Jump to content

coś rezonuje 1700-1800 obrotów

ceze_torun

Recommended Posts

Cześć,

mam od początku posiadania auta dokuczliwy dźwięk w zakresie od 1700 do 1800. I tylko w tym zakresie.

Jest to coś związane z silnikiem lub osprzętem. 

Występuje tylko pod większym obciążeniem przy przyspieszaniu niezależnie od biegu.

Dźwięk metaliczny, raczej jakaś właśnie osłona lub coś podobnego.

Sprawdzałem osłony kolektora i wyglądają na sztywne. Do głowy mi przyszła turbina.

W 2.5 XT SG chodzi ona na stałe czy załącza się przy konkretnym zakresie obrotów, może właśnie te 1700?

Ja zamiast spawać wyszfajsowałem z blachy 2mm obejmy na początek i koniec osłon, skręcane śrubami. Ścisnęły na tyle mocno że teraz ani pisną. A też wyglądały całkiem nieźle i sztywno. Skręcanie ma tą przewagę nad spawaniem że jest możliwość regulacji "ścisku" obejm i spawy wiadomo że lubią rdzewieć.

Mogą brzęczeć wszystkie od 5 do 16. W moim Forku najczęściej poprawiałem 11-16 bo te osłony są bardziej narażone na działanie warunków atmosferycznych.

Raz do roku spawacz w 10 minut ogarniał mi temat. Ostatecznie wywaliłem osłonę katalizatora, a resztę pościągałem opaskami metalowymi.

W ramach ciekawostki ostatnia osłona jaka mi brzęczała to osłona zbiornika paliwa.

U mnie nie trzyma  jedna ze spinek na osłonie/atrapie  silnika pod maską i  rezonuje/brzęczy na niższych obrotach. Na wysokich już tego brzęczenia nie słychać. Wymieniam spinki co jakiś i to pomaga.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...