Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'zrób to sam'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • FORA OGÓLNE
    • Forum Subaru
    • Forum Techniczne
    • Spotkania Forumowe
    • Subariady
    • Nasze podróże
    • Konkursy Subaru
  • SUBARU IMPORT POLSKA
    • Pytania do Dyrekcji
    • Pytania do Działu Technicznego
    • Sklep Internetowy Subaru
    • Części i akcesoria
  • POMOC
    • Q&A Ogólne

Categories

  • Nasze podróże
  • Nasze spotkania
  • Nasze testy

Calendars

  • Kalendarz SIP
  • Kalendarz Forum
  • Spoty forumowe
  • Pojeżdżawki Forumowe

Categories

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Skype


Website URL


Skąd


Zainteresowania

Found 3 results

  1. Od pewnego czasu podświetlenie wyłącznika tylnych świateł przeciwmgielnych działało kiedy miało na to ochotę. Jako że nie lubię, gdy coś nie działa, to przeszukałem zasoby internetu pod kątem przywrócenia poprawności działania podświetlenia. Potrzebne części: - żarówki 12-14V 50mA (całoszklane, miniaturowe, 3x8mm). Koszt około 1-1,5zł za sztukę. Jest też możliwość zakupu kompletnych (z oprawkami) diod kolorowych, koszt około 5zł za sztukę, niestety nie znalazłem pomarańczowej. Uwagi: - nie działała mi tylko jedna żarówka. Przy okazji sprawdzania wyciągnąłem też drugi wyłącznik, po czym w nim też przestała mi działać - zapewne z racji wieku wstrząs jej zaszkodził. Zatem lepiej przygotować się na wymianę wszystkich. - zakup zielonych żarówek nie wydaje się być dobrym pomysłem, niestety świecą nieco innym kolorem niż oryginalne (białe z zielonymi kapturkami). - nowe żarówki są odrobinę dłuższe od starych. Bez kapturków pasują, nie sprawdzałem z kapturkami, jest możliwość, że będą zaczepiały o elementy pracujące wyłącznika 1. Wyciągnięcie wyłączników: - w celu ułatwienia zadania sugeruję wyciągnięcie szerokiej zaślepki pod wyłącznikami. Wystarczy ją lekko podważyć czymś płaskim. - należy dosyć mocno podważyć/pociągnąć wyłącznik w górę, wyskoczy z dolnego zaczepu. Zrobiłem to po prostu palcem, bez użycia dodatkowych narzędzi. - uważając, by nie wcisnąć go z powrotem, podważamy go od góry, powinien wypiąć się z górnego zaczepu. Powyższe robimy używając stosunkowo dużo siły, wyłączniki są solidne, nic się nie powinno uszkodzić. 2. Wypięcie kostek z przewodami - wąskim śrubokrętem wciskamy delikatnie zatrzask kostki. Powinna się dosyć lekko wypiąć ze złącza. 3. Usunięcie starych żarówek - dostęp do żarówek jest możliwy bez rozbierania całego wyłącznika - płaskim śrubokrętem wykręcamy żarówkę, przekręcamy o około 1/4 obrotu - żarówki siedzą w takich jakby oprawkach. Ostrym narzędziem odginamy przewody i wysuwamy żarówkę z oprawki. - wkładamy nową żarówkę, odpowiednio prowadzimy przewody w "oprawce" i odcinamy końce 4. Montaż - nowe żarówki z oprawkami wkładamy i wkręcamy - wyłączniki podłączamy pod kostki i wciskamy na swoje miejsca 5. Efekt końcowy. Niestety nie jestem za bardzo zadowolony ze świecenia zielonych żarówek. Nie wiem, czym to jest spowodowane, czy po prostu są one mniej zielone niż być powinny, czy też tym, że żarówki są na 12V i praca pod 14V powoduje jaśniejsze ich świecenie i w efekcie przewagę koloru żółtego nad zielonym. Środkowy wyłącznik ma oryginalne podświetlenie:
  2. Hejka, wiem wiem że TTTM. Ktoś dobrze określił klimę w OBK BP mianem "przeciągowej". Ale może ktoś już to rozgryzł i mu ciepło w papcie zimą a mi nie. U mnie silnik szybko się rozgrzewa, nadmuch AUTO 20 st. C i ustawiony na stopy, ze środkowych kratek co ich się nie da zamknąć przyjemnie grzeje mi prawą dłoń. Lewą grzeje mniej bo mogłem to sobie przymknąłem w nadziei że poczuję coś na stopach. A tu prawie nic, coś tam ręką mogę wyczuć że delikatnie powiewa w miejscu gdzie kończy się jasna tapicerka. No ale w stopy w eleganckich butach zimnoooo. Można coś poradzić ustawić lepiej?
  3. Objawy: - światła i podświetlenie gasną przy ruszaniu przełącznikiem zespolonym po lewej stronie kierownicy Przyczyna: - brudne i słabo stykające blaszki przełącznika Naprawa: 1. Zdejmujemy przełącznik z kolumny kierownicy (3 wkręty i 4 zatrzaski obudowy, dalej 2 wkręty do zdjęcia przełącznika) 2. Zdejmujemy dekielek z końcówki przełącznika, wystarczy delikatnie podważyć czymś cienkim. 3. Lekko podważamy zaczepy końcówki dźwigni z dwóch stron. Należy je odgiąć z ich boków, nie z góry (z góry nie ma za bardzo dojścia). 4. Ściągamy końcówkę, powinna zejść bez żadnego problemu. Po zdjęciu czyścimy wszystko ze starego smaru i brudu, który przez lata się tam dostał. Ja dodatkowo podgiąłem lekko te sprężynujące styki. Na powyższych fotkach wszystko jest już wyczyszczone, brakuje tylko smaru. Po dokładnym przyjrzeniu się widać, że miejsca styków są lekko wypalone lub wytarte. Dlatego też podgiąłem blaszki by poprawić styk. 5. Składamy wszystko do kupy. Ważne, by po nałożeniu końcówki wcisnąć zatrzaski na ich miejsce - po prostu należy je docisnąć by po kliknięciu uniemożliwiły łatwe ściągnięcie końcówki. Na poniższym zdjęciu zatrzaski nie są wciśnięte na swoje miejsce, słabo to niestety widać. 6. Na koniec kapselek i wszystko powinno działać. Nie sprawdzałem tego na samochodzie, gdyż wcześniej zamontowałem inny używany przełącznik. Jednak krótka zabawa miernikiem pokazała, że zniknął wpływ poruszania dźwignią na ciągłość obwodu.
×
×
  • Create New...