Jedrek1907 Posted September 28, 2020 Share Posted September 28, 2020 (edited) Dzień dobry, mam pytanie co do silnika w Subaru BRZ. Poliftowe auto z 2017 roku 21 000 km przebiegu. Olej wymieniony 4 tyś. temu. Silnik ma tendencję do klekotania z zaworów. I od czasu do czasu ma nierówną pracę. pytanie brzmi - czy to jest normalne czy raczej mam czego się obawiać? Edited September 28, 2020 by Jedrek1907 Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 Podjedź do serwisu i się zapytaj - to najszybsza droga do rozwiązania ewentualnego problemu, w końcu auto jest ciągle na gwarancji... 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blixten Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 (edited) 49 minut temu, aflinta napisał: Podjedź do serwisu i się zapytaj - to najszybsza droga do rozwiązania ewentualnego problemu, w końcu auto jest ciągle na gwarancji... ... a jeżeli w ASO nie znajdą rozwiązania, to znaczy, że nie ma problemu i zawory wcale nie klekoczą Edited September 29, 2020 by Blixten 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedrek1907 Posted September 29, 2020 Author Share Posted September 29, 2020 Zapomiałem dodać, że to auto z Kanady. Ale generalnie chciałem wiedzieć czy w waszych BRZ zauważyliście podobny dźwięk przy wolnych obrotach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Koper Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 3 godziny temu, Jedrek1907 napisał: Ale generalnie chciałem wiedzieć czy w waszych BRZ zauważyliście podobny dźwięk przy wolnych obrotach. może to napinacz łańcucha rozrządu a może któraś rolka paska ? Tu się wiele nie dowiesz podjedź do kogoś kto zna ten silnik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Krupa Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 @Jedrek1907 w moim BRZecie nic takiego nie występuje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FastLane Posted October 21, 2020 Share Posted October 21, 2020 W dniu 29.09.2020 o 14:55, Jedrek1907 napisał: Zapomiałem dodać, że to auto z Kanady. Ale generalnie chciałem wiedzieć czy w waszych BRZ zauważyliście podobny dźwięk przy wolnych obrotach. Nie wiem czy nie chodzi Ci przypadkiem o tzw. świerszcze. Wyszukaj na YT "brz crickets". Jeśli to to, chodzi o pompę wysokiego ciśnienia i nie ma się o co martwić. Ten typ tak ma nawet przy prawie nowych pompach. Zdaniem niektórych to od bioetanolu ale cholera wie. Nie oznacza uszkodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgk1saqn Posted November 1, 2020 Share Posted November 1, 2020 Odnośnie nierównej pracy polecam sprawdzić czy ta nierówna praca występuje tylko wtedy gdy nawiew na szybę przednią jest włączony a cykanie zaworow w moim przypadku było winą oleju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts