kamul 300 Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 (edited) Przestały mi świecić przyciski przy radiu, wyświetlacz jest ok i przycisk od awaryjnych również świeci. Przed tym dzieciarnia wpadła na chwilę na przód i m.in zmieniali jasność świecenia pokrętłem itp. Dodatkowo kilka dni wcześniej dołożyłem niefabryczne navi/radio etc w miejsce schowka przy kratkach nawiewu. Jest to zamontowane na rozdzielaczu ISO, w sensie w fabryczną kostkę jest wpięty "przedłużacz" tej kostki i do tego wychodzi z tego gniazdo ISO (pozostałość po zestawie Nokii). Sądzę, że nie ma to nic do tego bo z zestawem działało to ok, ale być może gdzieś jest jakiś bezpiecznik - użyłem tylko części zasilającej i nic w tym nie zmieniałem poza "pobraniem" zasilania - wszystko na wtyczkach - bez druciarstwa? Widziałem podobny temat w dziale Forków, ale tam nikt sobie nie poradził (oprócz stukaniem pięścią w radio) a to odpada. Edited July 28, 2020 by kamul Link to post Share on other sites
LosioDriver 506 Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 (edited) Na 99% w Legacy jest tak samo jak w Forku - trzeba przelutować dwa rezystory od podświetlenia. Edited July 28, 2020 by LosioDriver 2 Link to post Share on other sites
ewemarkam 956 Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Ale wymienić? Czy po prostu pojawiają się zimne luty? Link to post Share on other sites
kamul 300 Posted July 28, 2020 Author Share Posted July 28, 2020 (edited) Obadam, ale czy nie ma jakiegoś bezpiecznika który za to odpowiada, bo wcześniej nie miałem jakichś objawów, typu przerywanie itp. ? Edited July 28, 2020 by kamul Link to post Share on other sites
Kiwi 4ester 1862 Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 4 godziny temu, ewemarkam napisał: Ale wymienić? Czy po prostu pojawiają się zimne luty? Trzeba poprawić luty Link to post Share on other sites
LosioDriver 506 Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 6 godzin temu, kamul napisał: Obadam, ale czy nie ma jakiegoś bezpiecznika który za to odpowiada, bo wcześniej nie miałem jakichś objawów, typu przerywanie itp. ? Z tego co wiem to nie ma. Luty na rezystorkach zazwyczaj są winowajcą, po spalonych żaróweczkach oczywiście Link to post Share on other sites
kamul 300 Posted July 29, 2020 Author Share Posted July 29, 2020 13 godzin temu, LosioDriver napisał: Z tego co wiem to nie ma. Luty na rezystorkach zazwyczaj są winowajcą, po spalonych żaróweczkach oczywiście Dobra, może głupie pytanie, ale masz może jakieś podpowiedzi przy rozkręcaniu radia, żeby dostać się do tej płytki (to jest gdzieś na górze/dole), trzyma to jakaś taśma etc? Link to post Share on other sites
LosioDriver 506 Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 3 godziny temu, kamul napisał: Dobra, może głupie pytanie, ale masz może jakieś podpowiedzi przy rozkręcaniu radia, żeby dostać się do tej płytki (to jest gdzieś na górze/dole), trzyma to jakaś taśma etc? To będzie na samym spodzie, w tym module: Ewentualnie jest możliwe, że te rezystory w tym modelu będą na płytce front panela. Gdybyś to rozebrał to daj zdjęcia układu front panela i zaznaczonej płyty. 1 Link to post Share on other sites
kamul 300 Posted August 2, 2020 Author Share Posted August 2, 2020 W dniu 29.07.2020 o 12:59, LosioDriver napisał: To będzie na samym spodzie, w tym module: Ewentualnie jest możliwe, że te rezystory w tym modelu będą na płytce front panela. Gdybyś to rozebrał to daj zdjęcia układu front panela i zaznaczonej płyty. Fotka front panelu, brak tu tych rezystorów, profilaktyczna poprawa lutów na elementach niestety nic nie dała chyba, że trzeba szukać gdzie indziej. Link to post Share on other sites
LosioDriver 506 Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 15 minut temu, kamul napisał: Fotka front panelu, brak tu tych rezystorów, profilaktyczna poprawa lutów na elementach niestety nic nie dała chyba, że trzeba szukać gdzie indziej. Masz fotkę płyty którą zaznaczyłem na grafice? W Forku tam są rezystory. Link to post Share on other sites
kamul 300 Posted August 2, 2020 Author Share Posted August 2, 2020 3 godziny temu, LosioDriver napisał: Masz fotkę płyty którą zaznaczyłem na grafice? W Forku tam są rezystory. Nie mam ale nie znalazłem tam takiej płyty, ten schemat to od legacowego radia jest? Bo wydaje mi się, że wyglądało to trochę inaczej. Link to post Share on other sites
LosioDriver 506 Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 2 minuty temu, kamul napisał: Nie mam ale nie znalazłem tam takiej płyty, ten schemat to od legacowego radia jest? Bo wydaje mi się, że wyglądało to trochę inaczej. Tak, od legasiowego. Trzeba zdjąć przód, potem pokrywę od "pudełka" które zostanie. Wyjąć zmieniarkę (chyba 3 śrubki + taśma od spodu). Potem wyjąć obudowę która została po zmieniarce i pod nią jest ta płyta. Link to post Share on other sites
kamul 300 Posted August 3, 2020 Author Share Posted August 3, 2020 W dniu 2.08.2020 o 16:42, LosioDriver napisał: Tak, od legasiowego. Trzeba zdjąć przód, potem pokrywę od "pudełka" które zostanie. Wyjąć zmieniarkę (chyba 3 śrubki + taśma od spodu). Potem wyjąć obudowę która została po zmieniarce i pod nią jest ta płyta. Zajrzę dopiero za tydzień bo dziś wyjazd na urlop. Ale dam znać co i jak. Link to post Share on other sites
kamul 300 Posted September 23, 2020 Author Share Posted September 23, 2020 (edited) To tak, jednak wieczorami chyba jestem zbyt zmęczony, dzięki @thomson0073 za tabelkę z rozpiską kabli, post wklejam tu dla potomności: Nie mniej, po zmianie z zestawu nokii na radio zwykłe i dołożenie zwyczajnych ISO, okazuje się , że kabel do podświetlenia w jakiś sposób nie dostawał prądu, obecnie wpiąłem go bezpośrednio do kostki wchodzącej (z pominięciem przejściówki) do radia i magia, przyciski działają i świecą bez zarzutu. Edited September 23, 2020 by kamul Link to post Share on other sites
pepe2 9 Posted January 15 Share Posted January 15 Poprawiłem te luty wg powyższej instrukcji i zadziałało , operacja niezbyt trudna , trzeba mieć tylko dobre oczy i pewną rękę bo te rezystory są naprawdę małe . 1 Link to post Share on other sites
maskun 15 Posted yesterday at 09:31 AM Share Posted yesterday at 09:31 AM Jakbyście napisali co jest powodem braku podświetlenia wyświetlacza - to byłbym wdzięczny. @LosioDriver masz na to patent czy jednak trzeba szukać używki ? Mowa o radiu w legasiu Kenwood GX-204RE Link to post Share on other sites
LosioDriver 506 Posted yesterday at 09:34 AM Share Posted yesterday at 09:34 AM Jakbyście napisali co jest powodem braku podświetlenia wyświetlacza - to byłbym wdzięczny. @LosioDriver masz na to patent czy jednak trzeba szukać używki ? Mowa o radiu w legasiu Kenwood GX-204RECzekam aż mi ktoś podeśle radio z taką usterką to wtedy zobaczymy czy jest patent Ostatnio trafiło mi się notorycznie wyłączające się radio i chyba się udało (zobaczymy z czasem). Link to post Share on other sites
maskun 15 Posted yesterday at 09:38 AM Share Posted yesterday at 09:38 AM (edited) Ja bym wysłał - ale jazda w zimie bez nawiewu ciężka sprawa hehe Jak do cieplejszych dni dalej będziesz zainteresowany sprawdzeniem to prześle - z otwartymi oknami można na wiosne jeździć ...ile tak pi x drzwi może potrwać taka diagnoza u Ciebie @LosioDriver jakbyś już radio posiadał ? Edited yesterday at 10:16 AM by maskun Link to post Share on other sites
LosioDriver 506 Posted yesterday at 10:39 AM Share Posted yesterday at 10:39 AM 55 minut temu, maskun napisał: ...ile tak pi x drzwi może potrwać taka diagnoza u Ciebie @LosioDriver jakbyś już radio posiadał ? Powiem tak, robię to czysto hobbystycznie, a nie jako serwis - więc siedzę nad takimi rzeczami "po godzinach". Więc trzeba liczyć kilka dni, a im bardziej problem schowany to dłużej... no i nie wszystko jest naprawialne. Bo są już części które ciężko dostać. Raczej temat wiosenny, żeby nie zostać bez grzania 2 Link to post Share on other sites
Recommended Posts