Jump to content

Hałas przy skręcaniu w WRXie

osamakiller

Recommended Posts

Cześć, jak w temacie problem pojawia się w trakcie skręcania w prawo przy prędkości od 70km/h. Przy 90 wystarczy drobny ruch kierownicy w prawo i samochód dostaje okropnych wibracji, jakbym jechał po tarce trrrrrrrrrrrrryyyy. Zamieniłem półosie miejscami ale nic się nie zmieniło wiec przegóby chyba ok. Koła zamieniałem miejscami ale też nic się nie zmieniło.Jakieś pomysły?????

18 godzin temu, cybel napisał:

Piasty i łożyska do kontroli.Pedał hamulca po kilku skrętach lewo,prawo czasem lekko nie wpada?

Nic takiego nie zaobserwowałem, o co dokładnie chodzi z tym wpadającym pedałem hamulca?

Godzinę temu, DAYCO napisał:

Ale to dotyczyło chyba tylko Sti a nie Wrx-a

Dotyczy to każdego auta z uszkodzonymi łożyskami czy piastami.;)

2 godziny temu, osamakiller napisał:

o co dokładnie chodzi z tym wpadającym pedałem hamulca?

Luz na łożyskach,piaście powoduje przy skrętach odsuwanie klocków hamulcowych od tarczy,stąd trzeba mocniej dępnąć przy hamowaniu.Uszkodzona piasta i łożysko potrafią pod obciążeniem terkotać czy powodować wibracje.

Ok, jesteś trzecią osobą która sugeruje łożysko bądź piastę;) A z racji że u mnie zintegrowane do wymiany pójdzie cały komplet. Mam jeszcze taki pomysł żeby zamienić łożysko z piastą miejscami - lewa z prawą , jeśli zacznie terkolić przy skręcie w lewo będę miał 100% że to na pewno to:) Taki szkwany plan. Dzięki za sugestie, po urlopie biorę się do roboty.

Podłączę się pod temat.
U mnie coś zaczęło bzyczeć w prawym przednim kole podczas skręcania w lewo. Dźwięk ten przypomina kręcenie grzechotką i występuje jedynie przy skręcaniu w lewo, podczas powolnej jazdy.
Podnosiłem auto na podnośniku, skręcałem koła w lewo, kręciłem nimi, ale dźwięk ten się nie pojawiał. Występuje jedynie gdy auto jest na ziemi.
Ktoś ma jakiś pomysł?

Edited by szemrany