Jump to content
grzmot

Legacy GT IV USA check engine + cruise control

Recommended Posts

Cześć wszystkim, piszę bo pojawił mi się dzisiaj problem po jeździe (45 km, mała trasa), wyskoczyły kontrolki:

 

check engine (stale się świeci) + cruise control (miga)

 

Auto nadal jechało tak samo po wyskoczeniu kontrolek jak i przed, żadnych objawów.

 

Samochód to Legacy GT 2004 z USA.


Z ciekawostek dodam, bo to może istotne:  3 tankowania temu zostawiłem na stacji korek wlewu paliwa (miał tylko urwaną  trytytkę, więc go odkładałem na bok podczas tankowania i mi się zapomniało...), dzwoniłem do mechanika z pytaniem czy mogę jeździć bez, powiedział "mooożna jeździć". No to jeździłem (z 500-600 km?).

(Korek zamówiłem zza oceanu parę tyg. temu, ma być na jutro :)) )

 

Spotkaliście się z czymś takim? Czy niepokoić się?

Edited by grzmot

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, grzmot napisał:

 Spotkaliście się z czymś takim? Czy niepokoić się?

Miałem tak jak zamulałem a później dostał trochę ognia na tłoki. U mnie był to błąd od sondy lambda - przepalić kata trzeba było. 

Rada mechanika: dać mu trochę w palnik. 

Przegoniłem go na A4 i problem zniknął. 

 

Ale ręki nie dam odciąć, że ten sam problem jest u Ciebie. 

Odłącz akumulator na jakiś czas (10 minut) i podłącz. Zobacz czy błąd zniknie. :)

Edited by thomson0073

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zaczął od podpięcia pod kompa (lub jakiś moduł BT i np apka na androida) i sczytał jakie błędy pokazuje. Wtedy będzie wiadomo czego szukać.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, grzmot napisał:

Spotkaliście się z czymś takim? Czy niepokoić się?

 

Trzeba sprawdzić, odczytać, błędy.

Jeśli nie masz korka wlewu paliwa, to sterownik z czasem wykrywa nieszczelność zbiornika i wywala stosowny błąd. Także bez korka temat będzie wracał.

 

2 godziny temu, thomson0073 napisał:

Odłącz akumulator na jakiś czas (10 minut) i podłącz. Zobacz czy błąd zniknie. :)

 

To akurat słaba porada :facepalm:. Najpierw trzeba sprawdzić, dlaczego zaświecił CEL, a potem ewentualnie zdjąć klemę lub zresetować pamięć błędów testerem.

Jednak pamiętajmy, że powód (tego przypadku) był podany w pierwszym poście.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, thomson0073 napisał:

 

Odłącz akumulator na jakiś czas (10 minut) i podłącz. Zobacz czy błąd zniknie. :)

 

Nie zadziała na Check Engine. Nawet jeśli parametry wrócą do normalności, to błąd zapisany jest w pamięci jako historyczny i wciąż będzie podświetlał kontrolkę. Trzeba wtedy podpiąć kompa i zrobić reset ECU. 

23 godziny temu, grzmot napisał:

Spotkaliście się z czymś takim? Czy niepokoić się?

U mnie to jest cały czas w związku z sondą lambda. W pierwszej spaliła się grzałka, wyrzuciło stosowny błąd, wymieniłem na nową NGK i teraz pokazuje, że błąd sondy czyt. uszkodzona sonda, bez konkretnego określenia problemu. Jeżdżę tak bo nie mam czasu dorwać innej, sprawnej i sprawdzić, czy rzeczywiście ta, którą kupiłem jest trefna. Choć teraz na urlopie może się uda dostać od jakiegoś machera na próbę i wtedy dopiero wydać kasę. Da się z tym żyć, bo auto pracuje normalnie, spalanie ani nie wzrosło, ani nie spadło, tylko świeci się Check i nie mam tempomatu, jak w Twoim przypadku. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Orear napisał:

Nie zadziała na Check Engine. Nawet jeśli parametry wrócą do normalności, to błąd zapisany jest w pamięci jako historyczny i wciąż będzie podświetlał kontrolkę. Trzeba wtedy podpiąć kompa i zrobić reset ECU. 

Bzdury Waść prawisz :facepalm:. Nic nie trzeba podłączać. Klema załatwia temat resetu ECU.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, house_1 napisał:

Bzdury Waść prawisz :facepalm:. Nic nie trzeba podłączać. Klema załatwia temat resetu ECU.

Cóż... Widocznie u mnie jest inaczej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U ciebie jest inaczej bo masz byle co - tj. EU spec ;).

W wersjach amerykańskich jest to "lepiej" rozwiązane.

 

27 minut temu, Orear napisał:

Jeżdżę tak bo nie mam czasu dorwać innej, sprawnej i sprawdzić, czy rzeczywiście ta, którą kupiłem jest trefna. Choć teraz na urlopie może się uda dostać od jakiegoś machera na próbę i wtedy dopiero wydać kasę. Da się z tym żyć, bo auto pracuje normalnie

 

Czy pracuje normalnie? tego nie wiesz. I ECU też nie wie. Więc jest pewna (wcale nie taka mała) szansa, że jak poprzeciągasz dłużej to kasa pójdzie, ale większa - na naprawę silnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za liczne odpowiedzi :mrgreen: . Widzę, że to jedno z niewielu forów, gdzie jest taka duża aktywność, super sprawa. A wracając do tematu, korek z hameryki przyszedł, przykręciłem... kontrolki nadal się świecą, w manualu przeczytałem, że należy go dokręcić do kliku, a potem jeszcze przez kilka jazd kontrolki mogą się świecić zanim znikną, no nic, wykonam kilka jazd i jak dalej nie będzie znikać to znów się odezwę :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkręć klemę, zresetuj ECU, bład zniknie. I potem zobaczysz czy się znów pojawi czy nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź, a mogę prosić o podpowiedź albo nakierowanie mnie gdzie znaleźć to o czym mówisz i jak to zresetować? A przy okazji, korek oryginalny kupiłem, dokręcam go do pojawienia się dźwięku trrrrr, a i tak jak jadę znowu tankować to mam wrażenie, że się sam trochę odkręca, bo podczas odkręcania ręką nie ma już dźwięku trrr... czy tak powinno być, czy popadam w skrupulanctwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

po prostu odlacz przewody dochodzące do akumulatora,a z odkręcaniem korka popadaszw "skrupulanctwo"

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Padł akumulator, jest już nowy. Zniknął problem "pilota" i... kontrolek :mrgreen: dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim problemem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...