Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'check'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • FORA OGÓLNE
    • Forum Subaru
    • Forum Techniczne
    • Spotkania Forumowe
    • Subariady
    • Nasze podróże
    • Konkursy Subaru
  • SUBARU IMPORT POLSKA
    • Pytania do Dyrekcji
    • Pytania do Działu Technicznego
    • Sklep Internetowy Subaru
    • Części i akcesoria
  • POMOC
    • Q&A Ogólne

Categories

  • Nasze podróże
  • Nasze spotkania
  • Nasze testy

Calendars

  • Kalendarz SIP
  • Kalendarz Forum
  • Spoty forumowe
  • Pojeżdżawki Forumowe

Categories

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Skype


Website URL


Skąd


Zainteresowania

Found 4 results

  1. Taka sytuacja... Problemy z uruchomieniem, słaba bateria (akumulator już kilku letni) Sprawdzam prąd ładowania - 12,7V. (żadnych błędów) Cóż, demontaż alternatora - regeneracja. Przy okazji, wymiana baterii na nową. Montaż, uruchomienie i.... check. Sprawdzam ładowanie, 12,9V-13,2V Coś jednak jest nie tak. W wolnej chwili podjechałem do zakładu gdzie przeprowadzali regenerację alternatora, kasowanie błędu (nie pamiętam kodu, coś ze zwarciem do masy) Po rozpięciu jednego z obiegów na wtyczce, ładowanie książkowe ale wciąż świeci check.
  2. Witam, jeszcze w tym miesiącu moje Subaru Outback 2011 2.0D oddałem w ręce ASO celem przeprowadzenia akcji serwisowej. Okazało się, że auto kwalifikowało się do wymiany siłownika hamulca postojowego. Oprócz tego pojazd został sprawdzony pod kątem technicznym i wszystko było ok. Nagle ni stąd, ni zowąd po odpaleniu auta ku memu zaskoczeniu na tablicy rozdzielczej pokazały się następujące trzy kontrolki: check engine, kontrola trakcji, czujnik hamulca postojowego. Błędy zostały skasowane przez zaprzyjaźnionego mechanika, jednak po jednym dniu pojawiły się ponownie. Auto j
  3. Dobry wieczór, po uporaniu się z dokuczliwym i niewdzięcznym czujnikiem prędkości skrzyni, (arch dla ciekawych przygód:), dziś nadszedł czas na kolejną przypadłość. Podczas trasy wywaliło mi "choinkę". Skrzynia weszła w tryb awaryjny. Auto jechało normalnie, no prawie normalnie. Automat strasznie przeciągał biegi, do ok 4,5 tys obrotów. 5 biegu nie udało mi się wrzucić mimo usilnych prób (6 tys obrotów, 190 km/h). Nie męczyłem dalej, jechałem 130 (3.5 - 4 tys obrotów). Od razu po powrocie zajechałem do mechanika, wyczytał następujący błąd: Prędkość turbiny włączani
  4. Witam. Od pol roku jezdże Impreza 2010 rok 1,5 lpg.Od tygodnia swieci mi check,cruise oraz kontrolka kontroli trakcji.Sprawdzilem wszystkie polaczenia powietrza.Nie znam zadnego dobrego elektryka w okolicy.Dowiedzialem sie jedynie ze jest blad p0171 i nie mozna go skasowac. Kto mi podpowie co moge sprawdzic?Mozliwosci jest wiele z tego co czytalem. Moze jakies konkrety??
×
×
  • Create New...