Jump to content

Forek SF - falowanie obrotów


Buchal
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim :) Pacjent forek sf 2.0 turbo. Od jakiegoś czasu silnik bardzo brzydko pracuje podczas pierwszego odpalenia na zimnym rano. Wchodzi na ssanie na 1500 obr/min po czym w sekunde spada do 700 obr/min, nastepnie znowu do 1500 i tak w kółko faluje przez minutę. Po rozgrzaniu do teperatury pracy pracuje bez zarzutu, oprócz faktu, że czasem na ciepłym trzyma 900 obr a czasem 700. Pomyślałem, że silniczek krokowy, więc nabyłem używany, zmieniłem, wyczyściłem kostkę bo była trochę zaśniedziała. Niestety nie pomogło. Przy okazji od razu napiszę, że świece, przewody, filtr paliwa są nowe.  Jakieś wskazówki gdzie mógłbym szukać przyczyny i co posprawdzać?:)

Link to comment
Share on other sites

Mały update. Wymieniłem czujnik temp. płynu - niestety nie pomogło. Ktoś ma jakieś pomysły? Czy cewka może dawać takie objawy? Czujnik położenia wału ? W dolocie jest chyba czujnik temp. powietrza może to jego wina? Będę wdzięczny za jakiś trop ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja bym jednak stawial na krokowy. Albo jego uszczelka..... jak masz stary wyjety to rozbierz go konkretnie i przeczysc egr cleaner'em albo jakims plynem do zaciskow itp (tylko nie wd40 bo moga gumowe elementy popuchnac). Czesto uszczelka krokowego wylazi z rowka albo sie uszczerbia itp itd.

Albo ludzie wstawiaja je na jakies silikony....

Link to comment
Share on other sites

Krokowy wyjęty, przeczyszczony, dałem nowy oring. Pod komputerem pokazuje, że działa bo zmieniają się stopnie jego wychylenia. Zastanawiam się nad przepływomierzem. Czujniki położenia wałka i wału raczej odpadaja bo komputer pokazuje, że działają (sygnał co chwile pulsuje właczony/wyłaczony). Strasznie upierdliwe te obroty. Dodatkowo dzisiaj kiedy zrobiło się chłodniej odniosłem wrażenie, że boost jest jakby troche później i lekko szarpie kiedy turbina się rozpędza.

Link to comment
Share on other sites

Podmien na chwile przeplywke od kogos z forum z okolicy i jeden element bedziesz mial jasne :) moze uklad jakies lewe powietrze lapie?

Edited by klev
Link to comment
Share on other sites

W dniu 25.08.2018 o 13:43, klev napisał:

Podmien na chwile przeplywke od kogos z forum z okolicy i jeden element bedziesz mial jasne :) moze uklad jakies lewe powietrze lapie?

Lewe powietrze odpada. Posprawdzałem każdy wężyk a na dodatek wypsikałem puszkę plaka( sprawdzając czy zafaluje na obrotach ale nawet nie drgnął) żeby mieć pewność :). Podmiana przepływki to chyba faktycznie najmądrzejsze co mogę zrobić na ten moment. 

Link to comment
Share on other sites

A nie jest tak że jak odepniesz przeplywke to on i tak odpali. Przyjmie sobie jakieś zapisane wartości przypływu powietrza zależnie od obrotów, obciążenia itp?

Wysłane z mojego M2mini przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...