aflinta Posted October 9, 2018 Share Posted October 9, 2018 W dniu 9.10.2018 o 18:40, Andrzej Rosenkiewicz napisał: Dzień dobry. Czy istnieje możliwość zdalnego uruchamiania silnika w Subaru XV II 2018? Wiem, że na rynku amerykanskim istnieje opcjonalny specjalny pilot do tego zadania. W innych modelach Subaru, można to robić z oryginalnego kluczyka, lub też za pomocą smartphona. Szukałem na forum i znalazłem tylko o starszych modelach. Łączę pozdrowienia. @Andrzej Rosenkiewicz u nas ta funkcja jest niedostępna, bo nasze prawo zabrania czegoś takiego: art. 60 ust. 2 ustawy — prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2017 r. poz. 1260)Zabrania się kierującemu:1) oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu; (…)3) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiger Posted October 9, 2018 Share Posted October 9, 2018 34 minuty temu, aflinta napisał: 1) oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu; (…) Gdzie napisał, że chce się oddalić od pojazdu "jak silnik jest w ruchu"? Jak prędzej przy nim nie był (odpalając zdalnie), to chyba mógł się nawet do niego przybliżyć podczas tego, "gdy silnik jest ruchu" oczywiście idąc w stronę pojazdu po tym zdalnym odpaleniu.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted October 9, 2018 Author Share Posted October 9, 2018 Po co skupiać się na punkcie pierwszym, skoro trzeci pokrywa większość przypadków? No chyba, że ktoś mieszka poza terenem zabudowanym.... ale to mniejszość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpassent Posted October 10, 2018 Share Posted October 10, 2018 12 godzin temu, aflinta napisał: trzeci pokrywa większość przypadków? Jak w takim razie Volvo dostało homologacje i spokojnie sprzedaje samochody z takim systemem (Remote Start, cześć systemu Volvo On Call)? Rozumiem, że nie wolno mi tego używać. Ale ten przepis nie zabrania chyba (w świetle poprzedniego zdania) sprzedawać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiger Posted October 10, 2018 Share Posted October 10, 2018 15 godzin temu, aflinta napisał: Po co skupiać się na punkcie pierwszym, skoro trzeci pokrywa większość przypadków? No chyba, że ktoś mieszka poza terenem zabudowanym.... ale to mniejszość. jak to się niby ma do tego, że piszesz: 17 godzin temu, aflinta napisał: bo nasze prawo zabrania czegoś takiego: to zabrania czy nie? mamy prawo dla większości czy dla wszystkich - jak możesz takie rzeczy wypisywać? poza tym jak się ma prawo ruchu drogowego do auta zaparkowanego na czyimś prywatnym terenie? i od razu dodam, że na tak wielkim, że nikt tego nie widzi ani nie słyszy (choć to pewnie i tak nie ma to znaczenia, bo to nie droga publiczna), zobacz na art 1 ustawy, którą cytujesz...., tylko proszę nie pisz o pkt 2 art. 1 bo w opisywanej sytuacji nie ma to znaczenia... i w ogóle co to za argument, a czy prawo zabrania używania używania antyradaru? zobacz art. 66.4.4. ustawy którą cytujesz, a przecież można go legalnie kupić... idąc dalej, może noża tez nie będę mógł kupić noża bo można nim człowieka zabić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek Posted October 10, 2018 Share Posted October 10, 2018 To nie jest kwestia prawa tylko producenta ktoremu tradycyjnie nie chce sie wprowadzac bajerow w EU. Nowe BMW serii 7 mozna bez problemu odpalic z kluczyka i wykonywac drobne poprawki parkingowe. SIP oferowal kiedys turbotimery ktore tez lapaly sie pod ten zacytowany wyzej przepis.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted October 11, 2018 Author Share Posted October 11, 2018 15 godzin temu, Tiger napisał: to zabrania czy nie? mamy prawo dla większości czy dla wszystkich - jak możesz takie rzeczy wypisywać? OK, faktycznie źle to przekazałem. Sprzedaż nie jest zabroniona, prawo jednak dosyć mocno ogranicza użycie tego sprzętu - nie każde Subaru parkuje na terenie prywatnym, wiele terenów prywatnych w miastach (części wspólnot) mają ustanowione strefy ruchu. Często ten kto ma teren prywatny, który nie jest strefą ruchu, trzyma i tak auto w garażu, więc przydatność mała. To już lepiej zainwestować w jakiś podgrzewacz + nadmuch. Co do tego kogo obowiązuje u nas prawo, to faktycznie uważam, że tylko większość a nie wszystkich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mechanik Posted October 11, 2018 Share Posted October 11, 2018 14 godzin temu, Lisek napisał: To nie jest kwestia prawa tylko producenta ktoremu tradycyjnie nie chce sie wprowadzac bajerow w EU. Nowe BMW serii 7 mozna bez problemu odpalic z kluczyka i wykonywac drobne poprawki parkingowe. SIP oferowal kiedys turbotimery ktore tez lapaly sie pod ten zacytowany wyzej przepis.... Zgadzam się z Tobą. Na tej samej zasadzie w Foresterach sprzedawanych w EU nie ma regulacji podparcia odcinka lędźwiowego w fotelu kierownicy. Nie ma i już. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rombu Posted October 11, 2018 Share Posted October 11, 2018 1 godzinę temu, aflinta napisał: nie każde Subaru parkuje na terenie prywatnym Ale niektórzy parkują. Więc dlaczego nie mieliby mieć tej funkcji ? Jak zaparkują na drodze publicznej , to znając prawo , nie będą jej używali. Dlaczego od razu pozbawiać kogoś czegoś, bo : " w przyszłości mogą zrobić coś głupiego, coś niezgodnego z prawem..." A jakby tu było przedszkole w przyszłości .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Rosenkiewicz Posted October 13, 2018 Share Posted October 13, 2018 Znalazłem pilota do zdalnego uruchamiania. Cena nie mała, ale i tak niższa niż oficjalna. Ciekawe, czy z naszymi XV II można je sparować. https://www.subarupartsforyou.com/oem-parts/subaru-remote-engine-starter-kit-for-keyed-ignition-car-h001sfl101?c=Zz1lbGVjdHJvbmljcyZzPXJlbW90ZS1zdGFydCZsPTEmbj1TZWFyY2ggUmVzdWx0cyZhPXN1YmFydSZvPWNyb3NzdHJlayZ5PTIwMTgmdD1wcmVtaXVtJmU9Mi0wbC1oNC1nYXM%3D Link to comment Share on other sites More sharing options...
radnor Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 Miałem taki bajer w hondzie z 10 lat temu. Fajne zimą, do czasu aż szanowna druga połówka zostawiła samochód na biegu i musiałem sąsiadowi zderzak wymieniać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmlody Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 5 godzin temu, radnor napisał: Miałem taki bajer w hondzie z 10 lat temu. Fajne zimą, do czasu aż szanowna druga połówka zostawiła samochód na biegu i musiałem sąsiadowi zderzak wymieniać. Przeciez sie to podpina pod czujnik w skrzyni żeby nie dzialalo na biegu Link to comment Share on other sites More sharing options...
radnor Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 1 godzinę temu, pmlody napisał: Przeciez sie to podpina pod czujnik w skrzyni żeby nie dzialalo na biegu No teraz to ja to wiem. Kupiłem już tak z uruchamianiem zdalnym jako funkcją alarmu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hak64 Posted October 15, 2018 Share Posted October 15, 2018 Nad czy Wy debatujecie? Równie dobrze można by karać za otwieranie auta z użyciem pilota, można by to bowiem zakwalifikować, jako naruszenie obowiązku zabezpieczenia pojazdu przed uruchomieniem przez osobę nieuprawnioną ( art. 46 ust. 5 ustawy prd). Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted October 15, 2018 Author Share Posted October 15, 2018 Godzinę temu, hak64 napisał: Nad czy Wy debatujecie? Równie dobrze można by karać za otwieranie auta z użyciem pilota, można by to bowiem zakwalifikować, jako naruszenie obowiązku zabezpieczenia pojazdu przed uruchomieniem przez osobę nieuprawnioną ( art. 46 ust. 5 ustawy prd). Ale wtedy jesteś w pobliżu Jak auto jest otwarte to jego uruchomienie przez osobę przypadkową dalej może być utrudnione bez kluczyka w pobliżu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hak64 Posted October 15, 2018 Share Posted October 15, 2018 6 godzin temu, aflinta napisał: jesteś w pobliżu Możesz podać tę wartość w metrach. A jak jestem za rogiem, albo dopiero kończę się golić i w dodatku szukam łyżki do butów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted October 15, 2018 Author Share Posted October 15, 2018 2 godziny temu, hak64 napisał: Możesz podać tę wartość w metrach. Możesz sam znaleźć, sprawdzając zasięg kluczyka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted October 16, 2018 Share Posted October 16, 2018 Oglądaliście "Kler"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Rosenkiewicz Posted October 16, 2018 Share Posted October 16, 2018 W dniu 15.10.2018 o 22:00, aflinta napisał: Możesz sam znaleźć, sprawdzając zasięg kluczyka Przykro to stwierdzić, ale zniszczyłeś ten wątek tymi swoimi aspektami prawnymi. Trudno powiedziec o co Ci chodzi. Nie gniewaj się, ale myślałem, że czegoś się dowiem odnośnie możliwości technicznych i kompatybilności. Jestem tu nowy i naiwnie myślałem, że pytanie do działu technicznego doczeka się merytorycznej odpowiedzi w temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted October 17, 2018 Author Share Posted October 17, 2018 @Andrzej Rosenkiewicz zanim kogoś o coś posądzisz, to sprawdź stan faktyczny: Pytania do działu technicznego to nie miejsce na luźną dyskusję, dlatego reszta została wydzielona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.