Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim po raz któryś ;)

Po prawie 11 miesiącach poszukiwań znalazłem odpowiedniego WRX'a. Nie sądziłem, że ten proces może tak długo trwać... Całe poszukiwanie zaczynałem od poszukiwania Bloba WRX, później w głowie wyklarował się pomysł, że może udałoby się kupić Hawka WRX. Przy którymś przeglądaniu Otomoto znalazłem srebrnego Lanosa, którego pojechałem obejrzeć. Stan niestety mnie nie zachwycił i się nie dogadałem ze sprzedawcą, ale samochód jako generacja Imprezy się mi spodobał. Lepsza pozycja za kierownicą, tempomat, nowocześniejsza bryła z zewnątrz, ładniejsze wnętrze i trochę mniejszy problem z rdzą niż w wagonie GD. W ten sposób się skończyło, że zacząłem szukać praktycznie tylko Lanosa WRX i tak się udało znaleźć Imprezę krajową, kupioną w salonie w Krakowie z oryginalnym przebiegiem trochę powyżej 146 tys. potwierdzonym stosem faktur i wpisów. Samochód podrzuciłem na przegląd przedzakupowy. Mechanika okazała się w bardzo dobrym stanie, jedynie kwestia wymiany oleju + jakieś drobnostki w zawieszeniu. Wizualnie samochód wymaga trochę dopieszczenia - nadkole tył od strony kierowcy było kiedyś naprawiane w ASO i na rancie wyskoczyło trochę rdzy, drzwi i minimalnie próg przy kierowcy mają wgniotkę oraz po drobnej stłuczce przód jest do małej poprawy spasowania. Obecnie samochód jest w oryginale łącznie z felgami, dlatego chciałbym trochę podziałać z jego wyglądem i przede wszystkim odróżnić od diesli ;)

Co już zrobione?

- 146450km - wymieniony olej na Motul X-clean 5w40,

- świnka na lusterku ;) ,

- ładniejszy grill (czeka na założenie),

- srebrny ładny plastik z mieszkiem w miejsce czarnego standardowego dookoła lewarka zmiany biegów (czeka na założenie).

Najbliższe plany:

- dobre LPG,

- poprawki blacharskie powyżej opisanych bolączek,

- oklejenie świateł i blendy z tyłu,

- duża lotka nad szybę (jak znajdę).

p-1.jpg

p-2.jpg

p-4.jpg

• Like 9
  • Upvote 1
Posted
2 godziny temu, szyszymomonn0 napisał:

- ładniejszy grill (czeka na założenie),

Ty mnie lepiej powiedz jaki masz grill, i czy ten taki "mesh" a jak tak, to skąd taki wziąłeś? :D

Posted

Ten siatkowy równie ciężko znaleźć jak dużą, nielaminatową lotkę taką jak u Ciebie. :krecka_dostal: Kupiłem pośredni - ładniejszy niż ten co mam obecnie i na pewno mniej "dziadkowy". Zdjęcie porównania z allegro na szybko.

jnnjnjk.JPG

Posted

Rzuciły się mi też gdzieś w oczy grille, gdzie ludzie wycinają żeberka z powyższych i wstawiają siatkę. Też ładnie to wyglądało, ale pewnie trochę czasochłonne, żeby to ładnie zrobić.

Posted

widzę że ten co masz ,pierwszy z góry można łatwo przyrzeżbić :)kwestia odpowiedniej siatki

Posted
1 minutę temu, Jurando napisał:

widzę że ten co masz ,pierwszy z góry można łatwo przyrzeżbić :)kwestia odpowiedniej siatki

Właśnie patrzyłem na to i wydaje się mi, że łatwiej wyrzeźbić ten na dole. Będę miał je oba niedługo w rękach. Zobaczymy :)

Posted (edited)

Forki SH prawie to samo co Lanos, szczególnie w środku, więc słuchajta @Jurando ;) Ja nawet mam rozpórkę ori STI z Lanosa :D

Ogólnie fabrycznie od lanosów (tak jak i forków SH) pękają oczy ale jak się chwilę posiedzi...

subaru_impreza_sti_stance_white__5.jpg

subaru_impreza_sti_stance_white__11.jpg

Edited by Infra
  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Posted
6 godzin temu, Infra napisał:

Forki SH prawie to samo co Lanos, szczególnie w środku, więc słuchajta @Jurando ;) Ja nawet mam rozpórkę ori STI z Lanosa :D

Ogólnie fabrycznie od lanosów (tak jak i forków SH) pękają oczy ale jak się chwilę posiedzi...

subaru_impreza_sti_stance_white__5.jpg

subaru_impreza_sti_stance_white__11.jpg

taką szeroką w biodrach to bym przygarnął :wub:

• Like 2
Posted

Dzisiaj wziąłem się za wymianę plastiku z mieszkiem. Według mnie teraz wygląda o wiele lepiej :D

123651726_883911618820023_3556201019108169345_n.thumb.jpg.c4ac272a5702d8eac27c230b9faee356.jpg123659676_363223951653618_7364022419770762390_n.thumb.jpg.d8cab784ed0381cf31abc2425ef7bba1.jpg123631658_373017967279487_7206504126129578708_n.thumb.jpg.9a8ff768cb7d39d967b094a8ac9fb564.jpg123609537_3206176932842822_4572623227574722638_n.thumb.jpg.b9d31985ff05cd4895092615c3e2c1a5.jpg

• Like 1
Posted
20 godzin temu, szyszymomonn0 napisał:

Ten siatkowy równie ciężko znaleźć jak dużą, nielaminatową lotkę taką jak u Ciebie. :krecka_dostal: Kupiłem pośredni - ładniejszy niż ten co mam obecnie i na pewno mniej "dziadkowy". Zdjęcie porównania z allegro na szybko.

jnnjnjk.JPG

ładny lanosik :D witamy, witamy! 

Ten grill to (oczywiście pomijając drogą siateczkę z STI) jedyny słuszny wybór. Też się zbieram z wymianą. 

Taki plastik na środek też fajna sprawa, znacznie lepiej wygląda. 

• Like 1
Posted

Dokładnie i w sumie nie jest jakiś bardzo drogi + jest w miarę dostępny. Jest z czego wybierać :-)

• 2 weeks later...
Posted

Wiem wiem, widziałem :D Tylko razem z malowaniem wyjdzie ok 900zł i nie wiem czy już nie wolałbym poszukać oryginalnej, bo za ok 1000zł można kupić... Nie miałem do czynienia z laminatami, ale z tego co czytałem - lubią pękać. Na razie się rozglądam - zobaczymy jak się to rozwinie. Świniak jest obecnie na "gazowaniu".

• Upvote 1
Posted
29 minut temu, szyszymomonn0 napisał:

Wiem wiem, widziałem :D Tylko razem z malowaniem wyjdzie ok 900zł i nie wiem czy już nie wolałbym poszukać oryginalnej, bo za ok 1000zł można kupić... Nie miałem do czynienia z laminatami, ale z tego co czytałem - lubią pękać. Na razie się rozglądam - zobaczymy jak się to rozwinie. Świniak jest obecnie na "gazowaniu".

mam lotkę laminat 2 lata póki co i nie pęka :)

• Like 1
Posted

W środę odebrałem samochód od gazownika, pierwsze kilometry na LPG zrobione ;) Przyznam, że znalezienie dobrego miejsca do montażu instalacji nie było łatwym zadaniem. Dostałem oferty od różnych firm z wątpliwymi patentami itp. Finalnie trafiłem do Zen-TE w Łodzi, które przekonało mnie swoim profesjonalizmem (Szczerze polecam!).

Został założony najnowszy komputer KME Nevo Sky Jet 4 OBD,

Reduktor KME Extreme o wydajności do 400KM,

Wtryskiwacze KME Fenix +,
2x filtr fazy lotnej od KME włókno szklane.

• 2 weeks later...
Posted

W poprzednim tygodniu WRX trafił do blacharza na spasowanie przodu, wyciągnięcie wgniotki progu i drzwi oraz usuwania ognisk rdzy z tylnego błotnika.

Cały czas oczywiście szukam dużej lotki na klapę bagażnika w kolorze blue mica, ale jest bardzo słabo z dostępnością niestety.

Dzisiaj przyszła do mnie świetna gałka zmiany biegów Momo Air Leather Alu. Była ona fabrycznie dostępna w niektórych wersjach Subaru. Zauważyłem ją na zdjęciach wnętrza m.in. w Imprezie GH WRXs. Generalnie pierwsze wrażenie bardzo pozytywne - kawał metalu. Zobaczymy dokładnie jaka będzie wygoda po montażu względem oryginalnej.
Od razu kupiłem również ogranicznik do mieszka aby mieć pewność, że nie będzie brzydko opadał :)58abee6da5817a3106f44ef03899dce7.jpg47fb37ced717fd9c8006c397993b3cc8.jpg2fcbb6147f0bff447438799f40b9d332.jpg

• 2 weeks later...
Posted

Po kilku tygodniach szukania wczoraj nastał moment zakupu lotki z STI. Wyskoczyłem w okolice Wa-wy i udało się mi kupić oryginalną, od razu w kolorku wr blue mica :) Z niecierpliwością czekam na montaż. 17a6c62a7cd6166821e7cde6d73332fb.jpg

• Like 5
  • 2 weeks later...
Posted

Impreza cały czas przechodzi etap "upiększania" :-) Obecnie czeka na lakiernika. W ostatnim czasie został spasowany przód, drzwi kierowcy wymienione na takie w kolorze, ale bez wgniotki. Potem została usunięta rdzawka i małe wgniecenie na progu oraz rdzawka na błotniku z tyłu. Następny etap jaki był wykonany to zakonserwowanie profili zamkniętych oraz zamontowanie oryginalnej lotki z STI! Teraz jeszcze odpowiednie zakonserwowanie i pomalowanie b37d35117687578d2dfc327f3ef02c7d.jpgee9b0b72d9aa3742cac870e044c54932.jpg

• Like 4