Garbaty Posted October 28, 2018 Share Posted October 28, 2018 Witajcie, mam nadzieję że w dobrym temacie piszę ;-). Mam pewien problem w moim forku '06. od kilku dni słychać dziwne buczenie. Raczej nie jest to chyba huczenie z łożyska, bo dźwięki te nie są ciągłe, pojawiają się od czasu do czasu. Po delikatnym naciśnięciu hamulca znikają. Mam wrażenie jakby klocki albo tarcza (raz prawa, raz lewa) wpadają w dziwną wibrację, choć na kierownicy żadnych drgań nie czuję. Klocki wymieniałem na wiosnę tego roku. Czy to może być przyczyna zużytych tarcz hamulcowych? Czy może coś z zaciskiem się dzieje? Miał ktoś z Was taki przypadek? Dodam, że hamulce są sprawdzone u diagnosty - działają poprawnie. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, Wasze doświadczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted October 28, 2018 Share Posted October 28, 2018 Luzy na jarzmach? To chyba z cyklu ten typ tak ma. U mnie brzmi to jakby były spore luzy w zawieszeniu. Tak jak u ciebie znika przy wciśnięciu hamulca. Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Garbaty Posted October 28, 2018 Author Share Posted October 28, 2018 O widzisz, to już jakaś sugestia gdzie szukać. Dzięki Coocer. Czy można temu jakoś zaradzić, czy tylko wymiana wchodzi w grę? Walczyłeś z tym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted October 28, 2018 Share Posted October 28, 2018 Wymiana na nowe... 800 czy 900 pln. Na razie myślę o tym. Dziś pozbyłem się skrzypienia w klapie i to jest 2 najgorszy łomot w aucie i trochę mnie wkurza Jeszcze poszukam na jakiś forach, może jest coś co można zrobić Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lawnoweman Posted October 29, 2018 Share Posted October 29, 2018 A jestes pewny ze przod?W aucie sie niesie dzwiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Garbaty Posted October 29, 2018 Author Share Posted October 29, 2018 Lawnoweman, tak - na 100% przód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaceknie Posted October 29, 2018 Share Posted October 29, 2018 19 godzin temu, coocer napisał: Wymiana na nowe... 800 czy 900 pln. Na razie myślę o tym. Dziś pozbyłem się skrzypienia w klapie i to jest 2 najgorszy łomot w aucie i trochę mnie wkurza Jeszcze poszukam na jakiś forach, może jest coś co można zrobić Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka Pochwal się jak tego dokonałeś, mnie też tylna klapa wnerwia i coś bym z nią zrobił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted October 29, 2018 Share Posted October 29, 2018 U mnie wyrobiły się gąbki na tylnej pokrywie. Te które są na takich białych plastikach. Nie miałem nic innego więc dałem na razie gąbkę tapicerską. Dzięki temu plastik łapie dystans do szyby i jest w końcu cicho.Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonard17 Posted October 29, 2018 Share Posted October 29, 2018 Może trzeba rozebrać zaciski i solidnie wyczyścić prowadnice a potem nasmarować najlepiej smarem miedziowym, ja tak zrobiłem i inna bajka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Garbaty Posted October 30, 2018 Author Share Posted October 30, 2018 Tak, czyszczenie i smarowanie prowadnic mam w planach na weekend. Wymiana na nowe to ostateczność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaceknie Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 21 godzin temu, jaceknie napisał: Pochwal się jak tego dokonałeś, mnie też tylna klapa wnerwia i coś bym z nią zrobił. 21 godzin temu, coocer napisał: U mnie wyrobiły się gąbki na tylnej pokrywie. Te które są na takich białych plastikach. Nie miałem nic innego więc dałem na razie gąbkę tapicerską. Dzięki temu plastik łapie dystans do szyby i jest w końcu cicho. Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka Dzieki, muszę rozebrać w takim razie u siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miałki Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 W dniu 28.10.2018 o 20:21, Garbaty napisał: Czy to może być przyczyna zużytych tarcz hamulcowych? Czy może coś z zaciskiem się dzieje? Miał ktoś z Was taki przypadek? Ja miałem takie buczenie właśnie przy zużytych tarczach. Buczenie ustawało po naciśnięciu hamulca i po tem po chwili pojawiało sìę znowu. Wymieniłem tarcze. To zozwiązało problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.