szyszymomonn0 Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 Cześć wszystkim po raz któryś Po prawie 11 miesiącach poszukiwań znalazłem odpowiedniego WRX'a. Nie sądziłem, że ten proces może tak długo trwać... Całe poszukiwanie zaczynałem od poszukiwania Bloba WRX, później w głowie wyklarował się pomysł, że może udałoby się kupić Hawka WRX. Przy którymś przeglądaniu Otomoto znalazłem srebrnego Lanosa, którego pojechałem obejrzeć. Stan niestety mnie nie zachwycił i się nie dogadałem ze sprzedawcą, ale samochód jako generacja Imprezy się mi spodobał. Lepsza pozycja za kierownicą, tempomat, nowocześniejsza bryła z zewnątrz, ładniejsze wnętrze i trochę mniejszy problem z rdzą niż w wagonie GD. W ten sposób się skończyło, że zacząłem szukać praktycznie tylko Lanosa WRX i tak się udało znaleźć Imprezę krajową, kupioną w salonie w Krakowie z oryginalnym przebiegiem trochę powyżej 146 tys. potwierdzonym stosem faktur i wpisów. Samochód podrzuciłem na przegląd przedzakupowy. Mechanika okazała się w bardzo dobrym stanie, jedynie kwestia wymiany oleju + jakieś drobnostki w zawieszeniu. Wizualnie samochód wymaga trochę dopieszczenia - nadkole tył od strony kierowcy było kiedyś naprawiane w ASO i na rancie wyskoczyło trochę rdzy, drzwi i minimalnie próg przy kierowcy mają wgniotkę oraz po drobnej stłuczce przód jest do małej poprawy spasowania. Obecnie samochód jest w oryginale łącznie z felgami, dlatego chciałbym trochę podziałać z jego wyglądem i przede wszystkim odróżnić od diesli Co już zrobione? - 146450km - wymieniony olej na Motul X-clean 5w40, - świnka na lusterku , - ładniejszy grill (czeka na założenie), - srebrny ładny plastik z mieszkiem w miejsce czarnego standardowego dookoła lewarka zmiany biegów (czeka na założenie). Najbliższe plany: - dobre LPG, - poprawki blacharskie powyżej opisanych bolączek, - oklejenie świateł i blendy z tyłu, - duża lotka nad szybę (jak znajdę). 9 1
Luku Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 2 godziny temu, szyszymomonn0 napisał: - ładniejszy grill (czeka na założenie), Ty mnie lepiej powiedz jaki masz grill, i czy ten taki "mesh" a jak tak, to skąd taki wziąłeś?
szyszymomonn0 Posted November 4, 2020 Author Posted November 4, 2020 Ten siatkowy równie ciężko znaleźć jak dużą, nielaminatową lotkę taką jak u Ciebie. Kupiłem pośredni - ładniejszy niż ten co mam obecnie i na pewno mniej "dziadkowy". Zdjęcie porównania z allegro na szybko.
szyszymomonn0 Posted November 4, 2020 Author Posted November 4, 2020 Rzuciły się mi też gdzieś w oczy grille, gdzie ludzie wycinają żeberka z powyższych i wstawiają siatkę. Też ładnie to wyglądało, ale pewnie trochę czasochłonne, żeby to ładnie zrobić.
Jurando Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 https://www.ebay.com/itm/For-Subaru-Impreza-WRX-STI-Mesh-Sport-Grill-JDM-2007-2010-PreFace-GE-GH-GR-/254491103280
szyszymomonn0 Posted November 4, 2020 Author Posted November 4, 2020 Teraz, Jurando napisał: https://www.ebay.com/itm/For-Subaru-Impreza-WRX-STI-Mesh-Sport-Grill-JDM-2007-2010-PreFace-GE-GH-GR-/254491103280 Jest taki na OLX za pińcet. Gdyby już szukać tego z siatką to tylko taki
Jurando Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 widzę że ten co masz ,pierwszy z góry można łatwo przyrzeżbić kwestia odpowiedniej siatki
Jurando Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 https://allegro.pl/oferta/zderzak-przod-przedni-grill-atrapa-halogen-sti-8464916204?reco_id=e286b2df-1eee-11eb-8b8e-b02628c846f0&sid=1cd3d0f84797ee9dbaaf52fac42b60e8c157c38c529f4e34b5162f65fddea227 1
szyszymomonn0 Posted November 4, 2020 Author Posted November 4, 2020 1 minutę temu, Jurando napisał: widzę że ten co masz ,pierwszy z góry można łatwo przyrzeżbić kwestia odpowiedniej siatki Właśnie patrzyłem na to i wydaje się mi, że łatwiej wyrzeźbić ten na dole. Będę miał je oba niedługo w rękach. Zobaczymy
szyszymomonn0 Posted November 4, 2020 Author Posted November 4, 2020 Teraz, Jurando napisał: https://allegro.pl/oferta/zderzak-przod-przedni-grill-atrapa-halogen-sti-8464916204?reco_id=e286b2df-1eee-11eb-8b8e-b02628c846f0&sid=1cd3d0f84797ee9dbaaf52fac42b60e8c157c38c529f4e34b5162f65fddea227 Dokładnie o taki chodzi! Dzięki!
Jurando Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 już nie śmiecę Fajny lanos. Na pewno wymaga drapieżności w wyglądzie 1
szyszymomonn0 Posted November 4, 2020 Author Posted November 4, 2020 Nie zaśmiecasz Dzięki za podpowiedzi!
NightRunner Posted November 5, 2020 Posted November 5, 2020 (edited) Forki SH prawie to samo co Lanos, szczególnie w środku, więc słuchajta @Jurando Ja nawet mam rozpórkę ori STI z Lanosa Ogólnie fabrycznie od lanosów (tak jak i forków SH) pękają oczy ale jak się chwilę posiedzi... Edited November 5, 2020 by Infra 1 1 1 1
Luku Posted November 5, 2020 Posted November 5, 2020 6 godzin temu, Infra napisał: Forki SH prawie to samo co Lanos, szczególnie w środku, więc słuchajta @Jurando Ja nawet mam rozpórkę ori STI z Lanosa Ogólnie fabrycznie od lanosów (tak jak i forków SH) pękają oczy ale jak się chwilę posiedzi... taką szeroką w biodrach to bym przygarnął 2
szyszymomonn0 Posted November 5, 2020 Author Posted November 5, 2020 Dzisiaj wziąłem się za wymianę plastiku z mieszkiem. Według mnie teraz wygląda o wiele lepiej 1
Kotolot Posted November 5, 2020 Posted November 5, 2020 20 godzin temu, szyszymomonn0 napisał: Ten siatkowy równie ciężko znaleźć jak dużą, nielaminatową lotkę taką jak u Ciebie. Kupiłem pośredni - ładniejszy niż ten co mam obecnie i na pewno mniej "dziadkowy". Zdjęcie porównania z allegro na szybko. ładny lanosik witamy, witamy! Ten grill to (oczywiście pomijając drogą siateczkę z STI) jedyny słuszny wybór. Też się zbieram z wymianą. Taki plastik na środek też fajna sprawa, znacznie lepiej wygląda. 1
szyszymomonn0 Posted November 5, 2020 Author Posted November 5, 2020 Dokładnie i w sumie nie jest jakiś bardzo drogi + jest w miarę dostępny. Jest z czego wybierać :-)
Luku Posted November 17, 2020 Posted November 17, 2020 @szyszymomonn0 co do lotki, na facebooku jest gość który takie robi 450zł + kw 1 1
szyszymomonn0 Posted November 17, 2020 Author Posted November 17, 2020 Wiem wiem, widziałem Tylko razem z malowaniem wyjdzie ok 900zł i nie wiem czy już nie wolałbym poszukać oryginalnej, bo za ok 1000zł można kupić... Nie miałem do czynienia z laminatami, ale z tego co czytałem - lubią pękać. Na razie się rozglądam - zobaczymy jak się to rozwinie. Świniak jest obecnie na "gazowaniu". 1
NightRunner Posted November 17, 2020 Posted November 17, 2020 29 minut temu, szyszymomonn0 napisał: Wiem wiem, widziałem Tylko razem z malowaniem wyjdzie ok 900zł i nie wiem czy już nie wolałbym poszukać oryginalnej, bo za ok 1000zł można kupić... Nie miałem do czynienia z laminatami, ale z tego co czytałem - lubią pękać. Na razie się rozglądam - zobaczymy jak się to rozwinie. Świniak jest obecnie na "gazowaniu". mam lotkę laminat 2 lata póki co i nie pęka 1
szyszymomonn0 Posted November 21, 2020 Author Posted November 21, 2020 W środę odebrałem samochód od gazownika, pierwsze kilometry na LPG zrobione Przyznam, że znalezienie dobrego miejsca do montażu instalacji nie było łatwym zadaniem. Dostałem oferty od różnych firm z wątpliwymi patentami itp. Finalnie trafiłem do Zen-TE w Łodzi, które przekonało mnie swoim profesjonalizmem (Szczerze polecam!). Został założony najnowszy komputer KME Nevo Sky Jet 4 OBD, Reduktor KME Extreme o wydajności do 400KM, Wtryskiwacze KME Fenix +, 2x filtr fazy lotnej od KME włókno szklane.
szyszymomonn0 Posted November 30, 2020 Author Posted November 30, 2020 W poprzednim tygodniu WRX trafił do blacharza na spasowanie przodu, wyciągnięcie wgniotki progu i drzwi oraz usuwania ognisk rdzy z tylnego błotnika.Cały czas oczywiście szukam dużej lotki na klapę bagażnika w kolorze blue mica, ale jest bardzo słabo z dostępnością niestety. Dzisiaj przyszła do mnie świetna gałka zmiany biegów Momo Air Leather Alu. Była ona fabrycznie dostępna w niektórych wersjach Subaru. Zauważyłem ją na zdjęciach wnętrza m.in. w Imprezie GH WRXs. Generalnie pierwsze wrażenie bardzo pozytywne - kawał metalu. Zobaczymy dokładnie jaka będzie wygoda po montażu względem oryginalnej.Od razu kupiłem również ogranicznik do mieszka aby mieć pewność, że nie będzie brzydko opadał
szyszymomonn0 Posted December 12, 2020 Author Posted December 12, 2020 Po kilku tygodniach szukania wczoraj nastał moment zakupu lotki z STI. Wyskoczyłem w okolice Wa-wy i udało się mi kupić oryginalną, od razu w kolorku wr blue mica Z niecierpliwością czekam na montaż. 5
szyszymomonn0 Posted December 25, 2020 Author Posted December 25, 2020 Impreza cały czas przechodzi etap "upiększania" :-) Obecnie czeka na lakiernika. W ostatnim czasie został spasowany przód, drzwi kierowcy wymienione na takie w kolorze, ale bez wgniotki. Potem została usunięta rdzawka i małe wgniecenie na progu oraz rdzawka na błotniku z tyłu. Następny etap jaki był wykonany to zakonserwowanie profili zamkniętych oraz zamontowanie oryginalnej lotki z STI! Teraz jeszcze odpowiednie zakonserwowanie i pomalowanie 4
Recommended Posts