Jump to content

fester1986

Użytkownik
  • Content Count

    60
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by fester1986

  1. Witam, Czy zna ktoś jakiś zamiennik rury wlewu paliwa do Imprezy GT? Czy z Forestera z tych samych lat będzie pasować ? Pozdrawiam
  2. Witam, Czy ma znaczenie ułożenie tylnych poduszek amortyzatora w Imprezie GT? Da się je dowolnie obracać i przykręcić - mają dwie wypustki ale czy one mają być wzdłuż auta czy w poprzek tego nie wiem. Pozdrawiam
  3. Witam, przerabiałem temat jakiś czas temu, mam nadzieje że pomoże:
  4. GT służący do codziennej jazdy na oleju VR1 5W 50 wymieniany co 10.000km - nie dolewam nic!
  5. Dla potomnych Kabel VAG KKL na chipie FTDI działa super bez żadnych modyfikacji, na chipie CH340 było to niemożliwe, dodam że oba kable VAG KKL. Diagnoza taka, że obie przepływki są padnięte, dają napięcie 1,02 i 1,06 V na obrotach jałowych i nie reagują na zwiększenie obrotów, po odłączeniu wtyczki napięcie jest na poziomie 0,18V, czyli sygnał do ECU dociera. Napięcia na poszczególnych przewodach w kostce MAF - licząc od błotnika idąc w stronę silnika: pierwszy przewód zasilanie 12V, drugi - masa, trzeci 5V, czwarty - przewód sygnałowy - zakres napięć od 1V do 4-5V w zależności od obrotów. Wymiana przepływki pomogła! Zakres napięć: na włączonym zapłonie 1,02-1,05V / na włączonym silniku 1,22V/ przy maksymalnym obrotach 4,40V
  6. Mam kabel VAG KKL na chipie CH340G i niestety nie bangla. Pytanie czy każdy VAG KKL działa niezależnie od chipa? Stosowałem instrukcje typu com 1 lub 2 i zmieniałem bit rate, ahhh Czy ktoś z Wrocka użyczy na 5 min przepływki do szybkiego testu ? Dla potomnych Kabel VAG KKL na chipie FTDI działa super bez żadnych modyfikacji, na chipie CH340 było to niemożliwe, dodam że oba kable VAG KKL. Diagnoza taka, że obie przepływki są padnięte, dają napięcie 1,02 i 1,06 V na obrotach jałowych i nie reagują na zwiększenie obrotów, po odłączeniu wtyczki napięcie jest na poziomie 0,18V, czyli sygnał do ECU dociera. Napięcia na poszczególnych przewodach w kostce MAF - licząc od błotnika idąc w stronę silnika: pierwszy przewód zasilanie 12V, drugi - masa, trzeci 5V, czwarty - przewód sygnałowy - zakres napięć od 1V do 4-5V w zależności od obrotów.
  7. tak wczoraj zrobiłem czekam na kabel, gorzej z interpretacją
  8. Mam dwie przepływki i na jednej i na drugiej to samo po odłączeniu też takie same zachowanie. Po spięciu czarnych kostek kod 23, po spięciu zielonych też 23. Po resecie ECU, w trybie diagnostyki na włączonej stacyjce wszystko ok po po odpaleniu od razu 23. Czy ta diagnostyka po resecie bez włączonego silnika testuje MAF? To by mi dawało info że na zapłonie wartości są ok i dopiero po odpaleniu coś jest nie tak(np lewe powietrze). Z tego co się orientuje (też się uczę ) to spięcie kostek czarnych to błędy z pamięci a spięcie zielonych to aktualna sytuacja i.... możesz się przejechać ale tak jak mówię wiedza od innych ludzi nie z oficjalnego źródła.
  9. No niestety, wszystko przejrzane, robiłem reset i dalej jest 23. Dojdzie do 4000rpm potem strzela i szarpie! Co innego może powodować błąd 23? Czy odłączę/podłącze przepływkę jest to samo.
  10. dodam właśnie że ostatnio "silnik mnie popieścił" tak jak by nie było masy. W ilu miejscach jest przykręcona masa? jako jeden powód błędu MAF-u jest właśnie słaba masa!
  11. a miernikiem się da? tylko wartości od nikogo się nie dowiem:)
  12. Witam, Pacjent Subaru Impreza GT 1999 VF34 po remapie, po 5 latach użytkowania jest pierwszy engine check:) Chciałem przyspieszyć a tu nagle się zadławił ( prawie sobie zęby w kierownice wbiłem:)) zapalił się engine check. Objawy: silnik czasami faluje na jałowym, lekko naciskając pedał dojdę do końca obrotów ale jak do deski to wkręci się do 4000rpm i koniec. Wymrugałem błąd 23 po spięciu zielonych wtyczek - czyli przepływka, wymieniłem bo mam dwie i bez zmian. Dziś szukałem nieszczelności w dolocie ale niczego nie znalazłem ( nie wiem jak dużej nieszczelności mam szukać) Ktoś coś może podpowiedzieć? Z góry dziękuję
  13. Hej, czy do tylnego dyfra z visco ( impreza GT 99) jedna półoś jest dłuższa, chodzi mi o wieloklin wchodzący do dyfra? czy tak jest tylko przy LSD?? a przy dyfrach visco i open są takie same?
  14. Ja musiałem 1/2 nasadka + przedłużka + rurka metrowa i tak się naszarpałem, ale zabawa się zaczyna jak wieloklin z piasty nie chce wyjść ) nie wspominam tej roboty jakoś miło;) powodzonka
  15. Auto rozpędzę na podnośniku w przyszłym tygodniu, czy przegub wewnętrzny może też bić bez obciążenia - po prostu od obrotu? Nie wiem czy wy też tak macie ale jak nakładam przegub wew na wieloklin skrzyni to tutaj też jest luz, do takiego stopnia że jak zakręcę kołem to się " koślawi na tym wieloklinie" na pewno nie wchodzi na sztywno. Czy w przypadku wału te wibracje pow 150km/h też maleją?
  16. Odgrzewam temat, bo nie miałem czasu powalczyć z tym. Zrobiłem test na innych kołach i wymieniłem łożyska przód, problem dalej jest!!!! Dziś jak jechałem to wibracje nasilają się jak jadę ze stała prędkością. Czy to mogą być przeguby wew? choć powinny wibrować pod obciążeniem? Mam jeszcze problem z geometrią bo nie mogę ruszyć śrub do regulacji tyłu - ale czy to może powodować takie wibracje powyżej 120km/h? Jeżeli wał ujawnia się pod obciążeniem to odpada!
  17. u mnie zdarza się, że jak stoję w korku i jest temperatura to pedał sprzęgła wpada w podłogę, jak ostygnie wszystko wraca do normy, co to może być? Taka konserwacja wystarczy ?
  18. a tak się zapytam da się przełożyć środek z 752 do 754? Tak pytam bo pewnie gra nie warta świeczki!
  19. Panie Tomku, czy ma Pan może pożyczyć na 5min sprawne felgi z oponami 17" 5x100 do GTka z dużym hamulcem z STI, chcę sprawdzić czy moje koła biją, jestem z Długołęki, mam też dystanse jak coś. Pozdrawiam
  20. bije niezależnie od hamowania/dodawania gazu/ jazdy na luzie ale przy wyższych prędkościach. Krvrad poczekajmy jeszcze chwilkę, nie chcę ci robić problemu. Może ktoś ma w garażu koła. Najlepsze koła to 17" z oponami 215 x 45 wtedy tylko przód, mam dystanse jak będzie problem z zaciskiem! P.S Może być z poza Wrocławia, no do 100km:), felgi STI 5x100 byłyby najlepsze:)
  21. ja dodam tylko że zawsze możesz dodać dystanse na poduszkę amortyzatora np 10/20/30mm, można takie dostać od ręki.
  22. Możliwości jest jeszcze wiele ale chciałbym sprawdzić koła, to mi da dużo.
  23. Hamulec jest podobny do STI tzn, tarcze 328mm a zacisk firmy Rotora - trochę mniejszy niż STI, ale mam dystanse pod ręką. Musi być 17" inne odpadają. Wibracje pojawiają się powyżej 110km/h raz są większe raz mniejsze, czasami nawet braki!!! Sprawdzone: Całe zawieszenie - elementy gumowe nowe. Sprawdzone bicie tracz - prawa 0,02mm lewa 0,03mm Zaciski - tłoczki się cofają choć dość opornie. Przekładane koła tył przód Nowe opony + test drogowy - wynik dobry ale nie najlepszy Felgi ponoć proste choć ja tego nie ocenie Wszystkie zabiegi przyniosły znaczną poprawę, więc myślę raczej o kołach. Jeszcze mogą być łożyska, w dotyku wszystko ok. Brak luzu na przegubach zew, lekki luz na przegubach wew po obu stronach - chyba tak ma być? Pozdrawiam up:)
  24. Witam, Czy ktoś z Wrocławia pomoże i pożyczy na 5 min nie bijące koła 5x100 17" do sprawdzenia w GT-u co jest przyczyną bicia? Walczę od dłuższego czasu z wibracjami i nie mogę znaleźć przyczyny. Z góry dziękuje. Pozdrawiam
×
×
  • Create New...