Jump to content

Tuleje zawieszenia Ted Gum opinie

Recommended Posts

Posted

Cześć próbował ktoś coś kiedyś? Cena śmiesznie niska. Zastanawiam się nad montażem takich w wahaczu przednim- tylna tuleja zaczyna mi pękać.

Posted

Instalowałem w Micrze i szału nie było...

tuleja przednia wahacza jest trwalsza działają na nią mniejsze siły pozatym jest wykonana z litej gumy.

tylna tuleja wahacza przeważnie nie jest pełna (uzyskuje się przez to lepszą charakterystykę tłumienia)  jednak przy montażu ważne jest ustawienie wcięcia gumy względem wahacza niestety spotykam się często z nieprawidłowym montażem tych tulei.

Montaż demontaż tylnej tulei jest znacznie prostszy niż w przypadku tulei przedniej gdzie bywa to czasochłonne.

Decyzja należy do Ciebie jednak po moich doświadczeniach z tulejami zawieszenia do subaru dochodzę do wniosku że najlepiej kupić OM bądź Poli

Posted

W sumie lepiej się tego nie dało opisać dzięki za wyczerpującą odpowiedź jestem już za oryginalem. A tak z ciekawości to ile w tej micrze wytrzymały?

Posted

W forku mam w przednim zawieszeniu obie tylne z tedgum. Cena w ASO wyrwała mnie z butów, a innego zamiennika nie znalazłem. Jeżdzą od maja/czerwca zeszłego roku.

Posted

Hmm a ciekawe ile te oryginały w ASO kosztują, bo na pewnym znanym portalu na A to po 77 zeta...

Posted

Łączniki stabilistora padły po paru miesiącach. tuleja tylna poszła po roku bodaj lecz w samochodzie były amortyzatory na wymarciu a to skutkuje szybszym zużyciem elementów gumowych

Posted
Hmm a ciekawe ile te oryginały w ASO kosztują, bo na pewnym znanym portalu na A to po 77 zeta...

450 PLN za sztukę. 1/3 tej kwoty bym zapłacił ale nie tyle.

Posted (edited)
49 minut temu, ewemarkam napisał:

450 PLN za sztukę. 1/3 tej kwoty bym zapłacił ale nie tyle.

Ładna przebita jakbym miał tyle dać za głupią tulejkę to już bym wolał sobie z drewna wystrugać! Swoją droga zawsze dzwonię kontrolnie do ASO bo czasem cena potrafi być niższa niż na portalu na A np. za spinkę jakaś czy inna duperele.

Edited by maciuo
Posted (edited)

Dlatego zadzwoniłem, przekonali mnie na forum żeby tam spróbować. Uszczelniacz wału od strony skrzyni to koszt ok 15 pln w ASO a zamiennik z corteco 13 PLN. Ale ta tuleja to przegięcie. Tylko ja piszę ciągle o gratach do mojego Forka do Legasia czy OBK cena może jest bardziej przystępna.

Edited by ewemarkam
  • 2 months later...
Posted

Podłączę się, i odświeżę nieco temat. Sprawa dotyczy Forestera SG, ale może ktoś coś podpowie. Prawdopodobnie będę musiał wymienić tylne tuleje wahacza przedniego. Prawa ma delikatny luz, a przy wymianie prawej należy wymienić też i drugą stronę, czyli również i lewą. Czy tak? Pytanie numer dwa - czy na obecną chwilę jest dostępny jakiś sensowny zamiennik? OEM - owe tuleje na obecną chwilę to koszt = 280 zł/szt. Zamienniki są po około 60 - 90 zł/szt, ale czy warto? I pytanie numer trzy: czy trzeba po wymianie tych tulei regulować zbieżność?

Posted

cena w aso wywala z butów bo to nietypowa tuleja razem z tym metalową obudową jest wymieniana. Dla porównania inne tulejki metal-guma subarowskie kosztują w okolicach stówki za sztukę. Panowie, kupcie australijskie zamienniki wprasowywane w miejsce starej tulejki i będzie cacy. Bardzo tanie zamienniki posłużą tyle co kosztują. Ori wytrzymuje 200k, w przeliczeniu na kilometry to są tanie :)

• Upvote 1
Posted

Jeśli sie nie mylę to tam raczej chodzi o to ,że jest tłumienie olejowe (lub inny środek ta siedzi) i dlatego cena.

• Upvote 1
Posted
W dniu 9.04.2020 o 20:15, olej napisał:

kupcie australijskie zamienniki wprasowywane w miejsce starej tulejki i będzie cacy

Polecono mi zestaw naprawczy Pedders w cenie 230 zł za komplet (lewa i prawa strona). Pozostaje jeszcze pytanie, czy jest to jakaś bardzo skomplikowana operacja, czy raczej każdy mechanior dysponujący prasą będzie w stanie sobie z tym poradzić?

W dniu 10.04.2020 o 13:05, respect napisał:

Jeśli sie nie mylę to tam raczej chodzi o to ,że jest tłumienie olejowe (lub inny środek ta siedzi) i dlatego cena.

Ale rozumiem, że zestaw naprawczy o którym j.w. będzie w pełni kompatybilny z oryginalnym rozwiązaniem, o którym piszesz?

Posted
20 godzin temu, Malyboss napisał:

Ale rozumiem, że zestaw naprawczy o którym j.w. będzie w pełni kompatybilny z oryginalnym rozwiązaniem, o którym piszesz?

Będzie w sensie - będzie pasował , tylko chyba nie zawiera tego oleju tłumiącego .

• Thanks 1
  • 3 years later...
Posted

Trochę odkopuję, ale nie polecam zamienników z litej gumy, febi wytrzymało 2 tygodnie i tłukł metal o metal...