Jump to content

Erbi

Nowy
  • Content Count

    44
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Erbi

  1. Tak, 500, pierwsza kreska. I na benzynie i na gazie. Aktualnie jeżdżę tylko na benzynie. Gaz zakręcony, bezpiecznik wyjęty.
  2. Raczej nie zauważyłem ubywania ani przybywania płynu chłodniczego, poziom oleju też trzymał się odpowiedni, na 10k km dolałem może z 500ml (ale delikatnie filtr oleju był nie dokręcony). Jak dobrze pamiętam, to przy walniętej uszczelce może płyn chłodniczy "bulgotać" przy dodawaniu gazu?
  3. O sondzie lambda nic nie kojarzę, żeby mechanik wspominał. Dam radę jakoś wiarygodnie ją zmierzyć podłączając pod komputer? Czy odłączenie sondy dla testu coś powinno powiedzieć?
  4. Witam, mam problem ze swoją Subaryną (165KM DOHC MY07 EJ20F), auto stało teraz 2 tygodnie u mechanika po tym jak w drodze do pracy na wolnych obrotach zaczął trząś całą budą. W czasie jazdy jest ok, może delikatnie mniej zrywny jest, ale na wolnych obrotach to silnik trzyma 500 RPM i ani krzty więcej, trzęsie jak diabli, jakby pracował na 3 gary. Mechanik sprawdził: - kompresja, w normie, na każdym powyżej 11.5 bara, - luzy zaworowe, takie jak trzeba, - EGR zaślepiony, bo miesiąc przed "akcją" zaczął błędami sypać, - cewki podmienione, nic, - świece mają 5k km, też sprawdzone, - katalizator zapchany nie jest, bo był cały wydech zrzucany, - instalacja gazowa zakręcona, bezpiecznik wypięty (bądź, co bądź instalacja ma 5k km przejechane, gazownik porządny, polecany), - przepustnica i przepływomierz wyczyszczona, zresztą chwile czasu wcześniej sam to robiłem, - rozrząd ma 10k km, ale był sprawdzony, nie jest przestawiony Generalnie skończyły się mechanikowi oraz mi pomysły. Mechanik podsuwa, że może sterownik od instalacji gazowej coś bruździ, postaram się podskoczyć do gazownika i to zweryfikować. Sprawa się ma tak, że poza błędami EGR żaden inny nie występuje... dziś byłem akurat na przeglądzie zaraz jak odebrałem auto, to wyszło, że jest uboga mieszanka. Ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić, pomierzyć? Jest gdzieś jakiś czujnik odpowiedzialny za wolne obroty? Kolejna podpowiedź, ciężko odpala, muszę dodać gazu, bo inaczej kręci, kręci i nic.
  5. Erbi

    LPG w Subaru

    Bez problemu, mój zaufany gazownik również wyciął cały "przód" instalacji i założył nową. Poprzednie umiejscowienie wtrysków gazu było nie do końca najlepsze, więc właśnie stare miejsca zaślepił, a nowe otwory zrobił bezpośrednio przy wtryskach benzynowych. Wszystko działa jak trzeba. Nie ma sensu wymieniać kolektora.
  6. Erbi

    engine type EJ20FLS1LB

    Od siebie dodam, że jeśli się nie mylę to oznaczenie EJ20F oznacza wersje z utwardzonymi gniazdami zaworowymi (literka F na to właśnie bodajże wskazuje).
  7. Panowie, czeka mnie wymiana oleju w AT. Robi gdzieś ktoś w okolicy dynamicznie? Jak nie, to kogoś polecacie?
  8. Erbi

    LPG w Subaru

    To samo zrobiłem, wymieniłem cały przód instalacji. Poprzednia instalacja nic nie zniszczyła ani nie utrudnila. Mój gazownik po prostu zaślepił poprzednie otwory po wtryskach i założył nowe niżej, zaraz przy benzynowych.
  9. Erbi

    LPG w Subaru

    Ja bym wziął STAGA, AC R01 a wtryski obojętnie, raczej zbliżony poziom;)
  10. Erbi

    LPG w Subaru

    Ja tylko dodam, że wczoraj odebrałem kolejne auto u Niego zrobione - jak zawsze pełna profeska;) u mnie jest Qbox i Hany Gold, reduktor został od poprzedniej instalacji Kolteca (zregenerowany)
  11. Erbi

    LPG w Subaru

    Nie specjalnie, może i by się ktoś znalazł ale po skończonej "robocie" ma klienta w poważaniu, ważne ze zapłacone. Lepiej raz na te 10k km przejechać się te 50km w jedna stronę nie zaszkodzi. Ile to będzie? Z 25 może 30 zł? Jak dajesz do założenia to Auto zostawiasz rano albo dzień wcześniej wieczorem, odbierasz na drugi dzień z rana czy tam kiedy Ci pasuje. Ceny jak wszędzie, zresztą Miłosz zawsze proponuje parę wersji cenowych i wskazuje sugerowana przez siebie, co nie zawsze znaczy najdroższą. Na forum LPG jest zresztą szeroko polecany.
  12. Ja Grand Vitara czasem jeżdżę i wiem jak wiatr potrafi zadziałać na taką budę... ale weź pod uwagę ze dzisiaj nieźle wieje ten wiatr także to na pewno tez zrobiło swoje.
  13. Erbi

    LPG w Subaru

    Tak jak leon polecam Lubicz pod Toruniem (zakładam ze mówimy o Miloszu), zresztą sam na dniach tam jadę.
  14. Witam, mam pewną zagwozdkę. Ostatnio w pewnym sensie padła instalacja gazowa (AG SGI) i czekam na wymianę przodu. W związku z czym jeżdżę tylko na benzynie. Zauważyłem, że raz na 100, 50, 20km (różnie) potrafi wyskoczyć błąd P0301 przy jeździe ze stałą prędkością 60-80km/h. Objawy? Odczuwalny spadek mocy, "czkawka". Utrzymuje się to tak z 500-800m i błąd znika, objawy też. Przebieg 165k km. Luzy zaworowe robione były jakieś 10k km temu, rozrząd 1k km, świece wymienione na NGK razem z rozrządem. Olej w silniku 5W30 razem z filtrem wymieniony 10k km temu, zaraz będę znowu wymieniać. Został właściwie olej i filtr w A/T oraz w dyfrach, ale to raczej związku ze sprawą nie ma. Ma ktoś jakiś pomysł od czego to się dzieje? Ostatnio kolektor wyjmowałem, jak wtryski gazu do regeneracji dawałem, może gdzieś przewód od wtrysku/cewek zagiąłem czy coś, ale to w wolnej chwili sprawdzę. Mógłbym mieć ewentualne wątpliwości co do dobrze zrobionej regulacji luzów, bo byłem u tego mechanika pierwszy raz. Ale z drugiej strony problemów z odpalaniem brak - na dotyk, na wolnych obrotach zarówno zimny jak i ciepły chodzi idealnie, nawet nie drgnie, moc jest bez zmian.. nie mam pomysłów już innych. Pozdrawiam
  15. A to i ja się przywitam legacy od pół roku wcześniej toyota i audi
  16. Dzięki bardzo za manuala. Miałem dziś po pracy tam zaglądać, ale wydarzyła się rzecz dziwna.. Rano wsiadłem do auta stojącego w garażu, a moim oczom nagle pokazała się poprawna wartość temperatury. Nic nie robiłem - poza odpinaniem akumulatora wieczorem na parę minut. Nie wiem co jedno ma wspólnego z drugim - ważne, że działa:) To czekam jeszcze na sugestie dotyczące "obrazkowej" części pytania:)
  17. Witam, od jakiegoś czasu walczę z zainstalowaną "fabrycznie" instalacją AG SGI. Prawdopodobnie padły wtryski, postanowiłem wysłać na regeneracje, co wiązało się z zdemontowaniem kolektora całego, bo dojście było popaprane do nich. Trochę czasu zeszło, wtryski wróciły. Zmontowaliśmy "wszystko" i auto działa. Kwestia "wszystko" mnie martwi delikatnie - po zmontowaniu okazuje się, że czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje stale -1'C. Ponowne odpięcie aku nic nie daje. Pytanie brzmi, gdzie to jest podłączone, sam czujnik widzę, że jest przed chłodnicą, ale którędy jego przewód idzie to już nie miałem dziś siły weryfikować. Idzie on gdzieś w okolicach kolektora? Czy po prostu złośliwość rzeczy martwych i akurat szlag go trafił? Inna sprawa - czy poza wizualizacją na wyświetlaczu ma to jakiś wpływ na pracę silnika? Druga sprawa, zastanawia mnie jedna część. Wygląda jak zawór powietrza, w jedną stronę przepuszcza w drugą "nie" - a przynajmniej chyba nie powinien? A zastanawia mnie, bo podczas pracy silnika czasami potrafi zacząć cykać albo "popsikiwać" jakby powietrze spuszczał. Tak ma być? Wcześniej nie słyszałem takiego dźwięku pod maską... Tzn ten "zawór" tak działał jeszcze przed demontażem kolektora. Jak jest walnięty to kaj to dostać? Jak to się profesjonalnie nazywa? Pozdrawiam:)
  18. Witam wszystkich, niedawno zakupiłem Legacy MY07 DOHC 165KM z A/T. Czytam forum od dłuższego czasu, teraz postanowiłem się przywitać
×
×
  • Create New...