym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
togus Posted November 13, 2020 Author Share Posted November 13, 2020 Czuć, że auto dławi się przy przyspieszaniu, jakby miał chciał a nie mógł:/ Jest jako: P0420 Raw code: 0420 ECU: E1 Status: Oczekujaca OBDII: Catalytic converter system, bank 1 - efficiency below threshold Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markowy Posted November 16, 2020 Share Posted November 16, 2020 W dniu 13.11.2020 o 22:16, togus napisał: Czuć, że auto dławi się przy przyspieszaniu, jakby miał chciał a nie mógł:/ Jest jako: Hej, zacznij od wyczyszczenia przepustnicy. Błąd P420 odpowiada za sprawdzenie wydajności katalizatora. Może katalizator się wypalił i rozsypał, ja tak miałem. Jest też szansa że padła grzałka w sondzie i pokazuje błąd, to możesz łato sprawdzić miernikiem, filmy instruktażowe znajdziesz na youtube Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczepan 5557 Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Jeżeli P420 występuje samoistnie i nie współtowarzyszy mu inny błąd to najczęściej są tylko dwie możliwości: nieszczelność między kolektorem wydechowym a katalizatorem lub uszkodzony katalizator ( mógł stracić swoje właściwości katalityczne lub uszkodzić się mechanicznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
togus Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Kupiłem przedłużkę do sondy, zamontuję ją i zobaczę czy coś pomoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts