Jump to content

Zmiana radia w foresterze sg

Besti

Recommended Posts

Na aliexpres znalazłem multimedialny wyświetlacz na 2din kompatybilny pod forestera sg. Osobiście  posiadam forestera z radiem 1din a pod radiem jest taki mini schowek i tu się rodzą kilka pytań, czy podejdzie w ogóle taki wyświetlacz (lub w ogóle inne radio) na 2din w miejsce starego radia ze schowkiem? Jak by miała kompatybilność takiej multimedialnej zabawki czy miała by możliwość prawidłowej funkcjonalności. I najważniejsze czy instalacja takiej zabawki wraz z obudową byłaby dość prosta czy należało by rozkręcać cały kokpit samochody by dostać się do obudowy panelu środkowego? Podrzucam link do aukcji na wizualizacje 
https://a.aliexpress.com/_d6TMKGS
Chyba że ktoś mógłby polecić jakieś dobre radio na 2diny wraz z wyświetlaczem.

podsyłam zdjęcie jak aktualnie wygląda panel środkowy 

130C252C-3581-40C4-9D0C-94081292A5E6.jpeg

Edited by Besti

Demontaż panelu przedniego jest dość prosty - ściągasz ramkę wokół skrzyni biegów, następnie dwie śrubki od dołu trzymające panel, potem już tylko zaczepy po 3 na stronę i 1 na górze na środku o ile się nie mylę. Radio jest skręcone razem ze schowkiem, więc wyciągasz całość po wykręceniu 4 kolejnych śrubek. Prawdopodobnie z tyłu jest przejściówka z instalacji Subarowej na ISO, potem ISO -  Alpine, w najgorszym razie wiązka pocięta i polutowana, ale i tak nie powinno być problemu z podłączeniem. Z tego co wiem standardowe dwa DIN nie koniecznie pasują i trzeba trochę poszerzyć ramkę. np. sony xav-ax1000 za którym się rozglądałem jest szersze o 4 mm czyli po 2 mm z każdej strony. Ale jest tez sporo jednostek 2din, które powinny wejść. Ta z aukcji jest z całym panelem, więc pasowanie odpada, powinno być ok. Kopalnie wiedzy masz w wątku o audio w Subaru w Ogólnych Audio w Subaru. W razie czego pisz, przerabiałem pare 1 din, teraz szukam jakiegoś 2din z Apple CarPlay. 

P.s. Fajna struktura panelu, to folia czy lakier ?? 

Edited by Mike-m

14 godzin temu, Mike-m napisał:

Demontaż panelu przedniego jest dość prosty - ściągasz ramkę wokół skrzyni biegów, następnie dwie śrubki od dołu trzymające panel, potem już tylko zaczepy po 3 na stronę i 1 na górze na środku o ile się nie mylę. Radio jest skręcone razem ze schowkiem, więc wyciągasz całość po wykręceniu 4 kolejnych śrubek. Prawdopodobnie z tyłu jest przejściówka z instalacji Subarowej na ISO, potem ISO -  Alpine, w najgorszym razie wiązka pocięta i polutowana, ale i tak nie powinno być problemu z podłączeniem. Z tego co wiem standardowe dwa DIN nie koniecznie pasują i trzeba trochę poszerzyć ramkę. np. sony xav-ax1000 za którym się rozglądałem jest szersze o 4 mm czyli po 2 mm z każdej strony. Ale jest tez sporo jednostek 2din, które powinny wejść. Ta z aukcji jest z całym panelem, więc pasowanie odpada, powinno być ok. Kopalnie wiedzy masz w wątku o audio w Subaru w Ogólnych Audio w Subaru. W razie czego pisz, przerabiałem pare 1 din, teraz szukam jakiegoś 2din z Apple CarPlay. 

P.s. Fajna struktura panelu, to folia czy lakier ?? 

Lakier. I tez szukam właśnie szukam czegoś z carplay a przynajmniej bardzo dobrze by było jakby taka funkcje owe radio posiadało, odpuszczę sobie raczej te z Ali

15 godzin temu, Mike-m napisał:

Z tego co wiem standardowe dwa DIN nie koniecznie pasują

Standardowe pasują, tylko wchodzą bez ramki. Temat przećwiczony w dwóch Foresterach. W ostatnim wyglądało to jak na zdjęciu poniżej. 

_MG_9181.jpg

51 minut temu, Besti napisał:

szukam właśnie szukam czegoś z carplay a przynajmniej bardzo dobrze by było jakby taka funkcje owe radio posiadało

Polecam Pioneera Pioneera SPH-DA130DAB, jeśli lubisz wygląd "tabletowy", jeśli nie, to SPH-DA230DAB. Tego pierwszego obecnie użytkuję, sprawuje się świetnie. 

Edited by anakinsky