Jump to content

Belki dachowe do xv I bez relingów.

Recommended Posts

Posted

Witam,

Czy ktoś używa takie belki i mógłby polecić?

Jeśli nie to co lepiej kupić tak żeby wyglądało i było ciche? Wyższe? Niższe?

Planuje powozić na tym kajak.

Pozdrawiam

Posted

miałem cruz niskie, obecnie mam mont blanc wysokie jeden pies i te i te są tak samo głośne z boxem na dachu ( tylko po te je zakładam) Kup te które będzie się łatwiej /szybciej zakładało. Firmy jak mont blanc, thule itp mają swoje systemy i założenie czy ściągnięcie bagażnika trwa chwile. 

A jeżeli potrzebujesz belki na jednorazowy wypad to kup najtańsze polskie ze zwykłymi gołymi śrubami które wkręcasz w miejsca na dachu a później kontrujesz żeby się nie wykręciły

• Upvote 1
Posted

@owad, na temat belek znajdziesz kilka propozycji w temacie 'Box dachowy' oraz w temacie '.... akcesoria - gdzie kupić', strona 32 :)

Posted

Mam zestaw Thule, uważam, że są ciche. Pod warunkiem, że użyjesz ’gumek’ do zamknięcia rowka.

• 3 weeks later...
Posted

Proszę o kontakt, mam 3 kajaki, kosz, i wiele patentów,,, a teraz mysle ze doszedłem w temacie do "perfekcji" ;)

606 234 005

znowak@dorfo.pl

IMG_2476.jpg

IMG_2477.JPG

74475157_10218125941291838_381770657869856768_n.jpg

• Like 3
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Posted

Hej,

Super bryka. To napisz coś tutaj o aucie i bagażniku.

Również kajak mnie interesi :) Czego i do czego ty tam używasz :-)

Posted
1 godzinę temu, dorfo napisał:

Proszę o kontakt, mam 3 kajaki, kosz, i wiele patentów,,, a teraz mysle ze doszedłem w temacie do "perfekcji" ;)

606 234 005

znowak@dorfo.pl

piękny szczupak!! Gdzie można kupić wasze przynęty?? 

My nie mamy relingów

Posted

Kosz bagażowy ( Rhino-Rack ) tem mniejszy, jezdze z nim na codzien, ( bardzo dobrze wpasowuje sie jeden kajak do srodka bez zbednych mocowan )

Dodatkowo, zdejmuje go ( belki mocniejsze - HAKR ) z rowiem T i wsuwam, ( rure na wedki, bagaznik na narty, box, mocowanie na kajak szerszy - jesli jade bez kosza )

Duza rura PCV z mocowaniem pod T na dużo wędek ;), ,,,

BOX daje rade razem z jednym kajakiem

Kosz z rura na wędki, 

Bagaznik narciarski plus wąski

Wszystki dobierałem i kombinowałem aby szybko i łatw dokładac badz zdejmowac modułu.

Koło zapasowe tez woziłem na dachu.

Mam nowe pomysły na inne konstrukcje,,,;)

DCS_0099.jpg

DSC_0413.jpg

IMG_2445.JPG

• Like 1
  • Upvote 2
Posted
11 minut temu, Karas napisał:

piękny szczupak!! Gdzie można kupić wasze przynęty?? 

My nie mamy relingów

W temacie relingów, przerobiłem poprzednie zycie, tak w wersji Euro przez pierwsze lata nie maiły, i założyć się nawet z "rozbiórek nie da. Ale znalazłem , tureckiej firmy, które montuje się w miejscach na belki normalne ( 4 śruby ), plus tylna częśc opierajace sie pod cieżarem. Środek ciezkosci zupełnie inny i lepszy, pod kajaki i długie przedmioty. Relingo - bagażnik bardzo dobrze wykonany, i spisała się na wielu, wielu wyprawach. Są w kolorze srebrnym i czarnym, ( choc te drugie trzeba zamawiac z TR i czekac okolo 3 tyg. Cena , ok 450 PLN, warto, !

Poniżej zdjecie z nad Biebrzy, ;)

DSC_0999.jpg

• Like 5
  • Upvote 2
Posted (edited)
W dniu 14.02.2020 o 14:51, owad napisał:

Tak, i nie, znaczy to te, ale ja sciagnąłem je przez firme  http://chromemaster.pl ( za 450 ) choc dzis brałbym tez srebrne i dał do malowania proszkowego na czarno - tak zrobiłem z rurami na przodzie ( nie ma ich jeszce na zdjeciach ).

Kajak jasnozielony to Tuktu firmy Delsyk, krótki, lekki , stabilny, dobry na łowienie na małych rzekach i zarosnietych rozlewiskach.

Wędka Natural Heart - Lureleader

67468864_10217387946242423_7955267729936613376_o.jpg

Edited by dorfo
  • Like 2
Posted (edited)
W dniu 14.02.2020 o 14:11, dorfo napisał:

Poniżej zdjecie z nad Biebrzy, ;)

DSC_0999.jpg

Odnalazłeś tam Dziewiąte Wrota ? :o

Edited by Blixten
Posted
W dniu 15.02.2020 o 08:40, Blixten napisał:

Odnalazłeś tam Dziewiąte Wrota ? :o

Tak, ale szukam następnych,,, i mam plany na 2020 ;)

• Like 1
Posted
13 godzin temu, Karas napisał:

ja cały czas o przynętach. Macie jakiś sklep online??

Dziękuje, wiekszosc jest na www.dorfo.pl. Oczywiście Hand Made PL

Z

• 1 year later...
Posted

Pozwolę sobie odświeżyć temat pytaniem o mocowanie belek bazowych w modelach XV bez relingów.

Oryginalne gniazda w XV mają po 2 gwintowane otwory. Czy Wasze (@Karas może i inni użytkownicy) belki są mocowane łącznie na 8 czy 4 śruby. Mam np. instrukcję montażu belek yakimy i wygląda na to, że one są przykręcane tylko 4 śrubami. Jeżeli tak, to czy to jest bezpieczne?

I przy okazji pytanie do @dorfo.  Jak z montażem i stabilnością Twoich relingów?

Posted

tylko na 4 sruby

21 minut temu, RedSasza napisał:

Jeżeli tak, to czy to jest bezpieczne?

jest bardzo bezpiecznie prędkości mocno autostradowe z dużym boxem na dachu znoszą znakomicie

• Thanks 1
Posted

Dzięki @Karas :)

To w jednej z dwóch opcji mamy jasność. Może odezwie się @dorfo i napisze coś o relingach...

Posted

No i druga zagadka została rozwiązana. :)

Po rozmowie z @dorfo (wielkie dzięki za odzew!) wiem już, że relingi mocowane na 4 śruby spokojnie dają radę i to z nawiązką. To tak, gdyby ktoś wpadł na pomysł, żeby swojego XV uzbroić w takie cuś.

Posted

Na razie się zastanawiam i robię „rozpoznanie bojem”… ;) 

• Upvote 1