Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'odpalanie'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • FORA OGÓLNE
    • Forum Subaru
    • Forum Techniczne
    • Spotkania Forumowe
    • Subariady
    • Nasze podróże
    • Konkursy Subaru
  • SUBARU IMPORT POLSKA
    • Pytania do Dyrekcji
    • Pytania do Działu Technicznego
    • Sklep Internetowy Subaru
    • Części i akcesoria
  • POMOC
    • Q&A Ogólne

Categories

  • Nasze podróże
  • Nasze spotkania
  • Nasze testy

Calendars

  • Kalendarz SIP
  • Kalendarz Forum
  • Spoty forumowe
  • Pojeżdżawki Forumowe

Categories

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Skype


Website URL


Skąd


Zainteresowania

Found 3 results

  1. Mam taki problem z odpalaniem w forku 2.0 dohc '07, przebieg 218k km: trzeba 2-3 razy przekręcić kluczyk żeby odpalił, za 1-2 razem jak zaskoczy to telepnie i gaśnie Błędów nie ma, check się nie świeci, Na ciepłym pali, na zimnym rano też. Sytuacja występuje po kilku godz. po zgaszeniu nagrzanego silnika, przeważnie w temp. otoczenia 10-12C, na mrozie ok, jak upał też ok. Bez znaczenia czy jechałem na bezynie czy lpg . znalazłem ten wątek , ale stary i bez finału https://forum.subaru.pl/topic/24996-odpalanie-forestera/ --- Akku ma rok, fi
  2. Witam Was. Po przeszukaniu zakątków naszego forum znalazłem co najmniej kilka wątków które poniekąd i tylko na pierwszy rzut oka są podobne do mojego problemu ale tylko PONIEKĄD i żaden nie odpowiada na moje pytanie dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy temat, a może akurat ktoś z Was miał z czymś takim do czynienia lub podpowie mi gdzie i czego szukać dalej. Już piszę o co chodzi. Sprawa wygląda tak - pacjent to Impreza GT AWD GF8 MY99 218 KM - po nocy czy jakimś dłuższym postoju wchodzę do auta i chcąc je odpalić wkładam kluczyk do stacyjki, przekręcam go do pozycji zapaleni
  3. Witam, szukałem i nie znalazłem odpowiedzi, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Zastanawiam się jaki wpływ ma odpalanie auta przy włączonych światłach na żarniki i przetwornice, ogólnie na oświetlenie ksenonowe w naszych SUBARU (i nie tylko). Dla akumulatora na pewno się to wiąże z większym poborem prądu, ale przy sprawnej baterii i działającym alternatorze, myślę że to nie problem i akumulator się doładuje, a 580A prądu rozruchowego wystarczy by zaspokoić potrzeby rozrusznika i oświetlenia w jednym momencie. Ale co z ksenonami? Szkodzi im to? Czy można bezpiecznie odpalać i nie ma
×
×
  • Create New...