archi_voo Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 (edited) Witam Zamierzam wymienić rozrząd w swoim Legacy IV 2.0 SOHC. Przy kompletowaniu sprzętu napotkałem pewien problem. Blok jest na bank EJ20. Problem polega na tym iż nie wiem jaką pompę zamówić. Z jednym czy z dwoma króćcami? Wszystko już mam pasek, rolki napinacz. Przy okazji będzie regulacja zaworów i wymiana uszczelek pokryw. Jak sprawdzić jaka pompa wody została użyta w tym silniku? Edited November 18, 2018 by archi_voo Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmall Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 Organoleptycznie, po prostu zobacz pod silnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
archi_voo Posted November 18, 2018 Author Share Posted November 18, 2018 W sumie racja. Powiedzcie mi czy mam rację ale wydaje mi się, że pompka będzie z dwoma króćcami - są dwa węże gruby i chudszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOJO Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 4 godziny temu, archi_voo napisał: Z jednym czy z dwoma króćcami? Najłatwiej po numerze VIN. Ogólnie. Wersje EC/EK (Europa LH/RH) i K4 (Środkowa i Południowa Ameryka) posiadają 2 króćce. Wersje KA (Australia) i KS (kraje Zatoki Perskiej) posiadają 1 króciec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
archi_voo Posted November 18, 2018 Author Share Posted November 18, 2018 (edited) No właśnie w moim ulubionym katalogu po VIN wyskakują dwie opcje i masz rację zależne są one od destynacji. Więc zarówno ten fakt jak i dwa węże potwierdzają pompę z dwoma króćcami czyli 21111AA270. Powiedźcie mi czy METELLI ma dobrą opinię? Słyszał kto o jakimś problemie z ich pompami? https://automator.pl/pompa-wody-metelli-24-1008--211011s Edited November 18, 2018 by archi_voo Link to comment Share on other sites More sharing options...
niebieskiultras Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 32 minuty temu, archi_voo napisał: No właśnie w moim ulubionym katalogu po VIN wyskakują dwie opcje i masz rację zależne są one od destynacji. Więc zarówno ten fakt jak i dwa węże potwierdzają pompę z dwoma króćcami czyli 21111AA270. Powiedźcie mi czy METELLI ma dobrą opinię? Słyszał kto o jakimś problemie z ich pompami? https://automator.pl/pompa-wody-metelli-24-1008--211011s Kup aisin - robią na 1 montaż i jest pewna. Ja kupilem szczeki metelli i nie pasowały mimo że po kodzie oe powinny. Sama marka metelli jest ok - bardzo dużo przegubów tej marki miałem okazję zakładać i zero problemów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts