Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'gt gc'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • FORA OGÓLNE
    • Forum Subaru
    • Forum Techniczne
    • Spotkania Forumowe
    • Subariady
    • Nasze podróże
    • Konkursy Subaru
  • SUBARU IMPORT POLSKA
    • Pytania do Dyrekcji
    • Pytania do Działu Technicznego
    • Sklep Internetowy Subaru
    • Części i akcesoria
  • POMOC
    • Q&A Ogólne

Categories

  • Nasze podróże
  • Nasze spotkania
  • Nasze testy

Calendars

  • Kalendarz SIP
  • Kalendarz Forum
  • Spoty forumowe
  • Pojeżdżawki Forumowe

Categories

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Skype


Website URL


Skąd


Zainteresowania

Found 1 result

  1. WItam, mam problem ze swoją imprezką 98. Turbo ładuje tylko do 0.5 bara, wcześniej ładowała ok. 1 bara. Wydech mam przelotowy. Jak już zdążyłem się zorientować jest to temat rzeka. Pierwsze co zrobiłem to wraz z kolegą Jaco46VR usunęliśmy MBC, wymieniliśmy wszystkie wężyki od turbo na nowe. Błędów w tym czasie nie wyrzucało żadnych. Przewijając forum natrafiłem na informację, że najczęściej w takich przypadkach winny jest czujnik spalania stukowego. Miałem pod ręką stary (niby w pełni sprawny) czujnik, podmieniłem go no i pojawił się błąd 22. Aktualnie czujnik przykręcony jest do skrzyni oczywiście chwilowo, kontrolka CE zgasła, (problem z doładowniem się nie rozwiązał) jedynie po złączeniu czarnych kostek pod deską wymruguje błąd 22, czy ten błąd został zapisany w pamięci i można go skasować w jakiś sposób? Tak wiem, powinienem od razu zamówić nowy czujnik i sie nie zastanawiać, ale wolę najpierw się upewnić czy to tam szukać przyczyny, skoro czujnik przykręcony do skrzyni nie spowodował poprawy w doładowaniu. Dodatkowo byłem na dwóch diagnostykach, w jednym przypadku mechanik nie miał w bazie GT'ka więc podłaczył się jako z Legacy i wyszło: czujnik temperatury powietrza dolotowego i czujnik A położenia wału korbowego. Nie wiem dlaczego, ale przy kolejnych próbach nie pokazywało już czujnika położenia wału. W każdym razie, czy bląd nr. 1 to będzie przepływka? Dodam że jakoś tydzień później znów byłem na diagnostyce, tym razem jedynie udało się zczytać błędy i odziwo nie wyświetliło mi tych błędów co były wcześniej a jedynie: obwód czujnika przyspieszenia wzdłużnego- sygnał poza zakresem. Może ktos z tym kiedyś walczył i ma jakiś pomysł? Pozdro
×
×
  • Create New...