chemiczny Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 (edited) Szanowna Dyrekcjo. Czy w związku z wchodzącą 1 grudnia w życie ustawą o zmniejszeniu akcyzy na samochody hybrydowe nastąpi korekta cennika samochodów e-boxer ? Prezydent podpisał ustawę gdzie akcyza na samochody o pojemności do 2L będzie wynosić 1,55% natomiast od 2 do 3,5L 9,3%. https://www.money.pl/gospodarka/akcyza-na-hybrydy-o-polowe-w-dol-jest-podpis-prezydenta-6440023908370049a.html pozdrawiam Maciej. Edited October 29, 2019 by chemiczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 Obawiam się, że wahanie kursu EUR robi większą różnicę niż obniżka na akcyzie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chemiczny Posted October 30, 2019 Author Share Posted October 30, 2019 18 godzin temu, aflinta napisał: Obawiam się, że wahanie kursu EUR robi większą różnicę niż obniżka na akcyzie Do 2000 cm3 fakt. Ale 2.5l rav4 hybrid i różnica 9 proc to już powinno być odczuwalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 6 godzin temu, chemiczny napisał: Do 2000 cm3 fakt. Ale 2.5l rav4 hybrid i różnica 9 proc to już powinno być odczuwalne. Ale to jest forum Subaru a nie Toyoty Subaru nie ma obecnie silnika większego niż 2.0 wspomaganego prądem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted November 25, 2019 Ojciec Założyciel Share Posted November 25, 2019 W dniu 29.10.2019 o 15:33, chemiczny napisał: Czy w związku z wchodzącą 1 grudnia w życie ustawą o zmniejszeniu akcyzy na samochody hybrydowe nastąpi korekta cennika samochodów e-boxer ? Nie mamy takich planów. Ale nie mamy także planu podwyższania ceny po nowym roku (sygnalizowane przez wielu producentów ) jako wyniku opłat z tytułu emisji CO2. Pozdrowienia 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kristofor Posted November 25, 2019 Share Posted November 25, 2019 2 godziny temu, Dyrekcja napisał: Nie mamy takich planów. Ale nie mamy także planu podwyższania ceny po nowym roku (sygnalizowane przez wielu producentów ) jako wyniku opłat z tytułu emisji CO2. Pozdrowienia O ile taka korekta jest symboliczna w stosunku do aut poniżej 2 litrów pojemności, to pojawienie się nowego OBK 2,5 Di e-boxer może nastąpić już w przyjaźniejszych warunkach ekonomicznych. Ten silnik w USA ma znacząco lepsze parametry od poprzednika, być może więc waga akumulatorów i pdf czy jak to tam zwali nie wpłyną per saldo na jego osiągi tak znacząco jak w Foresterze. A korzystając już z wątku - czy są jakieś potwierdzone pogłoski odnośnie premiery OBK na resztę świata? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karenz Posted November 25, 2019 Share Posted November 25, 2019 czy ja wiem czy taka symboliczna renault-nissan do flagowego 1.33 dolicza 3 tyś pln Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted November 27, 2019 Ojciec Założyciel Share Posted November 27, 2019 W dniu 25.11.2019 o 20:52, Karenz napisał: czy ja wiem czy taka symboliczna renault-nissan do flagowego 1.33 dolicza 3 tyś pln Symboliczna wartość ma sama korekta akcyzy dla samochodów o pojemności silnika poniżej 2.0. Podwyżka ceny wynikająca z opłaty za emisję CO2 to zupełnie inny temat ( w/g różnych źródeł może dochodzić nawet do 20% ceny ). Tak czy inaczej - pomimo mojej "Nissanowskiej" przeszłości ( daaawno temu !) nie mam na podwyżki cen w Nissanie żadnego wpływu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts