Jump to content

Plama oleju z tylu pod Legacy IV 03

kryha7

Recommended Posts

Posted

Witam, 

2 dni temu zauważyłem mokra plamę (średnica 30 cm, ciemny kolor) na betonie na parkingu pod autem z tylu mniej więcej na środku i na wysokości tylnej osi, myslalem ze to śnieg z racji ze przebywam w Alpach aktualnie, wczoraj znów sie pojawila plama na parkingu jak wróciłem ze stoku, w dotyku było to oleiste w zapachu trochę jakby benzyna, ale pewny nie jestem, przy okazji tez przez ostatnie 2 dni rano zajeżdżając pod stok czułem dziwny zapach jakby palonego sprzęgła ale to niemożliwe bo wiekszosc trasy na jednym biegu, wróciłem do domu i plama się już więcej nie pojawiła, zapach tez.

Czy to może być olej z tylnego dyferencjału? Co można z tym zrobić? Jak sprawdzić poziom oleju w dyferencjale? Lub co by to mogło być innego? 

Posted
9 minut temu, Pan Dziedzic napisał:

Nie prościej sie schylić ? 

Zaglądałem, ale nie widać skąd, a jak to najpierw zauważyłem to odjechałem z tego miejsca żeby sprawdzić co to, później już plama się nie pojawiła, a czytając tu forum obawiam się czy po prostu nie ma już oleju w dyferencjale 

Posted

W dyferencjale masz 2 śruby, górna jest do wlewania i jest to przelewowa miarka, dolna służy do spuszczania oleju przekładniowego. Zajrzyj pod auto i obejrzyj. Do tylnego dyfra mało wchodzi, jeśli się poci to raczej kropki zostawia a nie plamy po 30cm - szukaj dużej dziury. Obejrzyj też mangety - ten zapach to może być smar plus wydech ciepły.

Posted
1 godzinę temu, xt6 napisał:

W dyferencjale masz 2 śruby, górna jest do wlewania i jest to przelewowa miarka, dolna służy do spuszczania oleju przekładniowego. Zajrzyj pod auto i obejrzyj. Do tylnego dyfra mało wchodzi, jeśli się poci to raczej kropki zostawia a nie plamy po 30cm - szukaj dużej dziury. Obejrzyj też mangety - ten zapach to może być smar plus wydech ciepły.

ok, sprawdzę dzięki! Auto stało po jakieś 10 godzin w oba dni, teraz plam nie ma.

Nie pamietam jak z tylu, ale zapach był na pewno wyczuwalny bardziej z przodu przy nadkolu niż po środku.

Mozna oleju dolać? Czy musiałbym spuszczać stary i wtedy nowy

Posted

Od biedy możesz dolać. Ale jak odkrecisz górny korek i będzie widać olej to jest Ok. Generalnie oleju wchodzi tam tyle ile jest do tej śruby górnej. Jak zacznie się nią przelewać to jest dość. Możesz ja odkręcić, wsadzić coś i sprawdzić stan oleju, np kluczem imbusowym albo palcem:)

Posted

Wewnętrzny mangeta albo z dekla zaworowego cieknie na wydech. Może podczas szybkiej jazdy lecieć po podwoziu i dlatego masz plamę z tyłu ale to by świadczyło o dużym wycieku. Sprawdź stan olej silnik i skrzynia i przedni dyfer. Jesteś pewien że to były twoje plamy?

Posted

Do dyfra wchodzi 800ml oleju.. Jeżeli już coś z nim robić, to myślę że lepiej wymienić niż dolewać, znikomy koszt 

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...