kryha7 Posted January 16, 2020 Posted January 16, 2020 Witam, 2 dni temu zauważyłem mokra plamę (średnica 30 cm, ciemny kolor) na betonie na parkingu pod autem z tylu mniej więcej na środku i na wysokości tylnej osi, myslalem ze to śnieg z racji ze przebywam w Alpach aktualnie, wczoraj znów sie pojawila plama na parkingu jak wróciłem ze stoku, w dotyku było to oleiste w zapachu trochę jakby benzyna, ale pewny nie jestem, przy okazji tez przez ostatnie 2 dni rano zajeżdżając pod stok czułem dziwny zapach jakby palonego sprzęgła ale to niemożliwe bo wiekszosc trasy na jednym biegu, wróciłem do domu i plama się już więcej nie pojawiła, zapach tez. Czy to może być olej z tylnego dyferencjału? Co można z tym zrobić? Jak sprawdzić poziom oleju w dyferencjale? Lub co by to mogło być innego?
kryha7 Posted January 16, 2020 Author Posted January 16, 2020 9 minut temu, Pan Dziedzic napisał: Nie prościej sie schylić ? Zaglądałem, ale nie widać skąd, a jak to najpierw zauważyłem to odjechałem z tego miejsca żeby sprawdzić co to, później już plama się nie pojawiła, a czytając tu forum obawiam się czy po prostu nie ma już oleju w dyferencjale
xt6 Posted January 16, 2020 Posted January 16, 2020 W dyferencjale masz 2 śruby, górna jest do wlewania i jest to przelewowa miarka, dolna służy do spuszczania oleju przekładniowego. Zajrzyj pod auto i obejrzyj. Do tylnego dyfra mało wchodzi, jeśli się poci to raczej kropki zostawia a nie plamy po 30cm - szukaj dużej dziury. Obejrzyj też mangety - ten zapach to może być smar plus wydech ciepły.
kryha7 Posted January 16, 2020 Author Posted January 16, 2020 1 godzinę temu, xt6 napisał: W dyferencjale masz 2 śruby, górna jest do wlewania i jest to przelewowa miarka, dolna służy do spuszczania oleju przekładniowego. Zajrzyj pod auto i obejrzyj. Do tylnego dyfra mało wchodzi, jeśli się poci to raczej kropki zostawia a nie plamy po 30cm - szukaj dużej dziury. Obejrzyj też mangety - ten zapach to może być smar plus wydech ciepły. ok, sprawdzę dzięki! Auto stało po jakieś 10 godzin w oba dni, teraz plam nie ma. Nie pamietam jak z tylu, ale zapach był na pewno wyczuwalny bardziej z przodu przy nadkolu niż po środku. Mozna oleju dolać? Czy musiałbym spuszczać stary i wtedy nowy
ewemarkam Posted January 17, 2020 Posted January 17, 2020 Od biedy możesz dolać. Ale jak odkrecisz górny korek i będzie widać olej to jest Ok. Generalnie oleju wchodzi tam tyle ile jest do tej śruby górnej. Jak zacznie się nią przelewać to jest dość. Możesz ja odkręcić, wsadzić coś i sprawdzić stan oleju, np kluczem imbusowym albo palcem:)
xt6 Posted January 17, 2020 Posted January 17, 2020 Wewnętrzny mangeta albo z dekla zaworowego cieknie na wydech. Może podczas szybkiej jazdy lecieć po podwoziu i dlatego masz plamę z tyłu ale to by świadczyło o dużym wycieku. Sprawdź stan olej silnik i skrzynia i przedni dyfer. Jesteś pewien że to były twoje plamy?
Danko Posted January 18, 2020 Posted January 18, 2020 Do dyfra wchodzi 800ml oleju.. Jeżeli już coś z nim robić, to myślę że lepiej wymienić niż dolewać, znikomy koszt
Farmer Posted January 19, 2020 Posted January 19, 2020 Może jak jeździłeś po górach, to śmierdziały hamulce. Jednak to nie tłumaczy plamy.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.