Szczepan 5557 Opublikowano 21 Października 2020 Opublikowano 21 Października 2020 Witam Jak to zwykle bywa po zakupie auta..ja też zarejestrowałem się na forum. Moja fura Subaru Legacy V rok.2010 2,5 manual Ej253 wersja USA. Jak wiadomo auta z USA nie posiadają świateł przeciwmgłowych, trzeba domontować. Czy może ktoś z forumowiczów nakierować mnie gdzie fabrycznie znajduje się światło przeciwmgłowe w sedanie? Będe próbował zrobić coś na bazie fabrycznej instalacji , co wyjdzie pojęcia nie mam, póki co zamówiłem przełącznik zespolony i powoli będę walczył. Chyba że ktoś ma gotowy patent. Przyznam szczerze , że przerobiłem milion aut ale ani jednego Subaru tym bardziej Legacy i podchodzę pokornie do tematu bo z doświadczenia wiem, że może być tak samo łatwo jak i trudno. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie akty pomocy.
Szczepan 5557 Opublikowano 25 Października 2020 Autor Opublikowano 25 Października 2020 Rozumiem, że nikt nie wie w którym miejscu na lampie z tyłu świeci mu się światło przeciwmgłowe....
WOJO Opublikowano 25 Października 2020 Opublikowano 25 Października 2020 5 godzin temu, Szczepan 5557 napisał: Rozumiem, że nikt nie wie w którym miejscu na lampie z tyłu świeci mu się światło przeciwmgłowe.... Może zacznij od przejrzenia manuala do wersji EU i porównaj z manualem US... Wszystko się wyjaśni. Po pobieżnym przejrzeniu - wymień 16W żarówkę w lewym świetle wstecznym na 21W CZERWONĄ i podłącz równolegle do przełącznika przednich przeciwmgłowych.
Juan Rapru Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 12 godzin temu, WOJO napisał: podłącz równolegle do przełącznika przednich przeciwmgłowych. Nie jestem pewien, ale chyba (wg. przepisów) tylne i przednie światła przeciwmgłowe powinny być włączanie niezależnie - tzn. w innych warunkach pogodowych. Poza tym, o ile mi wiadomo, to tylne światła przeciwmgłowe są obowiązkowe, a przednie nie.
WOJO Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 3 godziny temu, Juan Rapru napisał: Nie jestem pewien, ale chyba (wg. przepisów) tylne i przednie światła przeciwmgłowe powinny być włączanie niezależnie - tzn. w innych warunkach pogodowych. Poza tym, o ile mi wiadomo, to tylne światła przeciwmgłowe są obowiązkowe, a przednie nie. Przednie nie są, ale w US wersji masz instalację przednich, a nie masz tylnych, więc podłączenie tylnego do istniejącej instalacji wydaje się być naturalną koleją rzeczy...
Juan Rapru Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 23 godziny temu, WOJO napisał: Przednie nie są, ale w US wersji masz instalację przednich, a nie masz tylnych, więc podłączenie tylnego do istniejącej instalacji wydaje się być naturalną koleją rzeczy... Ale to nie pozwala włączać ich osobno, no chyba, że dołoży się dodatkowe wyłączniki i kontrolki. Dodatkowo, to chyba w miarę pogarszania się warunków pogodowych najpierw trzeba włączyć tylne światła przeciwmgłowe.
Szczepan 5557 Opublikowano 30 Października 2020 Autor Opublikowano 30 Października 2020 Ogarnąłem już temat. W klapie tylnej są żarówki dwuwłóknowe, ale podpięte jest tylko jedno włókno pod pozycję. To drugie jest pod przeciwmgielne, niestety okablowania brak, trzeba było prowadzić. Jako że w mojej wersji nie było przednich...to podpiąłem pod instancje przednich wymieniając przełącznik zespolony świateł i uzupełniając brakujący przekaźnik w komorze silnika. Dalej mam w planach dokupienie przodu, raczej zrobię żeby paliły się jednocześnie. Bo tak z doświadczenia....z reguły jak już włączam tył to przód również więc bez różnicy. Zresztą zawsze mnie wkurzało że muszę to robić oddzielnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.