Lepszy Posted July 19, 2020 Share Posted July 19, 2020 Od jakiegoś czasu mam problem ze swoim GT MY00. Mianowicie jak jeżdżę względnie normalnie to nie zawsze ale w przedziale 2500-4000 obrotów jest wrażenie jakby się sprzęgło ślizgało. Po odpuszczeniu pedału gazu zachowanie auta wraca do normy i potem już jedzie bez problemów. Nie ma znaczenia czy to na autostradzie czy na drodze gdzie można jechać wolniej takie sytuacje się zdarzają. W momencie kiedy chcę jeździć agresywniej i to nie ma znaczenia czy startuję od 0km/h czy mam 70km/h i chcę mieć nagle 130km/h taka sytuacja się nie zdarza. Zmieniać sprzęgło czy problem leży gdzieś indziej ??? Turbina działa poprawnie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SubaruLPG Posted July 19, 2020 Share Posted July 19, 2020 może być problem z wyprzęgnikiem pompką przy pedale sprzęgła bądź łapą na którym jest łożysko oporowe. nie są to według mnie objawy typowego uszkodzenia okładziny sprzęgła Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted July 19, 2020 Share Posted July 19, 2020 Miałem podobnie. Okazało się (Toyota Corolla) że łożysko oporowe zatarło się się na wałku prowadzącym. Zwal jak zwal czasami nie łapało jak powinno i ślizgało. Generalnie wystarczyło oczyścić i posmarować odpowiednio i byłoby git. Skończyło się na obiciu tarczy spreglowej i nowym łożysku. Tarcza bez sprężyn bo dwumas, dlatego zdecydowałem się na obicie sprzęgła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mz56 Posted July 19, 2020 Share Posted July 19, 2020 Jak pompka siada, to raczej sprzęgło trzyma cały czas. Kłopoty ze zmianą biegów. Coś jest zatarte w wycisku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepszy Posted July 20, 2020 Author Share Posted July 20, 2020 No w sumie to kiedyś pedał sprzęgła się zacinał ale od jakiegoś czau to się uspokoiło. Biegi też idealnie nie wchodzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
mz56 Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 To może być pokłosie starych problemów. Niestety, bez zrzucenia skrzyni i oględzin, chyba się nie obejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts