Jump to content

Krzysztof Burbo

Nowy
  • Posts

    32
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Gender
    mężczyzna
  • Skąd
    Olsztyn
  • Auto
    Subaru Impreza GF 2.0 N/A

Recent Profile Visitors

611 profile views

Krzysztof Burbo's Achievements

..:: Świeżynka ::..

..:: Świeżynka ::.. (1/13)

2

Reputation

  1. Udało mi się zdiagnozować w jakim kierunku iść. Pierw padło na padnięty wtrysk ponieważ po odpięciu jednego z wtrysków po niedługim czasie auto przestało lać paliwo na gazie i zaczął chodzić równo oraz przestał kopcić, natomiast podmieniłem na inny sprawny wtryskiwacz i objaw jest ten sam. Na benzynie też go zalewa. Czy aby możliwe, że jest jakiś problem z instalacją elektryczną bądź z samym sterownikiem który podaje cały czas napięcie na cewkę wtryskiwacza?
  2. Tak jest to realne aby podawał oba paliwa. Jeśli uszkodzeniu ulegnie sterownik LPG. Zakręć LPG na butli i wtedy pojezdzij. Ale za bogata mieszkanka raczej dymi na czarno. Na biało leci gdy do komory spalania dostaje się płyn chłodniczy. Zobacz czy nie ubywa płynu z chłodnicy. Świece zostały zmienione, gaz odłączony i pomimo odpalania go na samej benzynie silnik nadal kulał oraz znacząco kopcił po dodaniu gazu a obroty były nieco zwiększone i na zimnym trzymał ponad 2tys a po rozgrzaniu nadal było ponad 1tys obr. Płyn chłodniczy trzyma taki poziom jak zawsze. Sprawdzałem zegarem ciśnienie na poszczególnych cylindrach i na trzech wynosiło ono około 12 barów natomiast na jednym 8.5bara. Niepokoi mnie trochę niższe ciśnienie na tym jednym cylindrze ale auto jeździło kilka dni bez większych problemów i aż ciężko mi uwierzyć, że tak nagle z dnia na dzień powstał problem. Dodatkowo spiąłem czarne kostki pod kierownicą i check wymigał mi błąd 22 oraz błąd 24 i według tego co udało mi się wyszukać w internecie wskazują one na problem z czujnikiem spalania stukowego i problem z zaworem regulacji powietrza biegu jałowego.
  3. Witam, dzisiaj rano po odpaleniu subarynki pierw zadymiła na biało z wydechu potem zaczęła delikatnie kuleć. Po trasie 15km myślałem że może się coś poprawi ale niestety kopcenie nie zniknęło a auto dalej trochę kuleje i nie ma mocy. Check standardowo poświęcił trochę na zimnym silniku i zgasł później. Niepokoi mnie jedna rzecz a mianowicie zauważyłem, że podczas tej niedługiej trasy ubyło mi benzyny w takiej dość sporej ilości jakbym jechał na benzynie mimo, że auto jechało na gazie. Nigdy wcześniej nie było takiej sytuacji. Od czego zacząć bo rozumiem, że zapewne od sprawdzenia świec? Możliwe i realne jest żeby silnik mógł chodzić na obu paliwach? Pozdrawiam
  4. Problem prawdopodobnie się rozwiązał, próbowałem odpiąć przeplywomierz, sprawdzałem iskre, przewody WN i finalnie udało się odpalić na hol. Auto chodzi już kilka dni odpala na mrozie i żadnych problemów z odpalniem póki co nie ma. Podejrzewam, że był tak zalany tymi wszystkimi próbami odpalenia, że obroty z rozrusznika były za słabe do odpalenia.
  5. Ciśnienie zmierzyłem za filtrem paliwa i jest około 5bar więc napewno jest różnica. Przewodów paliwowych jeszcze niesprawdzałem.
  6. Witam, wszystko zaczęło się gdy na benzynie auto zaczęło przerywać i początkowo więcej niż 4tys obr się nie kręciło. Po kilku dniach ledwo 3.5tys obr i postanowiłem, że należy wymienić filtr paliwa i tak zrobiłem. Przez chwilę było dobrze lub mi się tak wydawało bo częściej używam lpg niż benzyny. Po kilkudziesięciu zrobionych kilometrach problem znowu powrócił ale miałem problem z odpaleniem, pierw zapalał i gasł po jakiś 20/30sekundach, potem już kompletnie go nie mogłem odpalić. Ciśnienie paliwa zmierzone-ledwo 1bar. Wymieniłem pompę paliwa i problem z odpaleniem nadal jest, za nic go nie można odpalić. Dodam, że jeszcze gdy ledwo ale chodził to gdy przeskoczył już na gaz po kilku minutach to wkręcał się w obroty jak powinien.
  7. Generalnie przypadek strasznie dziwny bo niby wszystko wymienione z tyłu z układu amortyzacji wraz ze sprężynami a tu takie skrzywienia. Zastanawia mnie bardzo sprężyna przednia lewa. Nie mierzyłem jej prześwitu względem prawego koła ale kilka razy rzuciło mi się w oczy że prześwit tego koła jest jakby niższy niż zwykle. No nic pokombinuje ze sprężynami z przodu bo chyba to może być problemem ale ciekawe czy po takim czasie(kilku miesięcy) wciskania tej jednej sprężyny z tyłu będzie ona potrafiła jeszcze trzymać się tak samo jak prawa strona.
  8. Witam, kilka miesięcy temu gdy zmieniałem amortyzatory i sprężyny z tyłu bo już był tzw. ,,tyłoprzysiad,, tył poszedł w górę lecz zauważyłem po pewnym czasie że jest z lekka krzywo, tzn. prześwit lewego tylnego koła jest względem prawego mniejszy o jakieś 1.5/2cm. Niby nie ma się o co czepiać ale nawet czasem jak z tyłu się dobrze przypatrzy to widać że auto jest lekko przekrzywione co poprostu nie powinno mieć miejsca. Łączniki stabilizatora przedniego zmienione oraz amortyzatory przód, ostatnią opcją o której myślę są sprężyny przednie. Ktoś może miał podobny przypadek bądź wie w czym szukać problemu? Czyżby zestaw amorków od KAYAB-a okazał się trafny i jedna strona trzyma słabiej lub może poprostu przód trzyma z lewej strony słabiej bo czasem też to widać ale to może z powodu tyłu też go wciska Ps. Odrazu dodam, że kielichy zdrowe.
  9. Witam, szukam jakiegoś sprawdzonego i konkretnego sposobu na pozbycie się szumów powietrza wpadającego do wnętrza poprzez szczelinę między szybami bezramkowymi a uszczelkami. Przy +100kmh nie słyszę własnych myśli i jest to strasznie uciążliwe. Praktycznie każda szyba wydaję jakieś odgłosy związane z tym powietrzem.
  10. A są szanse że to przez to że łączniki stabilizatora zwykłe założone zamiast poliuretanu?
  11. Witam, po zmianie zawieszenia z przodu na poliuretanowe (czerwone 80sha) i ustawieniu całej zbieżności wszystko było cacy aczkolwiek jeździłem początkowo tylko i wyłącznie po równych asfaltowych drogach. Po czasie kiedy przyszło mi pojeździć trochę po mniej równych drogach/polnych drogach z zawieszenia dobiegają dziwne odgłosy, tak jakby było wybite mimo że jest nowe. Generalnie jest różnica w twardości między seryjnym zawieszeniem ale aż taka że słychać stuki? Aż cała buda się trzęsie lekko przez to na nierównościach a przednie zawieszenie w pada w pewien sposób rezonans. Czy tak powinno być na czerwonym poliuretanie?
  12. Próbuje odkręcić tą nakrętkę na skrzyni od linki która w dodatku okazała się plastikowa i zbytnio nie chce ruszyć i zaraz chyba pęknie. Udało mi się natomiast sprawdzić to w inny sposób i po odpięciu linki z licznika i wywaleniu jej pod zegary podczas jazdy linka ani drgnie więc na na bank albo linka siedzi albo ze skrzyni niewychodzi napęd na linkę
  13. Witam, z dnia na dzień w mojej GF przestał działać prędkościomierz i zaświecił się check engine, jakby tego było mało zgasła dwa razy przy dojeżdżaniu do świateł. Po spięciu diagnostycznych kostek wywaliło błąd 33 czyli czujnik prędkości. Prędkościomierz mam na lince. Szukałem informacji w necie ale natrafiłem na temat licznika elektrycznego czyli nie mojego. Czy ktoś wie gdzie szukać tego czujnika i jak sprawdzić jego działanie, ew. ile powinien mieć Ohm czy może gdzieś indziej szukać przyczyny? Pozdrawiam
  14. Dzięki za info, w sumie nie pomyślałem że łączniki które już siedzą to mogą być zamienniki. Chyba przystane na opcji łączniki drugie też plastikowe nowe po 40zł za sztuke i wyjdzie mi 80zł za nowe dwa łączniki a nie 120zł dopłaty za same 4 tulejki łącznika które przy okazji mogą okazać się problematyczne w montażu
×
×
  • Create New...