templar79 Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Tak jak pisałem w poprzednim poście, jestem właścicielem wrx-a my03 od niedawna i jeszcze się nie znam... Mam pytanie czy to normalne: mój wrx na zimnym silniku pali na dotyk, dosłownie, przekręcam kluczyk rozrusznik obróci raz (subiektywnie patrząc) i silnik zaskakuje wchodzi na około 2000 rpm i sobie spokojnie pracuje, a na rozgrzanym silniku rozrusznik musi zakręcić tak ze trzy razy (subiektywnie) no i jak zaskoczy to schodzi na poniżej 1000 rpm. Od razu dodam sprostowanie, żeby nie było że się czepiam nie uważam że jest jakoś źle myślę że pali bardzo dobrze i nie ma się do czego przyczepić. Jedynie ciekawi mnie kwestia tego czy to normalne w subarakach że na zimnym pali lepiej niż na ciepłym ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
saszynski Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Normalne. Zeby odpalic silnik, potrzebna jest kompresja, zimne powietrze ma wieksza gestosc i ukl. korbowo tlokowy ma mniej roboty niz na cieplym silniku, gdzie powietrze jest rozrzedzone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
templar79 Posted January 17, 2019 Author Share Posted January 17, 2019 Normalne. Zeby odpalic silnik, potrzebna jest kompresja, zimne powietrze ma wieksza gestosc i ukl. korbowo tlokowy ma mniej roboty niz na cieplym silniku, gdzie powietrze jest rozrzedzone. Co do teorii to pewnie masz rację, ale jeździłem wcześniej fordem, audi, oplem, alfą, volvo .. i wcześniej raczej bym powiedział że ciepłe auto lepiej paliło. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mulec Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 to norma, mam to samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
templar79 Posted January 18, 2019 Author Share Posted January 18, 2019 Ok skoro to norma to temat zamknięcia. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barney Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 I ja tak mam wrx 04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 Ja też, wrx 02 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dominikon Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 (edited) Ja mam GT-ka MY99 i też poruszałem ten temat, bo mam podobnie i mnie nurtował - dostałem odpowiedź TTTM. Edited January 21, 2019 by dominikon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts